Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın ‘Gören Göz’ projesi kapsamında görme engelli bireyler için geliştirilen ‘Gören Göz’ projesi kapsamında navigasyonlu akıllı telefon cihazından Muğla’da 90 adedi görme engelli bireylere dağıtımı gerçekleştiriliyor. Görme engelli bireylere navigasyonlu cep telefonu dağıtımı törenine Muğla Valisi Esengül Civelek ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İlkay Türkoğlu katıldı.

‘Gören Göz’ projesi ve cihazın çalışması hakkında bilgi veren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Hukuk Müşavirliğinden Avukat Mücahit Uslu, “Gören göz projesi kapsamında görme engelli arkadaşlarımızın rahatça bağımsız hareketlerini kolaylaştırmalarını amaçlayan bir proje. 41 ilde 5 bin cihaz dağıtıyoruz. Bunlardan 90 tanesi Muğla’da dağıtımı devam ediyor. Telefon özelliğini kullanıyoruz. Fakat telefondan farklı olarak uygulama Navibaston, görme engellilerin kullandığı Beyaz Baston’dan esinlenerek Navigasyon isminin Navibaston olarak isimlendirildi. Bu uygulama görme engellileri rahatça bir yerden bir yere gelişimlerini kolaylaştırmak amaçlı geliştirilen bir uygulama” dedi.

Muğla’ya gönderilen cihazların eğitimi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Hukuk Müşavirliğinden Avukat Mücahit Uslu tarafından veriliyor. Cihaz dağıtım töreninde uygulamalı eğitim veren Uslu, herşeyin dokunmatik ekrandan sesli yönlendirildiği açıkladı.

Cihaz dağıtım töreninde konuşan Muğla Valisi Esengül Civelek, “Engelli bireylerimizin hayatlarını kolaylaştıracak cihazın dağıtımı devam ediyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na teşekkür ediyorum. Görme engelli kardeşlerimizin yaşamını projenin ilimize de hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

112 görme engelli başvurdu

Muğla’da dağıtılmaya başlanan Gören Göz Cihazı için Muğla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bu güne kadar 112 görme engelli vatandaş başvuru yaptı. Genel Müdürlük tarafından gönderilen 90 cihaz eğitmen eşliğinde cihazlar, Menteşe Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğünde dağıtılmaya başlandı.

Gören göz cihazı nedir?

Cihaz, görme engellilerin ulaşmak istediği yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak gidebilmesi amacıyla tasarlanmış bir sistemi içerisinde barındırıyor. Gören göz yazılımının yüklenmiş olduğu ve GPS alıcısına gelen koordinat bilgilerinin sayısal harita yardımıyla işlenmesiyle görme engelliyi sesle veya tuşla gitmek istediği adrese doğru yönlendirecek bir akıllı telefon cihazı olan ’Gören Göz’, sahip olduğu navigasyon özelliği sayesinde görme engellilerin erişilebilirliğini kolaylaştırıyor.
Kaynak: iha