Ergün ÇELİK

Tire başta olmak üzere Ödemiş, Kiraz, Beydağ ve Bayındır gibi Küçük Menderes Havzası’nın önemli ilçelerini Güney’e bağlayan Tire-Belevi Karayolu’nda sular durulmak bilmiyor. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri öncesi Tire’ye gelen tüm siyasetçilerin gündeminde olan Belevi Karayolu için henüz somut bir çalışma görünmüyor. Öyle ki Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Ödemiş mitinginde Tire Belevi Yolu’na dikkat çekmiş, yolun 2017 yılında bölünmüş yol olarak tamamlanacağı müjdesini vermişti. Başbakan’ın Ödemiş’te verdiği bu müjdeden sonra gözler Tire-Belevi Yoluna dikilmişti. Son olarak hükümet kanadından yapılan açıklamada, yol yapım çalışmalarının içinde bulunduğumuz 2016 Yılı Nisan Ayı’nda başlayacağı açıklanmıştı. Nisan Ayı’nın sonlarına geldiğimiz halde henüz somut bir çalışmanın görünmediği Tire-Belevi Yolu’nda yaşanan gelişmeler üzerine, Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Tanrıkulu verdiği soru önergesinin, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını da istedi.

İŞTE TANRIKULU’NUN TBMM’YE VERDİĞİ O SORU ÖNERGESİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına;

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasa’nın 98 ve iç tüzüğün 96. Maddeleri gereğince saygıyla talep ederim.

2011 Milletvekili Genel Seçimleri öncesi dönemin Ulaştırma Bakanı tarafından İzmir Tire’de Tire-Belevi Yolu’nun duble yola çevrilerek otobana bağlanması konusunda söz verilip 4 yıl geçmesine rağmen halen bu söz yerine getirilmemişken 25 Ekim 2015 tarihinde Ödemiş’te gerçekleştirdiğiniz açık hava toplantısında aslında 2014 Yılı yatırım programında yer alan Tire-Belevi duble yolunun 2016 Yılı yatırım programını alındığı açıklanmıştır.

Tire ve bu yolu kullanan vatandaşlarımıza ilk söz verilme tarihinden itibaren 5 yıl geçmesine rağmen halen yol yapılmamış, ölümlü yaralanmalı ve maddi hasarlı kazalar bu yüzden sürmekte can ve mal kaybı devam etmektedir. Söz konusu yolda sadece 2014’ten 2016 Nisan Ayı’na kadar meydana gelen kaza sayısı 94 olup, bu kazaların sonucunda 2 can kaybı 133 yaralanma olmuştur. Halen bu yol sürücüler için tehlike oluşturmaya devam etmiştir.

Bu bağlamda;

1-      2011 Milletvekili Genel Seçimleri öncesi görevdeki Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı tarafından İzmir’e 35 proje olarak sunulan vaatlerin arasında yer alan Tire-Belevi Yolu’nun duble yol olması için 2011 Yılı’ndan bu yana yapılan çalışmalar tarihler itibariyle nedir?

2-      Bu yolun 2011 Yılı’ndan bu yana söz verilmesine rağmen yapılmamasının nedenleri nelerdir?

3-      25 Ekim 2015 tarihinde Ödemiş’te açıkladığınız Tire-Belevi duble yolu ilk kez hangi yıl ne kadarlık proje bedeli ile yatırım programına alınmıştır. Tire-Belevi Yolu’nun başlama ve bitiş tarihi nedir?

4-      Tire-Belevi duble yolu yatırım programına alındığı tarihten bu yana ne kadar ve hangi kalemlere harcama yapılmıştır?

5-      2016 Yılı hizmet yapımı programı ödeneği ne kadardır?

6-      İzmir’e söz verip halen gerçekleştirilmeyen diğer projelerin başlama ve bitiş tarihleri nelerdir?

 

“HÜKÜMET BİZE ‘1 NİSAN’ ŞAKASI MI YAPTI?”

Tire-Belevi Karayolu ile ilgili rapor hazırlayıp partisinin İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu’na ileten Milliyetçi Hareket Partisi Tire İlçe Başkanı Atakan Duran da konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Duran açıklamasında “Hükümet bize 1 Nisan Şakası mı yaptı?” dedi. İşte Atakan Duran’ın yaptığı o çarpıcı açıklama;

“Tire’den kalkıp Denizli, Konya, Adana istikametinde yük taşıyan TIR ve Kamyon gibi ağır vasıtaların yoğun olarak kullandığı, Küçük Menderes Havzası’nda yaşayan hemen her bireyin sahil bölgelerine gitmek için kullandığı Tire-Belevi Karayolu bu yoğun trafiğe cevap veremiyor. Özellikle yaz aylarında trafik yoğunluğundan kaynaklanan kazalarda birçok vatandaşımız öldü, birçok vatandaşımız yaralandı ve yüzlerce maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi. Hatta son olarak 12 Nisan’da meydana gelen kazada 27 yaşındaki bir gencimiz daha hayatının baharında bu yola kurban gitti. Bu yolda hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. 2011 Yılı’ndan günümüze iktidar partisinin tüm siyasileri Tire’ye her geldiğinde bu yolun duble yol olarak yapılacağı sözünü vermişti. Bununla ilgili olarak son sözü Başbakan Ahmet Davutoğlu 25 Ekim 2015 tarihinde Ödemiş’te yaptığı açık hava toplantısında söylemişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu Ödemiş’teki konuşmasında “Tire- Belevi yolunu 2016 programına alıyoruz. Önümüzdeki yıl, bölünmüş yolunuza kavuşacaksınız. Gelirken yola baktık, arkadaşlarımızla da konuştuk. Bu gelen yol, bölünmüş yol olarak tamamlanacak inşaallah. Kiraz'a kadar da uzanacak." demişti.

Bunun üzerine Bakanlık yetkililerince yolun Nisan Ayı’nda düzeltme çalışmalarına başlanacağı açıklanmış olmasına rağmen gözle görünen bir çalışma yapılmamıştır. Verilen sözlerin unutulmaması ve bu konunun muhataplarına tekrardan iletilmesi adına MHP Tire İlçe Başkanlığı olarak bir rapor hazırladık. Hazırladığımız bu raporu MHP İzmir Milletvekilimiz ve Genel Başkan Yardımcımız Ahmet Kenan Tanrıkulu’na ilettik. Sayın Genel Başkan Yardımcımız da konuya büyük bir hassasiyetle yaklaşarak 21.04.2016 tarihinde TBMM’ye Sayın Başbakan’ın yazılı olarak cevaplaması için bir soru önergesi verdi. Şimdi bizler de Sayın Başbakan’dan gelecek olan cevabı bekliyoruz. Yazılı cevap geldiğinde aynı soru önergesinde olduğu gibi aziz milletimizle paylaşacağız. Bizler Milliyetçi Hareket Partisi Tire İlçe Teşkilatı olarak yaşadığımız kent olan Tire’nin sorunlarıyla yakından ilgilenmeye devam edeceğiz. Verilen sözlerin ve yılan hikayesine dönen Tire-Belevi Karayolu’nun duble yol çalışmalarını yakından takip edeceğiz. 

Editör: Haber Merkezi