Yıllardır restorasyonu için ilçe yöneticilerinin büyük gayret gösterdiği tarihi Kutu Han ve Kapalı Çarşı’nın restorasyonu için Valilikten sözü alınan ödenek çıktı. Konuyla ilgili açıklama yapan ve müjdeli haberi veren Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, restorasyon için 8 milyon 300 bin TL ödenek çıktığını söyledi.
Tarihi derinliği, binlerce yıl öncesine giden onlarca medeniyete ve kültüre ev sahibi olmasıyla bilinen Tire, sadece kayıtlı olan 400’ün üzerindeki tarihi eseri ile adeta açık hava müzesi. Özellikle kent merkezinde bulunan farklı dönemlere ait tarihi yapılar ve eserler, birbirinden güzel özelliklere sahip.

TİRE TARİHİ YENİDEN AYAĞI KALKIYOR
Bu yapılardan ikisi, yıllardır istenen, beklenen bir kararla yeniden ilk yapıldıkları günlerde olduğu gibi ihtişamlı hallerine geri dönecek. Tire’nin Tahtakale Semtinde bulunan tarihi Kutu Han ve onun bitişiğinde bulunan küçük Kapalı Çarşı, Valilik tarafından çıkarılan 8 milyon 300 bin TL ödenek ile restore edilecek.

İHALESİ NİSAN AYINDA YAPILACAK
İlçe yöneticilerinin yıllardır üzerinde durduğu olması için çaba sarf ettiği restorasyon çalışması ile ilgili olarak ödenek çıktığını ihalesinin Nisan ayında yapılacağını belirten ve bu güzel müjdeli haberi Tirelilere duyuran Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, kendisinin bu proje için uzun emek ve gayretlerde bulunduğunu, bu kararın alınması için bir sürü bürokratik işlem ve yazışmaların yapıldığını söyledi. 

ÇİÇEK, “SAYIN VALİMİZE SÖZÜNÜ YERİNE GETİRDİĞİ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ”
Bu konuda oldukça duyarlı davranan ve Tire’ye ayrı bir önem gösteren İzmir Valisi Mustafa Toprak’a vermiş olduğu sözü tutup restorasyon için gerekli ödeneği çıkarmasından dolayı çok teşekkür ettiklerini belirten Belediye Başkanı Çiçek, “Sayın Valimiz oldukça atak ve çalışkan biri. Tire’ye geldiğinde gördüğü tarihsel doku kendisini oldukça etkiledi. Kutu Han ile Kapalı Çarşı’yı bizzat gösterdik. Kendisi de restorasyon için gerekli ödeneği çıkaracağının sözünü verdi.” şeklinde konuşarak, Vali Toprak’a duydukları minneti dile getirdi.

60 MİRASÇISI OLAN ÖZEL MÜLK
Kutu Han ve Kapalı Çarşı’nın restorasyonu için yıllarca uğraşıldığını belirten Başkan Çiçek, bunun önemli sebeplerinden birinin bu yapıların özel mülkiyet olduğunu ve yaklaşık 60 civarında mirasçısı bulunduğunu, bu kişilerle tek tek görüşülüp ikna edildiğini ve tüm bunların uzun bir süre aldığını söyledi. Başkan Çiçek, her şeye rağmen gelinen bu noktanın sevindirici olduğunu söyledi.

Editör: Haber Merkezi