Ercan ÇELİK

Aşılamanın başlaması ve yaygınlaşmasıyla doğru orantılı olarak Türkiye’de vaka sayılarında düşüş devam ediyor. Fakat Türkiye’nin pek çok yerinde olduğu gibi vatandaşın aşıya ilgisi Tire’de de beklenin altında. Tire İlçe Sağlık Müdürlüğü verilerine göre yeni eklenen yaş gruplarıyla birlikte Tire’de şu anda 40 bin kişi aşılanabilir durumda fakat şimdiye kadar aşı için başvuru yapan ve aşılanan kişi sayısı yaklaşık 20 bin. Tire Devlet Hastanesi’nde günlük aşılama kapasitesi bin kişiyken, başvuru yapıp aşıya gelen kişi sayısı günde ortalama 400 civarında kalıyor.

DR. ULVİ TOPRAK: “20 BİN KİŞİ DAHA AŞILANABİLİR”

Aşılama süreciyle ilgili açıklama yapan Tire İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ulvi Toprak, “Aşılama oranımız malesef biraz düşük. Elimizde şu anda çoğunlukla Biontech aşısı mevcut. Az bir miktar da Sinovac aşısı var. Tire’de 20 binden fazla kişinin aşılaması yapıldı. Sürekli olarak yeni nüfus grupları ekleniyor. Şu andaki gruplara göre Tire’de aşı olabilecek kişi sayısı 40 bin civarında. Dolayısıyla biz bu rakamın yarısına aşı yapmışız. Şu anda aşı yaşı 45 yaşa kadar düşmüş durumda. Yaklaşık 20 bin kişi daha şu anda aşıya başlayabilir. Onları da en kısa sürede aşılamak istiyoruz. Yaş gruplarına dahil olan vatandaşlarımız 182, e-nabız ya da Merkezi Hastane Randevu Sistemi üzerinde ulaşıp, kolaylıkla aşı talep edebilirler.” Dedi.

AŞI NOKTALARI ARTIRILACAK

Önümüzdeki süreçte aşı yapılan noktalarında da artırılacağını söyleyen İlçe Sağlık Müdürü, “Şu anda Tire’de 1 aile sağlığı merkezinde Biontech aşısı yapılıyor. Zaman içerisinde bunun sayısını da artırmaya çalışıyoruz. Biontech, Sinovac’a göre uygulama ve saklama tekniği açısından biraz daha zorlayıcı ayrıntılara sahip. Onları kısa süre içinde aşıp, vatandaşın aşıya ulaşımını arttırmak istiyoruz. Vatandaşlarımızın aile hekimlerine danışarak, özel bir durum olmadıktan sonra Biontech aşısını vurulmalarında hiçbir sakınca yoktur. Ulaşabilen herkesin aşı olmasını öneriyoruz. Salgını yenebilmemizin en önemli unsuru aşılanmak.” dedi.

                                                           

GÜNLÜK AŞI KAPASİTESİ DOLMUYOR

Günlük aşı randevu kapasitesinin dolmadığını ifade eden Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, “Hastanemizde günde yaklaşık bin kişiyi aşılayabilecek kapasitedeyiz. Fakat randevu sayısı 300-400’de kalıyor. Aşı var, randevu yok. Salgının etkilerine en aza indirgeyip, salgından kurtulabilmemiz için aşılama çok önemli. Vatandaşlarımızın da bu bilinçte olması gerekiyor. 182’den, e-nabız’dan ya da Merkezi Hastane Randevu Sistemi üzerinden ulaşıp, rahatlıkla aşı randevusu alabilirler. Bu yöntemleri uygulayamayan vatandaşlarımız da aile hekimlerine başvurarak, onların yardımıyla rahat şekilde sistem üzerinden randevularını oluşturabilirler.” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi