Doğuştan zeka geriliği, işitme kaybı ve konuşma bozukluğu bulunan yüzde 96 engelli ’Serebral Palsi’ hastası 18 yaşındaki Doğa Taşar, rahatsızlığı nedeniyle sadece sol elini kullanarak birbirinden güzel resimler çiziyor. Bu yönüyle sol ayağıyla hayata tutunan yazar Christy Brown’u anımsatan genç kız, kupa bardaklar üreten bir firmaya tasarımlar da yapıyor.

İzmir’de yaşayan 18 yaşındaki yüzde 96 engelli Doğa Taşar’da doğuştan zeka geriliği, işitme kaybı ve konuşma bozukluğu bulunuyor. Taşar’ın, Serebral Palsi hastalığı nedeniyle sağ kol ve bacağında da güçsüzlük bulunuyor. Tüm engeline rağmen resim tutkusuyla hayata tutunan genç kız, rahatsızlığı sebebiyle daha güçlü olan sol eli ile resim çiziyor. Eline kalem ve kağıt alınca resmin renkli dünyasına dalan Doğa Taşar, bu yönüyle sadece sol ayağını kullanarak hayata tutunan yazar Christy Brown’u hatırlatıyor. Tasarımlarını kupa bardak üreten bir firma için yapan genç ressam, buradan elde ettiği geliri de tedavi masrafları için kullanıyor.

"Yeteneğini görünce çok şaşırdık"

Kızının 10 yıldır resim çizdiğini belirten anne Aslı Taşar, Doğa’nın resim tutkusunu anlattı. "Resim çizmeye başladığında en az iki saat çiziyor" diyen anne Taşar, "Resim, Doğa’nın tutkusu. Doğa’yı kaynaştırma öğrencisi olarak ilkokula vermiştik. Bir süre sonra diğer çocuklardan geri kaldı. Çoğu şeyi anlamayınca sınıfta resim çizmeye başladı. Biz de yeteneğini görünce çok şaşırdık; çünkü resimle ilgili hiçbir eğitim almamıştı. Şimdi bir senedir haftada bir resim kursuna gidiyor ve kendini iyice geliştirdi. Bazen gece yarısı resim çizmeye başlıyor. O resim bitmeden asla yatmıyor" dedi.

Bir firmaya tasarımlar yapıyor

Doğa’nın çizdiği resimlerin bulunduğu bir Instagram sayfası açtığını ve kısa sürede çok sayıda etkileşim aldığını kaydeden anne Aslı Taşar, "Kızımın yeteneğinin duyulmasını istedim. Bu yeteneğin yok olup gitmesini istemiyorum. Açtığım sayfa büyük ilgi gördü. Daha sonra bir firma ’Doğa’nın resimlerini kupalara basalım’ dedi. Doğa, sipariş üzerine kupa bardaklar için tasarımlar yapıyor. Bu hastalık maliyetli bir hastalık. Çok fazla satış olmasa da buradan elde ettiğimiz gelirle tedavi masraflarına katkı koyuyoruz" diye konuştu.

"Yeteneğinin harap olmasını istemiyorum"

Doğa’nın resim konusunda ilerlemesini istediğini ifade eden anne Taşar, şöyle devam etti:

"Doğa’nın yapabileceği tek iş resim. Resim yapmayı da çok seviyor. Kızımın bu alanda ilerlemesini istiyorum. Yeteneğinin harap olmasını istemiyorum. Doğa 18 yaşında ve biz 18 yıldır mücadele veriyoruz. Engelli diye onu eve kapatmadık. Eğitimini hiç aksatmadık. ‘Yürümesi çok zor’ demişlerdi ama Doğa yürüyor. ‘İşitmesi olmaz’ demişlerdi ama ameliyattan sonra bir kulağı duymaya başladı. Biz Doğa ile mücadeleyi hiçbir zaman bırakmayacağız."
Kaynak: iha