Ercan ÇELİK

Sadece Tire’de değil, kitapları, görev aldığı TV Programları ve belgeselleriyle ülke çapında tanınan bir eğitimci ve Tire sevdalısı olan Yılmaz Göçmen, görev süresi boyunca Tire’nin tanıtımı ve eğitim camiası için hayata geçirdiği faaliyetleri HaberTire ile paylaştı.

Tire’de doğup büyüyen Yılmaz Göçmen, ilk ve ortaöğretimini Tire’de yaptı. Öğretmen okulunu Gökçeada (İmroz) Atatürk İlköğretmen Okulu’nda okudu. 1969 yılında ilkokul öğretmeni oldu. Yurdun muhtelif yerlerinde sonuna kadar öğretmenlik ve idareciliklerde bulundu.

HALK EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVİNDE İLKLERE İMZA ATTI

Tire’nin düğünlerde performans gösteren ilk orkestrasını da Yılmaz Göçmen, 1977 yılında Tire Halk Eğitim Merkezi Müdürü olduğu dönemde kurdu. Öncesinde, Tire’deki düğünlere dışarıdan, özellikle Bayındır’dan, orkestralar geliyordu. Yılmaz Göçmen, Tire Halk Eğitim Merkezi müdürü olduğu  dönemde özel ödenek çıkartarak Tireli müzisyenlerden oluşan bir orkestra kurdu. Bu orkestra Tire’nin ilk orkestrası oldu.

Göçmen, Halk Eğitim Merkezi müdürlüğü yaptığı dönemde 1977 yılında Tire’deki ilk yapma çiçek kursunu ve 1978 yılında Tire’de ilk daktilo ve ilk bağlama kurslarını açtı.

ULUSLARARASI EĞİTİM İLİŞKİLERİ

1981 yılında Milli Eğitim Bakanlığı sınavını kazanarak Almanya’ya, Türk işçi çocuklarının eğitiminde görev alarak Ausburg şehrine gitti. Bu sayede Almanya ile Tire arasında özellikle eğitim anlamında pek çok değişime aracı oldu.

1986 yılında Tire tarihinde bir ilk olarak Ausburg Büyükşehir Belediye Başkanlığın’da, 7 Alman Milli Eğitim Müdürü ve okullarında Türk öğretmen çalıştıran 24 Alman okul müdürünün olduğu bir grupla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı izlemek için Yılmaz Göçmen rehberliğinde Tire’ye geldiler. Bu grup, 5 gün Tire’de kaldı. Tire’nin tarihi ve doğal güzelliklerini ziyaret ettiler. Bu dönemde Tire Kız Meslek Lisesi, Alman heyet için özel el sanatları sergisi açtı ve bir defile yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı “Bu serginin Ausburg’ta mutlaka açılması lazım.” Diyerek sergiyi Tire Kız Meslek Lisesi’ni 2 öğretmenin nezaretinde Schawaben eyaletinin parlemanto binasının salonlarında açtırdı. Bu sergi 20 gün boyunca ziyarete açık kaldı. Bu sayede Tire’deki okullardan ilk yurtdışı sergisi açılmış oldu. Bütün masraflar Almanya tarafından karşılandı.

1989 yılında Almanya’dan Tire’ye gelen 2 pasta öğretmeni, Tire kız meslek lisesi öğrencilerine dünya mutfağından pastaları öğrettiler.

1989’un  kasım ayında Ausburg Üniversitesi Rektörü, 3 dekanı ve 3 öğretim görevlisi Tire’ye gelerek Türk ve Alman eğitim sistemleri üzerine araştırma yaptılar ve 4 gün Tire’de kaldılar.  Buradan döndükten sonra Ausburg Üniversitesi’nde Tire fotoğrafları sergisi açtılar

1990’da Alman ve Türk lise öğrencilerden oluşan 20 kişilik bir grup Tire’ye gelerek Tire ve civarını tanıma gezileri yaptılar.

1991’de konaklamanın Almanya tarafından tahsis edildiği 30 kişilik bir öğretmen grubuyla tur gerçekleştirildi.

1993’de anasınıfı öğretmenlerinden oluşan 15 Alman öğretmen Tire’yi ziyaret ettiler.

1996’da Tire’de ilk defa yazarlarla imza günü yapıldı. Hüseyin Yurttaş ve Muzaffer İzgü gibi tanınmış yazarlar Dört Eylül Okulunun bahçesinde imza günü yaptılar.

Dört Eylül Okulu olarak Tire’de ilk veli yemeklerini ve veli gezilerini yaptı. Sonra Tire’deki tüm okullar yapmaya başladı.

1997 yılında Almanya’dan eyalet kültür bakanlığınca davetle folklor gösterileri için 20 gün Almanya’ya gitti. 4 Eylül ilkogretim okulu öğrencileri bu etkinlikte Türkiye’yi temsil ettiler. Güney Almanya’daki Avrupa günlerinde sahne aldılar.

1998 yılında 4 Eylül İlköğretim Okulu öğrencileri, 12 gün Mısır’ın başkenti Kahire’ye Türk dünyası kültür şenliklerine davet edilerek gittiler. Bütün Orta Asya’daki Türk devletlerinden ekiplerin bulunduğu etkinlikte, Türkiye’yi Tire temsil etti. Tire’den zeybek fotoğrafları sergisi acıldı.

Aynı ekip, 1999’da Polonyaya gitti. Tire’yi ve Türkiye’yi temsil etti.

Editör: Haber Merkezi