Araştırmacı Yazar Yılmaz Göçmen, bu günlerde Demokrat Parti  Eski Tire Milletvekili ve Eski Galatasaray Kulübü Başkanlığı yapan Sadık Giz’i araştırıyor.

Ergün ÇELİK

Yaptığı birbirinden özel araştırmalarla Tire’de yaşamış önemli kişilerin hayat hikayelerine ulaşan Yılmaz Göçmen, bu günlerde Tire için çok önemli bir kişilik olan Sadık Giz’i ele aldı. Sadık Giz ile ilgili yaptığı araştırmalar neticesinde Sadık Giz’in Eşi Vahire Giz’in Urla’da yaşadığını öğrenen Göçmen, soluğu İzmir’in Urla İlçesi’nde aldı. Urla’da Vahire Giz’e ulaşan Göçmen, Vahire Giz’in evinde yaklaşık iki buçuk saat süren bir görüşme yaptı. Tarihe ışık tutulan Urla buluşmasında duygu dolu anlar yaşandı. Vahire Giz, Yılmaz Göçmen ile yaptığı sohbetin sonunda eşi Sadık Giz’e ait olan fotoğraflardan bazılarını Göçmen’in arşivine hediye etti. Vahire Giz’in misafirperverliğinden son derece memnun kaldığını söyleyen Göçmen; “ Vahire Hanım ile görüşmemizde eski anıları canlandırdık. Vahire Hanım’ın verdiği fotoğraflarla arşivimdeki fotoğraf sayısı 5 bin’i geçti. Kendisine şukranlarımı sunuyorum” dedi. Göçmen, Sadık Giz’in eşi Vahire Giz’i önümüzdeki günlerde Tire’de ağırlayacağını belirtti. Peki Sadık Giz kimdir? İşte Yılmaz Göçmen’in kaleminde  tüm detaylarıyla Sadık Giz.. 

Sadık Giz, 1911 yılında Aydın’ın Söke İlçesi’nde doğdu. Merhum Başbakanlardan Adnan Menderes’in yakın akrabası idi. 1946 Yılında kurulan Demokrat Parti’nin kurucuları arasında yer aldı. 9. 10 ve 11. Dönem Demokrat Parti Milletvekili olarak Tire’den seçildi. Uzun yıllar Tire’de yaşadı. Evi bu günkü istasyon caddesinde, Denizbank’ın tam karşı köşesinde geniş bahçeli, bahçesinde bol çiçekleri olan bir evdi.

Sadık Giz Belçika’da Ziraat Okulu’nda okudu. Küçük Menderes Havzası’nda Burgaz, Atalan, Göllüce Köylerini içine alan geniş arazilerin tek sahibi idi.

1957 ile 1959 yılları arasında Galatasaray Kulüp Başkanlığı yaptı. Başkanlığı sırasında 150 bin lira’ya Galatasaray Adasını  satın alarak kulübe kazandırdı.

Jokey Kulup Başkanlığı yaptı. 31 Ocak 1979 yılında vefat etti.

FOTOĞRAFLARLA SADIK GİZ ve TİRE



Sadık Giz ve arkadaşları yemekte.




1957 Yılı. Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Sadık Giz ve beraberinde Kulüp Yönetim Kurulu Üyeleri.




Sadık Giz ve arkadaşları Gökçen Lokantası'nda yemekte.




Başbakan Adnan Menderes'in Tire ziyareti esnasında çekilen bir fotoğraf.
Ayaktakiler (Soldan Sağa): Tire Belediye Başkanı Sabri Kurtoğlu - Konserveci Mithat Kıvanç - Manifaturacı Ömer Güvenç - Büyük Hanımın Oğlu
Oturanlar (Soldan Sağa): DP Milletvekili Sadık Giz - Başbakan Adnan Menderes - Büyük Hanım - Adnan Menderes'in Amcazadesi Ethem Menderes - Büyük Hanımın bir akrabası
Yer: Sadık Giz'in Tire'deki evinin bahçesi. Şu anki İstasyon Caddesi, Denizbank Karşısı



Başbakan Adnan Menderes'in Tire ziyareti esnasında, Sadık Giz ve Menderes, İstasyon Caddesi'nde tren garına yürüyorlar. 



Araştırmacı Yazar Yılmaz Göçmen, Sadık Giz'in eşi Vahire Giz'in Urla'daki evinde.

 

Editör: Haber Merkezi