Ergün ÇELİK - ÖZEL

Tire’de yaşayan emekli nüfus memuru Mehmet Akoğlan, çocukluğundan beri büyük ilgi duyduğu taş işleme sanatına 65 yaşında başladı. Müstakil evinin altındaki 2 metrekarelik atölyesinde çalışan Akoğlan, türlü imkansızlıklar ve ilerlemiş yaşına rağmen kendi elleriyle binlerce yüzük ve kolye taşı üretti. Üretti üretmesine ama maddi imkanı olmadığı için o taşları birleştirecek yüzük ve kolye çerçevesi temin edemedi. Ürettiği taşları atölyesinde düzenli bir şekilde biriktiren Akoğlan’ın şimdi bir hedefi var. O da taşları çerçevelerle buluşturup satışa sunmak.

ÇOCUKLUK HAYALİMDİ

Bulduğu her fırsatta taşlara olan ilgisinden bahseden Akoğlan, bu işin temelinde çocukluk yıllarının yattığını söyledi. Akoğlan, çocukluktan emeklilik hayatına uzanan hikayesini ise şu cümlelerle anlattı;

“Nüfus Müdürlüğü’nden emekliyim. Bu taşlara karşı çok eski yıllardan beri ilgim vardı. Ama o günlerde bu işlerle uğraşamıyordum. Emekli olduktan sonra bu taşlarla ilgilenmeye başladım. Hatta Halk Eğitim Müdürlüğü’nden bunları işlemek için kurs istedim. Fakat ellerinde bu taşları işleyecek bir alet ve bu işi öğretecek bir hoca olmadığı için kursumuzu açtıramadık.

15 ÇEŞİT TAŞ İŞLİYORUM

Ben de kendi imkanlarımla elim erdiği kadar, aklımın yettiği kadar bu işi yapmaya çalışıyorum. Bu iş özellikle pandemi döneminde epey işime yaradı. Evden çıkmadım. Bu taşlarla uğraştım. Taşları araziden temin ediyorum. Bu işi yaptığımı bilen eşimiz dostumuz da bana çeşitli taşlar getiriyor. 65 yaşında çocukluk hayalim olan doğal taşları işlemeye başladım. Aşağı yukarı 15 çeşit taş işliyorum Yüzük taşı kolye taşı gibi taşlar üretebiliyorum. Şu an yaptığım taşları satamıyorum. Çünkü bu taşlara çerçeve temin edemiyorum. 2 tane yüzük çerçevesi temin ettim onu da kendime yaptım.  Metal kısmını alamadığım için taşları yapıp yapıp biriktiriyorum. Şu an elimde halihazırda yüzlerce taş var. İlerde imkanımız olursa metal çerçeveleri alıp taşlarla birleştirip satmayı düşünüyorum. Bu işi evimin altında bulunan 2 metrekarelik yerde yapıyorum. Zaten bir apartman dairesinde oturuyor olsaydım bu işi yapamazdım. Evim müstakil olduğundan burada kendi kendime idare ediyorum.

GENÇLERE TAVSİYE EDİYORUM

Bu işi bilhassa gençlere tavsiye ederim. Çünkü bu iş hem para kazanmak hem de meslek sahibi olmak için güzel bir iş. Gerekirse kurs açtırsınlar bu işi öğrensinler. Biz kurs açtıramadık. Yapamadık. En azından gençlerimiz başarsın. Bu taşlar yurt dışında rahat satılan taşlar. Eğer gençlerimiz bu işi yaparsa hem memleket kazanır hem kendileri kazanır. Ben ömrüm vefa ettiği sürece, elim erdiği, gözüm gördüğü sürece bu işi yapacağım.

Editör: Haber Merkezi