Başköy’de Jeotermal Santrali sürecinde yaşanan bıçaklama olayında gazeteci Ercan Çelik ve Dilek Ayvalı hakkında iftira ve hakaret iddiasıyla suç duyurusunda bulunan Hasan Akçay’ın suçlamasına Tire Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘Kovuşturmaya yer olmadığı’ kararını verdi.
3 Mayıs Basın Özgürlüğü Gününde kararın tebliğ edildiği Habertire Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ercan Çelik ve Anadolu Ajansı Muhabiri Dilek Ayvalı, kararın böyle bir günde basın özgürlüğünün ön planda tutularak ve yaptıkları haberleri basın yayın ilkeleri doğrultusunda yaptıklarından ötürü kovuşturmaya yer verilmemesi nedeniyle, mutlu oldukları kaydettiler.

“TİRE BASINI BAŞKÖY’DE BÜYÜK BİR SINAV VERDİ”
Konuyla ilgili açıklama yapan HaberTire Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ercan Çelik, “Başköy’deki jeotermal sürecinde Tire basını olarak gerçekten çok önemli bir sınav verdik. Bu süreçte basının tepkisi çok önemliydi ve HaberTire Gazetesi başta olmak üzere Tire basını bu konunun peşini hiçbir zaman bırakmadı ve sonucunda da başarı elde edildi. Bundan dolayı çok mutluyuz. Ne yazık ki bu süreçte işimizi yapmaya çalışırken türlü türlü engelleme girişimleriyle karşılaştık. Biz gazetecileri dava etmekle, mahkemelerde süründürmekle tehdit edenler, tarafımıza gelen bu karar neticesinde bu işi ne kadar hassas, ilkeli ve etiğe bağlı yaptığımızı anlamışlardır.” Dedi.

“BU TÜR SUÇLAMALAR, BİZİ MEŞGUL ETMEKTEN ÖTEYE GİTMİYOR”
Anadolu Ajansı Muhabiri Dilek Ayvalı karar ile ilgili açıklama yaparak, “Öncelikle başsavcımıza teşekkür ediyor ve bu gibi şikâyetlerin son olmasını diliyorum. Bu tür suçlamalar bizi ve ilgilileri meşgul etmekten öteye gitmiyor. Bizi şikâyet eden Hasan Akçay’a hakaret etmediğimiz ve iftira atmadığımızın resmi şekilde belgelenmesinden mutluluk duyuyorum.”
Tire Cumhuriyet Başsavcılığınca verilen karar metni şu şekilde, 
Yukarıda açık kimlikleri yazılı müşteki Hasan Akçay’ın 3 Eylül 2018 tarihli müracaatında özetle Tire Başköy’de ikamet ettiğini, köye jeotermal enerji yapılacağı söylentilerinin çıktığını, kendisi de dâhil köylülerin bu duruma karşı olduğunu, 29 Ağustos 2018 tarihinde köylünün jeotermal santraline karşı olmak için toplandığını, evinin önüne geldiklerini, kendisi ve köylüler arasında tartışma çıktığını, arbede olduğunu, yaralama, hakaret ve tehdit olaylarını yaşandığını, bu konular ile ilgili olarak soruşturmaların yürütüldüğünü, şikâyetlerin yapıldığını 30 Eylül 2018 tarihinde habertire.com haber sitesi üzerinden şüpheli Ercan Çelik habertire.com isimli haber sitesi üzerinden şüpheli Dilek Ayvalı’nın yerelguc.com isimli haber sitesinden, ‘Edinilen bilgilere göre Başköy’de H.A. köylüsü Erdem Eroğlu’nu köy içindeki yolda yanındaki bıçakla yaraladı’, ‘İddiaya göre H.A. termal arama yapacak şirket yetkilileri ile gizli görüşmeler yaparak köylünün fikirlerini şirket yetkilileri ile paylaşıyordu’ şeklinde kendisi hakkında asılsız haberler yaptıklarını, bu nedenle şüphelilerden şikâyetçi olduğunu beyan ettiği, 
Müştekinin dosyaya sunmuş olduğu haber içeriği incelendiğinde; köylülerin basın mensuplarına aktardığı hususların iddia şeklinde anlatıldığı, haberi yapan şüphelilerin bizzat bahsi geçen isnatlarda isnatlarda bulunmadıkları, haber metinlerinde şüpheli için H.A. veya Hasan A. ibarelerini kullandıkları, müştekinin açık kimlik bilgilerini paylaşmadıkları, dolayısıyla atılı eylemin demokratik toplum düzeninin gereği olarak anayasal basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, bu itibarla şüphelilerin üzerine atılı suçun unsurları itibarıyla oluşmadığı anlaşılmakla, anılan sebeplerle şüpheliler hakkında kamu adına KOVUŞTURMA YAPILMASINA YER OLMADIĞINA, karar verildi.
 

Editör: Haber Merkezi