Ercan ÇELİK

Tireli Araştırmacı Yazar Yılmaz Göçmen, Tire tarihiyle ilgili yaklaşık  8 bin fotoğraftan oluşan arşivindeki Adnan Menderes fotoğraflarını, Aydın’da kurulacak müzeye gönderilmek üzere Tire Kaymakamlığı ile paylaştı.

Tire’de halası, dedesi ve kuzenleri gibi akrabaları yaşayan Merhum Başbakan Adnan Menderes’in, o dönemlerde sık sık Tire’yi ziyaret ettiği biliniyordu. Bu sebeple, Yılmaz Göçmen arşivinde de Menderes’in Tire ziyaretiyle ilgili fotoğrafları var.

GÖÇMEN: “TİRE’NİN GEÇMİŞİ ÇOK ZENGİNDİR”

Menderes’in dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile birlikte Tire Belediye binasının temel atma töreninde,  dönemin Tire Belediye Başkanı Sabri Kurtoğlu ve Tireli işadamları ile birlikte, Halasının evini ziyaretinde çekildiği fotoğrafların yanı sıra, Menderes’in dedesi Ali Paşa’nın ve Tire Asri Kabristanlıktaki mezarının fotoğraflarını da Tire Kaymakamlığı ile paylaşan Yılmaz Göçmen,  “Hacı Ali Paşa, Atalan ve Büyük Menderes ovalarındaki arazileri yüzünden ömrünün çoğunu Tire’de geçirmiştir. Yani Adnan Menderes’în köklerinin yüzde ellisi Tirelidir. Hatta Ali Paşa’nın mezarı Tire’dedir. Bu gibi sebeplerle merhum Adnan Menderes, Tire’ye cok sefer gelip gitmiştir. Halasının oğlu Sadık Giz, Tire’de doğmuş Tire’de büyümüştür. Kendisi 1950 – 1960 yılları arasında Adnan Menderesle Demokrat Parti Milletvekili olarak çalışmıştır. Konuyla ilgili Kaymakamlık bana ulaştı. Ben de büyük memnuniyetle arşivimi açtım ve Merhum Adnan Menderes’in Tire hatıralarıyla alakalı fotoğrafları kaymakamlığımızla paylaştım. Tire’nin geçmişi çok zengindir. Tire çok kıymetli insanları bu ülkeye hediye etmiştir.” Dedi.

KAYMAKAM ÇOBANOĞLU TEŞEKKÜR ETTİ

Konuyla ilgili konuşan Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, “Aydın’da kurulacak olan Adnan Menderes Müzesi’ne gönderilmek üzere bize destek olan ve arşivlerini açan Yılmaz Göçmen’e ve Tire Belediyesi Kent Arşivi Sorumlusu Ali Özçelik’e teşekkür ediyorum.” dedi.

Editör: Haber Merkezi