Konuyla ilgili konuşan Doktor Kostak, şunları söyledi;

“40 hafta süren heyecanlı gebelik serüveni boyunca belki de anne adayının kafasını esas meşgul eden konu “Normal doğum mu olacak sezaryen mi olacak?” “Çok sancı çekecek miyim?” “Ağrısız doğum (prenses doğum) yapabilir miyim?”gibi sorulardır. Eğer vajinal doğuma engel olacak anne veya bebeğe ait herhangi bir risk faktörü yoksa en sağlıklısı tabi ki normal vajinal doğumdur.

Tıbbi olarak gerekli olmasa da bazı anne adayları sadece doğum sancılarından korktukları için sezaryen doğumu tercih etmektedir. Bu durumda esas görev kadın doğum doktoruna düşer. Gebelik takibini yapan doktorun ağrısız doğum  Ankara yöntemlerinin de olduğu konusunda hastasını bilgilendirip, rahatlatması gerekir.

Ağrısız Doğum (Prenses Doğum) Nedir?

Ağrısız doğum halk arasındaki adıyla prenses doğum yönteminde epidural anestezi ile normal vajinal doğum gerçekleştirilir.  Epidural anestezide; çok ince bir tüp yardımıyla belden  omuriliğine girilir ve bu bölgeye ağrı kesici ilaçlar verilir.

Epidural anestezide amaç doğum sancılarını hastanın hissetmesini engellemektir. Ağrısız doğumda doğum sancısı gelir, yani rahim kasılır ve karın sertleşir ama hasta bunu ağrı olarak hissetmez. Ağrısız doğum Ankara da sıklıkla uygulanan bir yöntemdir.

Ağrısız Doğum  Nasıl Yapılır?

Ağrısız epiduralli doğumda, epidural hasta aktif doğum eylemine girdiğinde yapılır. Yani hastanın 3-4 cm açıklığı olmalı ve düzenli sancıları başlamış olmalıdır. Zaten şiddetli doğum sancıları esas rahim ağzında 4 cm açıklık olduktan sonra başlar. O yüzden anne adayı vajinal doğumun esas zor sürecinde rahat etmiş olur.

Epidural anestezi tecrübeli ellerde 10-15 dk sürer. Epidural anestezinin etkisi yapıldıktan 15 dakika sonra başlar. Doğum uzadığında veya ilacın etkisi azalıp hasta ağrı duymaya başladığında ise ek dozlar verilebilir. Sırta yerleştirilen bu katater hastanın istemine bağlı olarak ya doğumdan hemen sonra veya 24 – 48 saat içinde çekilir.

Epidural doğum nedir?

Epidural doğumda doğum öncesinde anne adayının bel kısmından özel bir iğne ile girilerek omuriliğe takılan bir kateterden anestezik madde verilir. Bu uygulamanın amacı belden aşağısının uyuşturularak ağrının hissedilmesinin engellenmesidir. Diğer adları ağrısız doğum ve epidural analjezidir.

Epidural doğum için temel koşul annenin bilinçli olarak doğum sürecine katılmayı tercih etmesidir. Ayrıca; gebelik süresinin problemsiz geçmiş olması, düzenli rahim kasılmalarının olması, rahim ağzının 3-7 cm açıklığa sahip olması, tek bebek olması ve 38-42 haftalık gebelik olması durumunda epidural yöntem ile doğum tercih edilebilir.”

Editör: Haber Merkezi