112 Acil Sağlık ekiplerinin asli görevi hasta veya kazazedeye olay yerinde ilk tıbbi müdahaleyi yapmak, olay yeri güvenliğinin sağlandığından emin olarak hasta veya kazazedeyi ikincil bir yaralanmaya sebebiyet vermeden, en uygun sağlık kuruluşuna nakletmektir. Ancak biz 2007 yılından beri bazı vatandaşlarımıza kendimizi anlatamadık. Bu konuda güzel gelişmeler sağladık ama hala belli bir kesime iyi niyetimizi aktaramadık. Hala 112’ye ve çalışanlarına karşı bir önyargı, bir akıl verme hissi ve bir “Nerede kaldınız?” diyesi olan vatandaşlarımızı bu yazımda ikna edeceğimi düşünüyorum.

  Bu vatandaşlarımızın böyle bir hissiyata kapılmalarının en büyük sebebinin ulusal medya olduğu görüşündeyim. Maalesef hala haber sunumlarının bazılarında ambulansın geç geldiği vurgusu yapılarak, insanımız tabiri caizse gaza getiriliyor. Ben aynı haberi iki farklı kanaldan izlediğimde aynı ambulansın hem geç, hem erken geldiğini gördüm. Burada da sanırım siyasi propaganda malzemesi yapılıyoruz. Ama işte, bundan da benim ilçemde hizmet verdiğim vatandaşım etkileniyor. Yine geçtiğimiz günlerde komşu ilçemizde bir yerel medya  ambulansın otuz dakika geç geldiği iddiası ile bir haber yapmış. Bunlara biz 112 çalışanları olarak sadece üzülüyoruz ama çalışma azmimizden asla bir şey kaybetmiyoruz.

   Şimdi gelelim konumuza. İlçemizde konuşlu bulunan iki adet acil yardım ambulansı var. Başta ilçemiz olmak üzere gerektiğinde çevre ilçelere de hizmet ulaştırıyoruz. İzmir iline hasta nakilleri yapıyoruz. Ambulanslarımız bu nakillerdeyken ilçemizde olası bir durumda ambulans Bayındır ilçesinden gelir. Bu da normal olarak geç gelir. Ambulanslarımız ilçemizde bir görevdeyken başka bir vaka olursa önce o görevi tamamlar daha sonra diğer vakaya geçeriz. Bu da hali ile geç tanımına tekabül eder. Bu durumlar dışında ilçemizde ambulansın geç gelme ihtimali asla yoktur. Lütfen bu konuda çalışanlara anlayış göstererek yardımcı olunuz.

    Bir diğer konu ise ambulansın hız yapma konusudur. Ambulansların normal araçlardan hiçbir farkı yoktur arkadaşlar. Trafiğin belirlediği hız sınırları dışına asla çıkamaz. Işıklarda kontrollü geçiş üstünlüğü vardır. Bu sebeple zaman zaman özellike bayan ambulans sürücülerine “yavaş kullanıyorsunuz” diyerek onları rencide etmeye çalışmayınız. Trafik ne diyorsa hızımız odur. 

   Değerli okurlar, bizleri çağırdığınız vakalarda, hastaya müdahale ederken “Haydi ne bekliyorsunuz adam ölüyor” gibi tepkilerle belki orada hastaya iyilik yaptığınızı düşünebilirsiniz. Ama amacınız sadece hastaneye götürmekse lütfen bizi çağırmayın ve kendiniz götürün. Yukarıda görev tanımımızı yaptık. Biz hastanın hastanede yapılacak olan ilk müdahalesini orada yaparak vakitten kazanıyoruz. Ayrıca hastanın güvenliğini sağlamadan da asla götürmeyiz. Çünkü o hastanın hayatının sorumluları bizleriz ve bu sorumluluğu layıkıyla yerine getiriyoruz. Bu konuda da sizlerden anlayış bekliyoruz. Dediğim gibi genel olarak ilçe halkının bizden memnun olduğunu biliyoruz. Bizler de sizlere hizmet etmekten dolayı mutluyuz. Ama işte o dediğim kesim için bu satırları yazdım. Umarım bilgi verebilmişimdir. Dileğimiz bize ihtiyaç duymadan sağlık içinde yaşayabilmenizdir. Saygılarımla.