Kanserin erken teşhis edilmesinde kullanılacak bir mikroçip tasarlayan ve bu projeleriyle dünya üçüncüsü olan lise öğrencileri Berna Akdeniz ve Leyla Al Masoud, İzmir İl Milli Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi’yi makamında ziyaret etti.

12. sınıf öğrencileri Berna Akdeniz ve Leyla Al Masoud yaklaşık 1 yıl süren çalışmaların sonucunda akciğer, meme ve prostat kanserini erken teşhis etmeye yarayan mikro akışkan bir çip geliştirdi. TÜBİTAK’ın düzenlediği proje yarışmasında “Kanserden Değil Geç Kalmaktan Kork” adlı çalışmalarıyla birinci olan öğrenciler, Ankara’daki ulusal finalde gümüş madalya kazandı. Projeleriyle Avrupa Birincisi ve Dünya Üçüncüsü olan Leyla ve Berna, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ile birlikte Başbakan Binali Yıldırım’ı ziyaret etti. Öğrencilerin başarısıyla gurur duyduğunu dile getiren Başbakan Yıldırım, kendilerini tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

Liseli öğrencilerin bu büyük başarıların kalpten geldiğini ifade eden İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, “Uluslararası başarılarıyla göğsümüz kabartan, bu toprakların sesini tüm dünyaya duyuran sevgili öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Bu vatanın evlatları, dünyadaki yaşıtları ile her alanda rahatça rekabet edebileceklerini ispat ettiler. Öğrendiklerinden ilham alan ve bilimle hemhal olan öğrencilerimiz, başarıları ile geleceği fethedecektir. Burada gençlerimize baktığımda şunu çok net ifade edebilirim ki yarınlarımız emin ellerde. Güzel ülkemizi uluslararası alanda en iyi şekilde temsil eden gençlerimiz, pek çok alanda gösterdikleri başarılarıyla bizleri gururlandırdılar. Bu gurur hepimizin” diyerek Berna ve Leyla’yı tebrik etti.
Kaynak: iha