Tire Kültür Derneği, Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer'i makamında ziyaret ederek gerçekleştirilen çalışmalar ve  tamamlanan projeleri hakkında bilgiler verdi. 


Yönetim Kurulu Başkanı Seyfullah Ayvalı ile birlikte yönetim kurulu üyeleri Ali Rıza Bakanoğlu, Hasan Hüseyin Karabacak, Süleyman Övül, Doğukan Eroğlu, Dilek Ayvalı ve derneğin onursal başkanı araştırmacı yazar A.Munis Armağan'ın katıldığı ziyarette Tire'nin kültür ve turizm zenginliklerinin yanısıra, Tire Kültür Derneğinin yürüttüğü projeler konuşularak,  tamamlanan Tire Kültür Envanterinin sunumu yapıldı. 
Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer'e görevinde başarılar dileyen Tire Kültür Derneği başkanı Seyfullah Ayvalı, kültürel değerlerin korunması konusunda hassasiyetini bildikleri bir kaymakamın Tire'de görev yapmasından memnuniyet duyduklarını söyledi.  

Seyfullah Ayvalı; "ZEYBEK ATEŞİ VE NEVRUZ PROJELERİ TİRE'NİN MARKASI OLDU" 
Tire Kültür Derneği'nin kurulduğu günden bu  yana yüzlerce etkinliği başarıyla gerçekleştirdiğini hatırlatan Seyfullah Ayvalı,  "Derneğimiz 10 yıldır Tire ve Türk kültürü konusunda bir çok etkinlik gerçekleştirdi.   5 yıldır sürdürmüş olduğumuz Zeybek Ateşi projesi ile yurtiçi ve yurtdışında Tire'nin adını duyurma imkanı bulduk.  Bu projemiz kapsamında her yıl farklı bir il veya ilçede gerçekleştirdiğimiz bilimsel ve sanatsal sunumlar ile Tire ve Türk Kültürü'nü efelik kültürünün tarihsel köklerine değinerek gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyoruz."dedi.

2 yıl önce başlattıkları "Nevruzun Kenti Tire" projesi ile de Tire'nin yüzyıllardan bu yana yaşatmakta olduğu Nevruz geleneğinden yola çıkarak Nevruz'un Türk kültürüne ait bir gelenek  olduğunun altını kalın çizgiler ile çizmek amacında olduklarını ifade eden Ayvalı, " Nevruz geleneğinin Türklerin doğaya bakışı ve hayvancılık kültürüne dayandığını bu gün bilim çevreleri de kabul etmekte.  Bu nedenle, ekonomik olarak tarım ve hayvancılıkta iddialı olan Tire için Nevruz'un önemi bir kat daha artmaktadır. Tire'nin kültür, turizm ve ticari olarak "Nevruzun Kenti Tire" markası ile anılması gerektiğini düşünüyoruz." dedi. 

Ayvalı ; "TİRE KÜLTÜR ENVANTERİ TURİZM, TİCARET VE İMAR ALANLARINDA ANA KAYNAĞI OLACAK"  
Daha sonra 3 yıldır sürdürülerek tamamlan Tire Kültür Envanteri dosyasını kaymakam Demirezen'e sunan Ayvalı, "Dernek olarak bu envanter çalışmasını çok önemsiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımıza sunduğumuz proje kapsamında 3 yıldır sürdürmüş olduğumuz Tire Kültür Envanteri çalışmalarımızı bitirmiş bulunmaktayız. Tire'de ilgili kurumlar tarafından bundan önce kayıt altına alınmış taşınmaz kültür varlığımız bu çalışma ile 2 kattan daha fazla sayıya ulaşmış oldu ve kayıt altına alındı.   Geçtiğimiz günlerde Tire Kaymakamlığının başkanlığında yapmış olduğumuz değerlendirme toplantısının ardından envanterimizi baskıya hazırlama aşamasına gelmiş bulunmaktayız. Son olarak değerlendirme komisyonumuz proje sonuçlandırma toplantısını yaparak envanteri basımını gerçekleştireceğiz. İnanıyoruz ki, bu envanter Tire'nin bundan sonraki kültür ve turizm çalışmalarında ve imarla ilgili adımlarında ana kaynak  niteliğinde olacak. Kaymakamlığımızın Tire Kültür Envanteri çalışmalarına verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz."şeklinde konuştu. 

Munis Armağan ; "YAKLAŞIK 300 TARİHİ ESERİ KAYIT ALTINA ALDIK"
Tire Kültür Derneği Onursal Başkanı Araştırmacı Yazar A. Munis Armağan ise, Tire Kültür Envanteri çalışmasında tamamen belgelere dayalı ciddi bir çalışma yürüttüklerini ifade ederek, "Tire taşınmaz kültür varlıkları açısından çok zengin bir kent. Bu proje ile Tire merkezde ve kırsalında  yaklaşık 300 taşınmaz kültür varlığı tespit ederek kayıt altına aldık. 40 yıldır binlerce belgeyi tarayarak elde ettiğim bilgi ve tecrubeleri  bu envanterde resmileştirme imkanına kavuştuk. Tire'nin tarihi değerlerinin bundan sonraki aşamada, kulaktan dolma bilgiler yerine bu somut verilerle ele alınacak olması en büyük kazancımız olacak"dedi. 

Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer ; 
"TİRE KÜLTÜR ENVANTERİ BU GÜNE KADAR TİRE'DE GÖRDÜĞÜM EN İYİ ÇALIŞMA"
Tire Kültür Envanteri projesi hakkında dernek yetkililerinin verdiği bilgileri dikkatle dinleyen Tire Kaymakamı  Mehmet Demirezer de yaptığı konuşmada, Tire'nin tarihi eser zengini bir kent olduğunu vurgulayarak, "tarihi eserlerimizi koruma konusunda millet olarak malesef yeterince hassas değiliz. Bu gün Avrupa'nın en önemli müzeleri, hep Anadolu'da kaçırılmış eserlerle dolu. Bu durum oldukça üzücü. Oysa diğer kentlerimizde olduğu gibi Tire'nin kültürel ve tarihsel zenginliği de, aslında son derece önemli bir avantajı olmalıdır. Tire'nin bu zenginliğine rağmen yeterince tanınmamış olması bu konuda daha hassas olmamızı gerektiriyor. Tire turizm ve ticari yönden bu değerlerine sahip çıkarak oldukça büyük faydalar elde edebilir.  Tire Kültür Derneğini bu yönde yaptığı çalışmalardan dolayı kutluyorum. Görmüş olduğum bu Tire Kültür Envanteri çalışması, Tire'de göreve başladığım günden bu yana gördüğüm en iyi çalışma.  En kısa sürede envanter konusunda gerekli girişimleri yaparak, bu önemli çalışmayı  ilçemize kazandırmaktan mutluluk duyacağım."dedi. 

Editör: Haber Merkezi