Türkiye çapında üne sahip olan, Cumhuriyet döneminin en önde gelen ressamlarından olan, Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünde akademisyenlik yaptıktan sonra, buradan emekli olan ve sonrasında da İzmir’e yerleşip hayatını burada geçiren Cavit Atmaca, hayranı olduğu Tire’yi resmetmeye başladı.

ÜNLÜ RESSAMIN YENİ ATÖLYESİ VE İLHAM KAYNAĞI; “TİRE”
Tire’yi gezmeye geldikten sonra buraya hayran kalan ve daha sonrasında birçok kereler kente gelip giden Atmaca, sonunda bu güzel beldeyi ve insanlarını resmetme kararı almış. Bir süredir Bayındır’ın Zeytinova beldesinde resim çalışması yapan ve Zeytinova’nın çok beğendiği evlerinin resmini yapan Atmaca’nın yeni atölyesi ve ilham kaynağı artık Tire olacak.

Önceki gün yine Tire’ye gelen ve Tire’ni en gözde mekanlarından biri olan, muhteşem manzarası ile ünlü Yağmur Kafe’de dinlenen ve keyif yaparak Tire’yi izleyen ünlü ressam bu arada küçük küçük Tire manzarası resimleri de çizdi. Ünlü ressam kendisini büyük bir misafirperverlikle konuk eden işletmenin sahiplerine teşekkür ederek ilçeden ayrıldı.

CAVİT ATMACA KİMDİR ?
1931 yılı Adapazarı doğumlu olan Cavit Atmaca,1955 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü’nü bitirdi. 1963-1971 yılları arasında Kütahya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’ni kurdu ve burada 8 yıl müdürlük yaptı. 1971 yılında kendi isteği ile İzmir Resim ve Heykel Müzesi’ne Müdür Yardımcısı olarak atandı, kuruculuğunda bulundu. 1976-1981 yılları arasında Buca Eğitim Fakültesi (Eğitim Enstitüsü) Resim Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1981’de emekli oldu ve İzmir Alsancak semtinde özel atölyesini açtı. Birçok öğrenci yetiştirdi. Halen sanat etkinliklerini burada sürdürmektedir.
Devlet Sergilerine, Türkiye Ressamlar Cemiyeti sergilerine , yurtiçi ve yurtdışında düzenlenen yüzü aşkın çeşitli grup ve karma sergilere katıldı. İzmir, İstanbul ve Ankara’da 34 kişisel sergi açtı. 1991 yılında Londra ve Paris’de ünlü müze ve galerilerde incelemelerde bulundu. Atmaca’nın toplamda 50’den fazla kişisel sergisi bulunmakta. Atmaca’nın ayrıca, 8 tane de ödülü bulunuyor.

ESERLERİNİN BULUNDUĞU MÜZELER VE KURUMLAR
Ankara, İzmir Devlet Resim Heykel Müzeleri, Milli Kütüphane Kolleksiyonu, Kültür Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Köşkü, Ankara Devlet Konservatuvarı, Akbank, İşbankası, Ziraat Bankası kolleksiyonları, MTA Kolleksiyonu, Bolu Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, İzmir Selçuk Yaşar Müzesi, Yaşar Holding, İzmir Büyükşehir Belediyesi. Ayrıca yurtiçi ve yurtdışında çeşitli özel kolleksiyonlarda birçok eseri bulunmaktadır.

Editör: Haber Merkezi