Tire’de, tarihi Kutu Han’ın restorasyonu sırasında işçiler tarafından çömlek kap içinde duvara gizlenmiş şekilde bulunan çeşitli boy ve gramajlardaki toplam 790 altın ile 226 adet gümüş paranın maddi karşılığı ne? sorusu ilçe halkını ikiye böldü. 

Altın ticareti ile uğraşan esnaflar altın ve gümüş paraların tarihi değerinden arındırılmış şekilde en fazla 150- 250 bin lira edeceğini ifade etti. Hayal kırıklığına uğrayan vatandaşlar ise bu görüşe şiddetle karşı çıkarak, “Definenin maddi değeri bize göre çok daha fazla olmalı. Paralar, en kısa sürede Tire Müzesi’nde sergilenmeli. Kendi gözümüzle görmek istiyoruz” şeklinde konuştular. 


 “KOLEKSİYON DEĞERİ YOK”
Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ise bulunan paraların en fazla 150-160 yıllık olduğunu belirterek, “Çok eski değiller. Bu yüzden koleksiyon değeri bile yok. Bu tür benzer paralar halen piyasada işlem görüyor” dedi. Paraların yakın tarihe ait olduğu için arkeolojik değerinin olmadığını savunan Çiçek, “Üstelik antik değerleri de yok. Ben olsam bunları koleksiyonuma koymazdım” şeklinde konuştu. 9 imzalı tutanakla Müze Müdürlüğü’ne teslim edilen toplam bin 16 parçadan oluşan definenin maddi değeri tartışılırken, define üzerinde hak iddia eden tarihi hanın 60’a yakın mirasçısı ile Tire Belediyesi’nin bundan sonraki izleyeceği hukuksal yol ise ayrı bir merak konusu oldu.


ALTIN DEĞERİNDE TANITIM FIRSATI
Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, müze yetkilileri ile bulunan paraların maddi değeri konusunda bir tahmin yürütemedikleri için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile temasa geçildiğini söyledi. Bugüne kadar, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ilçenin “altın” değerinde tanıtım fırsatı yakaladığını belirten Kaymakam Demirezer, “Ören yerlerinde yapılacak yeni kazılar ilçe tarihine ışık tutacak. Elimizdeki zenginliklerle ön plana çıkıp, marka kent yaratmanın peşindeyiz. Define haberi ile medyanın gündeme yerleşmemiz ilçemizin tanıtımına olumlu yansıdı. İlçemizi ziyarete edecek yerli turistlerin sayısı artabilir. Ancak bu şekilde gündeme gelmek ne yazık ki kaçak define avcılarını da ilçemize çekecek. Jandarma ve polisimizle tarihi yerlerimizde her türlü tedbiri aldık. Definecilerin talanına asla izin vermeyeceğiz. Daha öncesinde de buralarda kaçak define arayanlar hakkında defalarca yasal işlemlerde bulunmuştuk. Vatandaşlarımızdan, tarihi yerlerin yakınlarında gördükleri ve tanımadıkları şüpheli şahısları ivedilikle güvenlik güçlerine bildirmelerini istiyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi