Tire Süt Kooperatifi’nin 2000’e yakın ortağı, Anıtkabir’i ziyaret etti. 40 otobüsle Anıtkabir’e giden üreticiler mozoleye çelenk koydu. Ardından İzmir Tarım Grubu ve Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük üreticiler adına basın açıklaması yaptı.
Açıklamasında üreticinin yeterince önem göremediğine değinen Eskiyörük “Biz İzmir’in Tire İlçesinden 2.000 süt üreticisinin birlikteliğiyle oluşmuş ve Dünyanın En İyi Kırsal Kalkınma Modeli seçilmiş bir kooperatifiz. Bugün buraya Atamızı ziyaret edip, halimizi arz etmeye geldik. Başka gidecek yerimiz yok ki. Çünkü ülkemizin kalkınmasında en önemli gücün tarım olmasına rağmen biz çiftçiler yeterince önem görmüyoruz. En büyük nüfusa sahip olmamıza rağmen maalesef T.B.M.M’de temsilcimiz yok” dedi.
Türk tarımının tekelleşerek küçük aile işletmelerinin tasfiye edildiğinin altını çizen Başkan Eskiyörük şunları söyledi: 
“Tarım, kooperatifleşme yerine şirketleşerek tekelleşiyor. Türk köylüsü tasfiye edilerek tarım el değiştiriyor. Biz yok olma süreci yaşıyoruz. Vahşi kapitalizme karşı kendimizi koruyamıyoruz. Toplumsal barış zedeleniyor. 
Üreticiyi sadece seçim dönemleri hatırlayanlar, köylümüzü oy deposu olarak görenler, makam mevki hırsıyla bizleri duymuyor bile. Biz de derdimizi Ulu Önderimize arz ederek kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışıyoruz”
Türk köylüsü altın çağını Atatürk döneminde yaşadığını hatırlatan Eskiyörük “Ülkemizin bugün içinde bulunduğu durumdan kurtulmak için Atatürk ilke ve inkılaplarına daha sıkı sarılmalıyız. Yolumuzu Atatürk’ün ilkeleri doğrultusunda belirlemeliyiz. 
Ulu Önderimiz; küçük aile işletmelerinin kooperatifler çatısı altında yaşatılarak Toplumsal Barışın sağlanacağını yıllar önce ‘Köylü Milletin Efendisidir. Muhakkak surette birleşmede kuvvet vardır. Kooperatif yapmak, maddi ve manevi kuvvetleri, zekâ ve maharetleri birleştirmektir’ diyerek işaret etmişti.  Atamız Türk Köylüsüne yaşamı boyunca değer verdi, sahip çıktı. Fakat Atamızdan sonraki dönemlerde hep horlandık, ezildik, sömürüldük ve fakirleştik” diye konuştu.

MAHMUT ESKİYÖRÜK’ÜN ANITKABİR DEFTERİNE YAZIDIĞI METİN

"ATAM,

“Köylü Milletin Efendisidir” dediniz. Bizlere önem verdiniz, değer verdiniz, sahip çıktınız.

Fakat sizden sonra hep dışlandık, horlandık, ezildik, sömürüldük ve fakirleştik. 

Sadece seçimden seçime hatırlanıp, oy deposu olarak bakıldık. 

ATAM; köylerimiz yoksullaştı, gençlerimiz çaresizlikten kentlere göçtü. 

Ülkemin durumu iyi değil Atam!

Tarımımız kooperatifleşme yerine şirketleşerek tekelleşiyor.
Türk köylüsü tasfiye oluyor.
Toplumsal barış zedeleniyor.

Ancak biz her şeye rağmen senin çizdiğin yoldan hiç sapmadan çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz. 

Bize bıraktığınız emanete sahip çıkacağımıza söz veriyoruz. 

Huzur içinde uyu ATAM."





Editör: Haber Merkezi