Hamsi Festivalinin Tire’de yaşayan bazı kesimler tarafından sosyal medyada eleştirilmesine de değinen Dernek Başkanı Yakup Aydın konuyla ilgili birbirinden önemli açıklamalarda bulundu. “Eller Tire’de horonda birleşsin” başlığıyla yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

“Bildiğiniz gibi Küçük Menderes Havzasında, Karadeniz ile bağlantısı bulunan hemşehrilerin katılımıyla sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda birlik, beraberlik ve dayanışma ortamı yaratmayı amaçlayan Küçük Menderes Karadenizliler Derneği, 15 Haziran 2017 tarihinde Tire eski Özel İdare binasında faaliyete başlamıştır.

Derneğimiz, daha önce de ifade ettiğimiz üzere Tire’de konuşlu olması ve üyelerinin neredeyse tamamına yakınının Tire’de mukim olmasına karşın sadece Tire değil havzada yer alan tüm Karadenizlilere ulaşarak bu konuda bir boşluğu doldurmak maksadıyla Küçük Menderes Karadenizliler Derneği olarak teşkil edilmiştir.

Bizler, kimimiz yarım asra yaklaşan sürelerdir bölgeye yerleşmiş, birçoğu bu bölgeden evlenmiş ve yaşadığımız her tarafı ayrı güzelliklerle dolu cennet vatanımızın en güzide köşelerinden Yeşil Tire’ye gönül vererek yeni bir renk getirmek için yola çıkmış, yapılacak sosyal, kültürel ve turizm alanında faaliyetlerle bölge ile Karadeniz arasındaki kalıcı gönül bağının temelini oluşturacak olmanın gururu ve mutluluğu içinde olan gönüllüleriz.

Vatansever ve Atatürkçü yapısı, çalışkan ve nüktedan kişiliğiyle tanınan Karadenizliler olarak; aynı güzellikte insanlarla beraber ortak bir yaşam kurduğumuz bu güzel coğrafya ve insanına çeşitli sektörlerde sunduğumuz ve karşılığını aldığımız profesyonel işlerimiz yanında gönüllü olarak, en az Tire ve diğer Küçük Menderes’li hemşehrilerimiz kadar sevip değer verdiğimiz ikinci memleketlerimize artı değer katma sevdasında bu yola koyulduk.

Hepimizin malumu olduğu üzere Karadeniz denildiğinde akla siyasetten spora, sanata ve ticaret hayatına kadar çok geniş alanda büyük başarılara imza atmış yüzlerce isim gelmektedir. Bu, temelinde Karadeniz Bölgesinin coğrafi koşulları nedeniyle hiçbir zaman iyi seviyeye taşınma imkanı bulunmayan iş olanaklarının peşinde giden Karadeniz insanının bulunduğu bölgeye kısa sürede adapte olarak birlik beraberlik içerisinde yılmadan çalışarak olumsuzluğu olumluya çevirme becerisinin de bir göstergesidir.

Derneğimizce başlangıçta da ortaya konulduğu üzere çay, yemek, festival, halk oyunları gibi etkinlikler temelinde yaratılacak tanıtım ve kaynaşma ile sadece Karadenizlilerin bir araya getirilmesi değil; Karadeniz’den tüm dünyaya yayılan tulum, kemençe ve akordeon gibi milli çalgılar ile horon oyunu ve Karadeniz yemeklerinin Küçük Menderes’li hemşehrilerimize tanıtılmasının yanında; her yıl İzmir, Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde yapılan ve on binlerce kişinin katıldığı yöresel ürünler festivaline benzer şekilde, ulusal düzeydeki Karadenizli sanatçıların katılımıyla düzenlenecek etkinliklerle Tire başta olmak üzere Küçük Menderes Havzasının tanıtımına katkı sağlanması da hedeflenmektedir.

Bu hedef doğrultusunda daha önce yöresel yemekler ile tulum ve kemençe eşliğinde yapılan etkinlikler gibi eğlence faaliyetlerinin yanı sıra ağaçlandırma ve çevre temizliğine katkı gibi birçok sosyal faaliyeti yerelde işbirliği yaptığımız şahıs, kurum ve kuruluşlarla yürütmekteyiz. Bu faaliyetlere Karadenizli üyelerimiz haricinde Tire ve çevre ilçelerden çok sayıda hemşehrimiz de katılarak bölgenin desteğini arkamızda hissetmemizi sağlamıştır.

Aynı cümleden olmak üzere; derneğimizce Tire Belediyesi sponsorluğunda 18 Şubat 2018 tarihinde Gölet Mevkiinde ulusal düzeyde tanınmış Karadenizli sanatçı Apolas Lermi’nin ve birçok yerel sanatçının da katılımıyla 1.Tire Hamsi Festivali yapılacaktır.

Bu konuda birçoğu olumlu ve ufak bir kısmı da olumsuz yüzlerce eleştiri aldık. Bizler daha önce de ifade ettiğimiz gibi nüktedan ve kendisiyle dalga geçerek gülmeyi başaran ender topluluklardanız. Tabii ki herkes gibi bizler de Tire’de deniz olmadığını ve hamsinin Ege’ye özgü olmadığını biliyoruz ve bu güzel eleştirileri de yine gülerek ve sevinerek karşıladık. Demek ki; Tire ve Küçük Menderes içerisinde yapılmamış, değişik gelen ve bu nedenle ses getirecek bir organizasyona imza atmışız. Hamsi ne kadar bizimse şiş köfte de, keşkek de, sarmaşık da bir o kadar bizim. Amacımız ne Tire’nin kendi bünyesindeki süt, incir, karadut, keşkek, şiş köfte, ot yemekleri gibi saymakla bitmeyecek öne çıkmış ve marka haline gelmiş kıymetleriyle hamsiyi yarıştırmak ne de hamsiyi Tire’yi temsil eder hale getirmektir. Zaten bölgede yerel değerlerini daha fazla öne çıkarmaya muktedir birçok kişi ve kurum var. Bizim bu yola çıkma amacımız biraz daha farklı; oluşan bu olumsuz eleştirilerin de amacımızı yeterince anlatamadığımız için olduğunu düşünmekteyiz.

Tıpkı Tire gibi denizin olmadığı Ankara’da da, hamsinin olmadığı İstanbul ve İzmir’de de hamsi festivalleri yıllardır yapılmakta ve bu sayede gerek çok önemli miktarda nüfus potansiyeli barındıran Karadeniz insanı, gerekse bu kültüre ilgi duyan kalabalıkların bu festivallere yoğun bir şekilde katılım gösterdiği bilinmektedir. Yani bizim bu festivali yapma amacımız bölgede Karadeniz’i tanıtmaktan çok bünyemizdeki Karadenizlilerin bağlantılarını ve yerel imkanları harekete geçirerek Tire’nin reklamını yapmak ve ikinci memleketimiz olarak gördüğümüz Tire’ye artı değer katabilmek, Efe kültürünün bireysel özelliğiyle ortaya koyduğu başarıya horon kültürünün kolektif başarısını entegre ederek oluşacak sinerjiyle Tire’yi daha özel hale getirmekten başka bir şey değildir. 

Bu kapsamda; başta Tire’nin adının geri planda kaldığı, sosyal faaliyet ve konser gibi etkinliklerde yetersiz kalındığını ifade ederek serzenişte bulunan Tire’li bazı hemşehrilerimiz olmak üzere tüm Küçük Menderes’li ve İzmir’li hemşehrilerimizi bu etkinliğe destek olmaya, ilerleyen senelerde elbirliğiyle bir marka haline getirmeye davet ediyoruz. Bir kez daha ifade etmek isterim ki; bizler bu bölgede yerleşmiş Karadenizliler olarak bölgeye hizmet edecek her türlü organizasyonun içinde olmaya hazırız ve olacağız, bunun içinde yarın birgün yapılacak 1.Tire Şiş Köfte Şenliği de neden olmasın…

Bu vesileyle dernek yönetimimiz adına, derneğimizin kuruluşundan bu yana bizden desteğini esirgemeyen Tire Belediye Başkanı Sayın Tayfur Çiçek’e, festivale sağlanacak desteği oybirliği ile onaylayan Belediye Meclis Üyelerimize, dernek üyelerimiz ile başta festivale önemli katkılar sağlayacak Doğuş Çay olmak üzere maddi ve manevi desteğini her zaman bizlere hissettiren kurum, kuruluş ve işletmelere, bizi yalnız bırakmayacaklarına inandığımız Tire’li ve İzmir’li hemşehrilerimize, desteklerini arkamızda hissettiğimiz Ege Karadenizliler Dernekleri Federasyonuna teşekkürlerimi iletiyor ve “Eller Horonda Birleşsin” diyorum

Editör: Haber Merkezi