Ercan ÇELİK

Tire’nin yetiştirdiği genç sanatçılardan biri olan Uluç Erdem Ersen, sinema ve sanat üzerine köşe yazılarıyla artık HaberTire Gazetesi’nde yazacak.

27 Eylül 1993 yılında Tire’de dünyaya gelen Uluç Erdem Ersen,  İlk ve Ortaokul eğitimini doğduğu evle karşı karşıya olan Tire Dörteylül İlköğretim Okulu’nda tamamladı.

2007 yılında Tire Şehit Albay İbrahim Karaoğlanoğlu lisesinde lise eğitimine başladı. Sinema ile tanışması bu yıllarda, çekimleri Tirede yapılmakta olan Semih Kaplanoğlu imzalı "Yumurta" filminin çekimlerini görmesi ile mümkün oldu. Bu film seti onun sinemaya tutkuyla bağlanmasının yolunu açtı.

Lise hayatı boyunca kısa film ve tiyatro ile uğraştı. Bu dönemde içinde bulunduğu bir çok kısa film projesi onun liselerarası birçok yarışmayı görmesini ve yapılan farklı işleri izlemesini sağladı.

2012 yılında Antalya, Akdeniz Üniversitesi,  İletişim Fakültesi,  Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nde eğitim almaya hak kazandı. üniversitenin ilk yıllarında kollektif bir film üretim merkezi olan "Antalya Film Ekibi"nin kurucu kadrosunda yer aldı. Aynı yıl görüntü yönetmenliğini yaptığı, o yıllardaki tıpta yabancı doktor transferini konu alan, "Pes" isimli kısa film "Ankara Tabip Odası"nın düzenlediği Kısa Film Yarışmasında teşvik ödülü aldı.

Sonraki dönemde, 12 Eylül 1980 döneminde henüz yeni evlenen genç bir çiftin yeraltı odasında maruz kaldığı işkenceleri konu edinen "Yüzük" isimli kısa filmin görüntü yönetmenliğini yaptı. Bu film ulusal bir çok kısa film festivalinde  gösterildi veya finalist oldu.

Yine görüntü yönetmenliğini yaptığı, Antalya, Manavgat'a bağlı, sit alanı ve milli park sınırları içerisinde bulunan Selge Antik Şehrinde, hala 1950 ve 60'lı yıllarda yaptıkları tuvaletsiz konutlarda yaşayan köylülerin sorunlarının anlatıldığı "Zerk" isimli belgesel ile eski adı "Altın Portakal" yeni adı "Antalya Film Festivali"nde belgesel izleyeci ödülü aldı.

Alevi- Bektaşi geleneğine bağlı yurtdaşların üzerlerindeki baskıyı konu alan ve mum söndü inancından yola çıkan "Mitomani" isimli kurmaca filmle "Malatya İnönü Üniversitesi Kısa Film Yarışmasında"  "En İyi Film",  Çukurova Üniversitesinde de juri özel ödülü aldı. Bu filmde de görüntünün başındaydı.

2015 yılında, Aiskhylos'un "Zincire Vurulmuş Prometheus" isimli eserinden esinlenerek, bir antik yunan mitolojisi kahramanı "Prometheus'un" ateşi elinde tutan tanrılardan, ateşi çalarak halka armağan etme hikayesini, Sivas Madımak'ta aydınların ateşle yakılması çelişkisi ile işlediği "İgnis" isimli deneysel kısa filmi,  TRT'nin ilk kez düzenlediği "Geleceğin İletişimcileri Yarışması"nda drama tekniği ile üretilmiş kurmaca kısa film kategorisinde "En İyi 2. Film" seçildi. Üniversite yıllarındaki  ilk yönetmenlik deneyimi bu filmle oldu.

Antalya, Kaş, Kalkan'da bir yörük geleneği olarak, kadınların kendi boğazlarını Enstrüman olarak kullanıp müzik yapmasını araştıran "Hada" isimli belgeselin görüntü yönetmenliğini  ve kurgusunu yaptı. Bu film  "2.  TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışmasında" "En İyi 2. Belgesel" seçildi. Bunun dışında bir çok festivalde ve yarışmada da gösterildi ve finalist oldu. Böylelikle aynı yarışmada 2 sene üst üste farklı kategorilerde ödül alma başarısı gösterdi. Ayrıca TRT Ankara ve İstanbul Stüdyolarında staj programlarına katılmaya hak kazandı.

2016 yılında Üniversite'den mezun olduktan sonra kendi öz kültürüne yönelik çalışmalar yapma amacıyla Tire'ye dönme kararı aldı. Bu yılın sonlarına doğru kendi bölgesinde, farklı bir vizyona sahip olmayı amaçlayan, Anka Prodüksiyon 35mm'nin  kurucularından birisi oldu. Ticari faliyetlerinin yanı sıra,  sanatsal faliyetlerini de bu çatı altında sürdürmeye devam etmektedir.
               
Ayrıca yapımı 2018 Nisan ayında tamamlanan ve eski çocukluklarla şimdiki çocuklukların karşılaştırıldığı bir Tire Belgeseli olan, " Evvel Zaman İçinde" filminin "Kurgusunu, Görüntü Yönetmenliğini  ve 2. Yönetmenliğini yapmıştır.
               
Tire'de sinema sanatının yaygınlaşması için çalışmalarına devam etmektedir.

Editör: Haber Merkezi