Tire’de yıllar önce bir sokağa verilen “Eşmeli Mustafa” ismi kafaları karıştırdı. Araştırmacı Yazar Yılmaz Göçmen, Darbeci General Cemal Madanoğlu’nun babası “Eşmeli Mustafa’nın” işgal yıllarında Yunanlılarla işbirliği yapan vatan haini olduğunu belirterek, “O, Eşmeli Mustafa buysa vay halimize” dedi.

 

Tire’de, yıllar öncesinde bir sokağa verilen “Eşmeli Mustafa” ismi kafaları karıştırdı. Araştırmacı Yazar Yılmaz Göçmen, Darbeci General Cemal Madanoğlu’nun babası “Eşmeli Mustafa’nın” işgal yıllarında Yunanlılarla işbirliği yapan vatan haini olduğunu belirterek, “O, Eşmeli Mustafa buysa vay halimize” dedi. Ekinhisarı semtinde, tarihi “Rum Mehmet Paşa” camiinin de bulunduğu sokağa, kimin, ne zaman ve neden bu ismi koyduğunu bilmediğini ifade eden Göçmen, “Tarihte, ‘Eşmeli Mustafa’ diye bilinen tek bir şahıs vardır. O da, Uşak’ın Eşme ilçesinde, Yunan işgali sırasında ‘Kuvayı Milliye’ hareketinin şiddetle karşısında olmuş ve Yunanlılarla birlikte hareket ederek, Türklerin aleyhine çalışmış tescilli bir vatan hainidir. Kurtuluş Savaşı’nın sonunda, canını kurtarmak için Yunan askerleriyle birlikte ailesi ve 15 yaşındaki oğlunu Türkiye’de bırakıp, Yunanistan’a kaçmıştır. Bir daha asla geri dönememiş ve ömrünün sonuna kadar Yunanistan’da yaşamıştır. Tire’deki sokak ismi eğer bu vatan hainin ismiyse yıllar önce yapılan hatadan bir an önce dönülerek sokağın ismi değiştirilmelidir. Yunan işgali altında yıllarca kalmış ve birçok şehit vermiş Tire’ye bu sokak ismi hakaret boyutundadır. Eğer kafalarda çağrıştırdığı gibi,  o şahıs bu “Eşmeli Mustafa” değilse kim olduğu Tirelilere açıklanmalıdır” diye konuştu.

 

“MADANOĞLU EŞMELİ MUSTAFA’NIN OĞLU”

Eşmeli Mustafa’nın oğlunun, yakın tarihimize damga vuran darbeci General Cemal Madanoğlu olduğunu öne süren Göçmen, “Babası henüz 15 yaşındayken Yunanistan’a kaçmak zorunda kalan Cemal Madanoğlu, 1957 yılında yapılan ‘Askeri şura’ toplantısında terfisi görüşülmüş, ancak şura üyeleri Madanoğlu’nun general yapılmasını ‘Vatan hainin oğludur’ diye karşı çıkmıştı. Devrin başbakanı rahmetli Adnan Menderes ise ‘Babasının günahlarını oğluna ödetemezsiniz’ diyerek direnmiş ve Madanoğlu’nun general olmasında önemli rol oynamıştı. Aynı Madanoğlu, Menderes’in bu iyiliğine 1960 darbesinde darbeciler arasında yer alarak yanıt vermişti. Önce Milli Birlik Kurulu üyesi daha sonra da senatör olmuştu. 22 Şubat 1962 ayaklanması, 20 Mayıs 1963 ayaklanması ve 9 Mart 1971 darbe teşebbüsüne katılmakla suçlandı” dedi.

Editör: Haber Merkezi