PTT’de tahsisli makam araçları 2020 yılında 64 bin 516 litre akaryakıt tüketirken, bu rakam 2021 yılında yüzde 82 artarak 117 bin 742 litre oldu. PTT’nin genel müdür, genel müdür yardımcıları, yönetim kurulu başkan ve üyeleri, daire başkanları ve PTT başmüdürleri için tahsis edilen toplam 110 makam aracı 2021 yılı fiyatlarıyla 1 milyon lira tutarında akaryakıt kullandı. PTT makam araçlarının bu yıl da aynı seviyede akaryakıt kullanıldığı düşünülürse gelen zamlarla birlikte toplam akaryakıt bedeli 2.5 milyon lirayı geçecek.

Öte yandan Şırnak (1973 litre), Şanlıurfa (2586 litre), Kilis (1106 litre), Amasya (1626 litre), Artvin (1411 litre), Van (1524 litre), Bitlis (1680 litre) gibi bazı küçük illerin PTT başmüdürlerinin akaryakıt kullanımlarının yüksekliği dikkat çekerken, CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Atila Sertel, özel amaçlı kullanımlarını önüne geçmek için makam araçlarına GPRS takılması önerisini yineledi.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, en başta PTT Genel Müdürü’nün makam aracına takip cihazı takarak örnek olmasını gerektiğinin altını çizerek “Ben alt komisyonda söylemiştim, GPS takip sistemini önermiştim. Genel Müdür bize demişti ki: ‘Ya, bize koskoca PTT emanet edildi yani bu sistemi takmaya gerek yok yani biz özel araç gibi kullanmayız.’ demişti, gerekçesi buydu. Ama Sayıştay’ın bu konuda önerisi de şuydu: PTT'nin araçlarının, özellikle makam araçlarının tatil günlerinde kullanıldığına ilişkin de bir görüşü vardı ve ben bu takip sisteminin kurulmasının çok önemli olduğunu söylemiştim hatta kendisine güvenen bir genel müdür ya da genel müdür yardımcısı ya da yönetim kurulu üyesi ya da PTT başmüdürü eğer özel işlerinde kullanmıyorsa cumartesi, pazar kullanmıyorsa GPS takılmasından niye çekinsin ki diye sormuştum. Fakat ne yazık ki bunu henüz yapmadınız ve ben burada tekrar aynı öneriyi sunuyorum” dedi.

GENEL MÜDÜRDEN OLUMLU YANIT

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in araçlara takip cihazı takılmasına yönelik ısrarlı önerisi üzerine söz alan PTT Genel Müdürü Hakan Gülten ise şunları söyledi:

“PTT’nin -net rakam vermeyeyim, şu anda arkadaşlarımdan rakam istemeyeyim ama -10 bine yakın aracı var; bunların tamamı GPS’le takip ediliyor, sadece yönetici araçlarımızı takip etmiyorduk ama bu, böyle bir gündem oluyorsa sürekli burada -ben bunu bilmediğim için -takip edilmesin de hiçbir sakıncası yok bizim iç in yani, tabii ki dâhil olabilir, bunda hiçbir problem yok . Sadece, bahsettiğimiz 100 tane araç ve bunlarla ilgili Atilla Bey’in söylediklerinden sanki şöyle bir şey anlaşılıyor, onu düzeltmek istedim ben, ‘PTT’nin araçları takip edilsin’ gibi. Bizim takip etmediklerimiz, yöneticilerin nerede, nezaman olduğuna çalışan merakı oluşmasın diye böyle bir şeye de gidiyoruz.Tabii ki takip ediyoruz.Tabii. Bundan sonra da gerekeni yaparız, hiç problem değil yani. Benim de nereye gittiğim açık. Böyle, bu kadar bir gündem konusuysa bu, bizim hiç problem değil.”

Editör: Haber Merkezi