Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti'de 18 yaşında iken siyasete başladığını 6 yıldır da AK Parti Tire Gençlik Kolları Başkanlığını yürüttüğünü söyledi.

Referanduma sunulan Anayasa değişikliğinde seçilme yaşının 18’e çekilmesinin gençlerin yolunu açacağına inandığını ifade eden Gül, "18 yaşındaki bir gencin siyaset yapabileceğinin, muhtar, belediye başkanı ya da milletvekili olabileceğinin en güzel örneğiyim. Bir takım kesimler 18 yaşındaki gençlerin tecrübesiz olduğu yönünde olumsuz eleştirilerde bulunuyor. Akıl, her zaman için baştadır. Ak Parti gençliği de kendisine verilen yetki ile başarısına başarı katacaktır." diye konuştu.

 

 "MİLLETVEKİLİ DE OLURUZ BELEDİYE BAŞKANI DA"

Gül, gençlerin her alanda varlık gösterdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti.

"Fatih Sultan Mehmet ilk kez tahta çıktığında 12, ikinci kez çıktığında 18, İstanbul’u fethettiğinde ise 21 yaşındaydı. Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nda 15 yaşındaki gençler cephedeydi. 15 Temmuz kalkışmasında tankların altına yatanlar yine gençlerdi. Biz gençler parlamentoda da görevimizi yerine getirir, belediye başkanı da olur ve gerekirse savaşa cepheye de gideriz."

AK Parti'nin gençlere güvendiğini bu nedenle de partisiyle gurur duyduğunu söyleyen Gül, "Partimizde her gence yaşı kaç olursa olsun değer verilir ve yetiştirilir burada. Gençlik AK Parti’ye her zaman güvendi ve AK Parti de bize gereken önemi verdi. Yapılan bu değişikliği de partimizin gençlere olan güveninin göstergesidir." ifadelerini kullandı.

 

“EĞİTİMLİ GENÇLER MİLLETVEKİLİ, BELEDİYE BAŞKANI VE MUHTAR OLABİLİR”

Tire Ülkü Ocakları Başkanı Hızır Şenol, seçilme yaşının 18 olması ile ilgili Anayasa değişikliğine olumlu baktıklarını söyledi. Şenol şu ifadeleri kullandı, “Geçmişimize baktığımızda övündüğümüz Osmanlı Devleti’ndeki pek çok padişahın yaşı 18’den de küçüktür. Avrupa’nın hatta dünyanın kabul ettiği, tarihi değiştiren Fatih Sultan Mehmet iki kez tahta çıkmıştır ve ikincisinde 18 yaşındadır. Daha sonra 21 yaşında İstanbul’u fethetmiştir. Bu nedenlerden dolayı olumlu bakıyorum. Ancak genç yaşta tahta çıkan bu padişahları her konuda yetiştiren Lala dediğimiz eğiticileri vardı. Tarih, dil, matematik, dış ilişkiler, etik davranışlar gibi konularda bilgilendiriliyorlardı. Şimdi 18 yaşındaki bir genç bu gibi eğitimleri almazsa olmaz. Üstelik 18 yaş insanın ergenlik dediğimiz değişim döneminde olduğu yaştır. Ama her konuda donanımlı ve eğitimli olan ve olgunluğu yakalamış olan 18 yaşındaki genç milletvekili, belediye başkanı ve muhtar olabilir” dedi. Şenol ayrıca kendisinin de 18 yaşından önce ülkü ocaklarındaki çalışmalara katıldığını belirtti.

 

“SEÇİLME SORUMLULUĞUYLA SEÇME SORUMLULUĞU AYNİ ŞEY DEĞİLDİR”

CHP Tire Gençlik Kolları Başkanı Görkem Çolak, referanduma sunulacak Anayasa değişikliğinde seçilme yaşının 18 olması ile ilgili değerlendirme yaptığını ifade ederek, “Bir genci heyecanlandıran, umutlar vadeden bir tasarı ama bunun sosyolojik değerlendirmesini yaptığımızda karşımıza farklı sonuçlar çıkıyor. 18 yaşındaki genç bir bireyin henüz yeni lise mezunu ve de yeni bir üniversite öğrencisi olduğunu biliyoruz. Hepimiz o evreleri yasadık. O koşullar altında bir öğrencinin aynı zamanda bir milletvekilliğini tam ve yeterli yerine getirmesi ne kadar beklenebilir? Cumhuriyetin sağlaması gereken şey bireyin iyi yetişmesine ve öğrenim görmesine destek sağlamak ve teşvik etmek mi yoksa sahte demokrasi avareliğine kapılıp bireyin eksik kalmasına yönlendirmek midir? Evet, seçen bireyin aynı zamanda seçilebilecek yeterlikte olduğu fikirlerine katılıyorum ama düşünülmesi gereken şey seçilme sorumluluğuyla seçme sorumluluğu ayni şey değildir. O yüzden 18 yaşına indirilmesini tasarı olarak sunarken üstten konuşmalar yapılması kolay, fakat hayat içerisindeki yansımalarını düşünmemek ya da görmezden gelmek sahte demokrasicilik gibi duruyor” dedi.

CHP Gençlik Kolları Başkanı Görkem Çolak siyaset ile ilgilenmeye 18 yaşında başladığını 2010 yılında İstanbul’da referandum çalışmalarına katıldığını kaydetti. Çolak ilk kez 21 yaşında iken CHP Gençlik Kollarında Yönetici olarak çalışmaya başladığını 1 yıldan bu yana da Tire İlçe Başkanlığı görevini sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi