10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ve Tarım Bayramı münasebetiyle İzmir Mövenpick Otel'de bir etkinlik hazırlayan Tire Süt Kooperatifi, basın mensupları ve tarım temsilcilerini ağırladı.

 

Ercan ÇELİK

 

İzmir'de birçok gazetecinin katılım gösterdiği toplantıya Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Genel Koordinatör Turgay Batman, Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Harun Raşit Uysal'ın yanında birçok gazeteci katıldı.

 

Kahvaltıda konuşan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, "Bugün ülke genelinde Çalışan Gazeteciler Günü ve Tarım Bayramı kutlanıyor.  Ülkemizin içinde olduğu koşullara baktığınızda bugün kutlama yapmak yerine, birbirimize nasıl daha fazla kenetlenebileceğimizin yollarını aramalıyız. Çünkü; Çalışan Gazeteciler Günü 10 Ocak 1961’de gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, ileri haklar getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği gündür. Ama 12 Mart askeri darbesiyle bu yasanın içi boşaltılmış, birçok hak geri alınmıştır. Bu yüzden; en zor şartlarda dahi büyük özveriyle mesleğini icra eden basın mensuplarımız, ekonomik ve sosyal açıdan zor durumdadır.

 

Diğer tarafa baktığımızda ise; 500 milyar dolarlık tarımsal üretim yapabilecek potansiyelimiz olmasına rağmen, yapısal sorunlarımız nedeniyle bu gücümüzün % 10’unu bile kullanamazken; üretici kriz dönemlerinde girdiği borçların faiziyle boğuşurken Tarım Bayramını kutlamak ne kadar inandırıcı olabilir? Siz değerli basın mensuplarıyla; günümüz aynı,

dertlerimiz ortak, işte bu yüzden amacımız ve gücümüz de bir olmalıdır. Tire Süt Kooperatifi’nin hızla artan marka değeri; sizlerin verdiği desteğin ne kadar büyük önem taşıdığının kanıtıdır. Bu destek ve üreticilerimizin gayretiyle Tire Süt Kooperatifi, bugün Türkiye’de kooperatifçiliğin simgesi haline geldi. Sizler de bu çalışmaların üretici için önemini duyurdunuz, sesimiz oldunuz. Gelinen süreçte; 2013, Dünya Kooperatifçilik Yılı ilan edildi ve Tire Süt Kooperatifi de Örnek Kırsal Kalkınma Modeli seçildi. 2014, Küçük Aile İşletmeciliği yılı ilan edildi.

 

2 yılda kooperatifimizi Sri Lanka’dan Almanya’ya, Sudan’dan Fransa’ya, Libya’dan Danimarka’ya, Hollanda’dan İtalya’ya kadar 63 ülkeden 1000’in üzerinde temsilci ziyaret etti. Diğer yandan yurtiçinden de üreticilerin akınına uğrayan kooperatifimiz, üreticilere umut ışığı oldu. Ayrıca Türkiye’nin 65 ilinde panel ve konferanslarda üreticilere, örgütlenmeyi Tire Süt modeliyle anlattık. Sizlerin bize desteği olmasaydı, her fırsatta sesimizi Türkiye’ye sizlerin aracılığıyla duyuramasaydık kısa sürede bu kadar yol kat edemezdik. Gelişmiş ülkeler, kooperatifçiliğin ve küçük aile işletmelerinin önemini artık anladı. Sizlerle ortak gayretimizle Türkiye’de de kooperatifleşmenin öneminin anlaşılacağına inanıyoruz. Bundan sonraki süreçte birlikteliğimizin daha ileri boyutlara taşınacağı ümidiyle,  bu onurlu mücadelede bize verdiğiniz destek için tüm üreticiler adına hepinize çok teşekkür ederim.     " dedi.  

Editör: Haber Merkezi