Ergün ÇELİK

Başköy’de bir süredir devam eden jeotermal direnişi başarıyı getirdi ve ÇED süreci iptal edildi. Direniş esnasında sık sık Başköy’de olan ve köylüye destek olan Cumhuriyet Halk Partisi Tire İlçe Başkanı Hakan Şenoyar, bir açıklama yaptı.

HaberTire’ye konuşan Şenoyar, şu ifadelerde bulundu:

“Son günlerde Başköy’de planlanan bir jeotermal santral projesi vardı. Bununla ilgili çalışmalar yapıldı. Bu santralin bölgeye ne kadar zarar verebileceği konusunda çevrede yaşanmış örnekler vardı. Jeotermalin çevreye, yer altı sularına, ürünlere zarar verdiği biliniyordu. Bununla ilgili köylülere gerekli bilinçlendirme yapıldı. Köylümüz de bununla ilgili kendi imkanlarıyla bir direniş başlattılar. Bu direnişin hiçbir zaman siyasi malzeme edilmemesi tarafındaydık. Ama burada temel sorun, bölgesel olmaktan ziyade genel bir sorun olma aşamasına gelmişti.

“KADINLAR NE KADAR BİLİNÇLİ OLDUKLARINI GÖSTERDİLER”

Bu konuyla ilgili biz tüm siyasi partiler olarak bu jeotermal tesisin Tiremiz için zararlı olduğunu ve yapılmaması gerektiği yönünde görüş beyan etmiştik. Sivil toplum kuruluşları devreye girdiler, köylüler yüksek bir direniş gösterdiler ve bölge halkının özellikle kadınları, ne kadar bilinçli olduklarını gösterdiler. Bizler her zaman yanlarında olduk.

“MİLLETVEKİLLERİMİZLE ORADAYDIK”

Dünyanın en iyi inciri bu bölgede yapılıyor. Bu ürünlerin spesifik bir ürün olması hem bölgeye hem de ülke ekonomisine katkısı büyük. Neticede bölge halkının bu direnişi karşısında yetkililer de duyarsı kalmadı. Biz üzerimize düşeni yaptık. Milletvekilimiz ve Genel Başkan Yardımcımız Gülizar Biçer hanımefendiler geldiler köye, İzmir Milletvekilimiz Murat Bakan konuyu meclise taşıdı. Yine İzmir Milletvekilimiz Mahir Polat, köye geldi direnişe destek oldu. Sivil toplum kuruluşları ve ana muhalefet partisi olmak üzere biz hep oradaydık.

“KİMSEYİ SUÇLAMAK İSTEMİYORUZ”

En önemli unsur, bölge halkının bu direnişine kayıtsız kalmayıp atmış oldukları adımdan geri dönen yetkililer de büyük bir iş başardılar. Kimseyi suçlamak istemiyoruz ama hiç kimse de “Allah sevindireceği kulunun önce eşeğini kaybettirir, sonra buldurur.” Felsefesinin arkasına takılmasını istemeyiz.

BASINA DA TEŞEKKÜR ETTİ

Bölge halkına bu mücadeleden dolayı sonsuz teşekkür ediyoruz. Çevre kuruluşları, bölge halkı, çevre köyler ve en başında kadınları tebrik ediyorum. Yetkilileri de bu yanlıştan geri döndükleri için tebrik ediyorum.

Bu konuyu sürekli gündemde tutarak, halkın görmesini sağlayan basın mensuplarına da çok teşekkür ediyorum.

Editör: Haber Merkezi