Ergün ÇELİK


Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise en büyük ikinci açık hava pazarı olan tarihi Tire Salı Pazarı, bir ilki yaşıyor. 250 yıldan beri her hafta dualar eşliğinde kurulan pazar, 17 günlük tam kapanma kararıyla birlikte 250 yılın ardından ilk defa açılamadı. Yaklaşık 6 BİN tezgahın kurulduğu ve 25 BİN’e yakın ziyaretçisi olan Pazar yerinde bu Salı yoğun kalabalıklar yerine sessizlik hakimdi.

Salı Pazarı’nın tarihte en son işgal dönemlerinde kısıtlandığını söyleyen Araştırmacı Yazar Yılmaz Göçmen konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu;

“Tire’nin tarihi Salı Pazarı dünya çapında meşhur olan bir pazardır. Bu Pazar 1800’lü yıllardan beri açılmaktadır. Bu Pazar, tarihte bir tek yunan işgali zamanında zaman zaman kısıtlamaya uğramıştı. Onun da sebebi Türklerin pazar bahanesiyle bir araya gelip ortak konuşmalarına engel olmaktı.

O günlerden sonra tarihte ilk defa Salı Pazarı kapanmaya uğramıştır. Yani bütün dünyayı esir alan covid salgını dünyaca ünlü Tire Salı Pazarı’nı da esir almıştır.

Kolay değil. İnsan üzülüyor. Ama ortada bir gerçek var. O gerçek de insan sağlığı. İnsanlar var olacak ki Tire pazarı var olmaya devam edecek. İnsanlar sağlığını kaybederse Tire Pazarı’nın kurulmasını Tire’ye ve Tirelilere bir faydası olmayacak.

Onun için geçici de olsa pazarın kapatılması insan sağlığına artı yazıyorsa buna hepimizin gönülden destek vermesi lazım.

Tabii şu sıralar mübarek Ramazan ayının içerisindeyiz. Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. İnşallah tez zamanda bu COVİD denen illet yurdumuzdan ve dünya insanlığının üzerinden kalkar ve tekrar eski normal günlerimize döneriz.”

Editör: Haber Merkezi