Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasına Tire Doğal Yaşamı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Suna Pug, Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği Kihayko Temsilcisi Seher Kul gibi isimlerle birlikte çok sayıda hayvansever katıldı. Basın açıklamasını Kihayko Tire Temsilcisi Seher Kul yaptı. Kul, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Tire Adnan Menderes Mahallesi’nde kamuya açık alanda yaşayan sokak hayvanlarının zehirle kamu sağlığını, ekolojik dengenin, doğal hayatın, tüm canlıların nesli ve yasamı tehlikeye atılıp zehire maruz kalan çok sayıda hayvanın ölümüne neden olan şahıs veya şahıslar hakkında kamu sağlığına karşı işlenen suçlar zehirli madde katma suçu madde 185 ve TCK çevrenin kasten kirletilmesi hükmü gereğince adli işlem başlatılarak kamu davası olarak açılmasına karar verilmiştir.

     Kimsenin, hiçbir canlının canına kast etme hakkı ve özgürlüğü yoktur. Asıl tehlike saçan sokakta yaşayan hayvanlar değil, onları bu şekilde katledenlerdir. Bu katliamın kimsenin yanına kar kalmaması toplum vicdanı için önemlidir. Olayla ilgili kamera kayıtları incelenmiş olup, olay yerinde bulunan numunenin İzmir Bornova Veteriner kontrol enstitüsüne yollanarak zehir tespit edildiği raporu Emniyete ulaştırılmıştır. Tahkikatın tamamlanmaması nedeniyle henüz savcılığa aksetmemiştir. Kamu davası olarak açılacağı sebebi ile ifadelerimiz alınmamış, dava sürecinde müdahil olabileceğimiz aktarılmıştır. Toplum sağlığına tehdit eden, Çevre ve hayvan sağlığını bozan, yok etmeye çalışan, kişi veya kişiler birçok hayvanı katletmesi sebebiyle ağır bir şekilde cezalandırılmalıdır. Kamu görevlisi olduğu bilgisini aldığımız kişinin bu tür bir olaya karışmasını kınıyor kıdem ilerlemesinin durdurulmasını talep ediyoruz. 

     Başıboş kedi veya köpek sorunu olarak görülen ve anlamsız ifadelerde bulunan kişi ve kişilere, Sokak hayvanlarının Belediyelerin sorumluluğunda ve denetiminde olduğunu aktarmak isteriz. Barınak ihbar hattına hayvanlarla ilgili sorunu yansıttığınız takdirde sorun çözülmüyor ise bir üst makama dilekçe ile başvurabilirsiniz. Barınaklar sokak hayvanlarının barınma ve toplanma alanı değil bakım ve rehabilitasyon merkezidir. Sorunlu olan kedi veya köpek tespiti sonucu belediye bakım evi tarafına ihbar edilmesi ile teslim alınır. Kısırlaştırılır, küpelenir, aşı ve tedavisi uygulanır. Saldırgan ise şayet 15 gün rehabilite edilerek 5199 sayılı kanun gereği tekrar yaşam alanına geri bırakılır ve alıkonamaz. Yasalara karşı bir tutum içinde her kim varsa tarafımızca hakkında suç duyurusunda bulunmak biz hayvan korumacıların görevidir. Sokak hayvanlarına yönelik kin ve nefret söylemleriyle, halkı alanen suça teşvik edenler hakkında 5651 sayılı kanun gereği internet ortamında yapılan yayınlar yoluyla işlenen suçlar kapsamında adli tahkikat başlamıştır. Suça konu paylaşımların ekran görüntüleri ile savcılığa başvurulacaktır. Başta İzmir Tire olmak üzere Tüm Türkiye’de tepki toplayan katliam karşısında ilk günden bu yana İzmir Valisi Sn. Yavuz Selim Köşger, Tire Kaymakamı Sn. Fatih Çobanoğlu, Tire Emniyet Müdürü Sn. Özgür Dinç, Tire İlçe Tarım Müdürü Sn. Mustafa Evran, Tire Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Sn. Güntülü Gülcü, Tire Doğal Yaşamı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Sn. Suna Pug, Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği Kihayko Temsilcisi Sn. Seher Kul konunun takipçisi olmuştur ve olmaya devam edeceklerinden hiç şüphemiz yoktur. Kendilerine özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ederiz.”

Editör: Haber Merkezi