Ercan ÇELİK

1 Haziran 2020 tarihi itibariyle pek çok alanda normalleşme için ciddi adımlar atıldı. Süreçle ilgili basın açıklaması yapan Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, salgınla mücadele sürecinde kontrollü olarak tekrar hizmete açılan işletmelerin uyması gereken kuralları detaylı şekilde aktardı. Çobanoğlu açıklamasında şu ifadelerde bulundu; “Koronavirüs salgınının görüldüğü andan itibaren, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda; salgının/bulaşın toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, sosyal mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla birçok tedbir kararı alınmış olup, bu tedbirler ilçemizde de uygulamaya geçirilmiştir.

Bu kapsamda;

Bilim kurulunun önerileri doğrultusunda iskambil, okey, tavla oyunları ve nargile satışları ile doğrudan temasa neden olacak şekilde dans/oyun vb. ile bu amaçla yapılan canlı müzik faaliyetleri hariç olmak üzere, lokanta, restoran, kafe, pastane, kıraathane, kahvehane, çay bahçesi, dernek lokalleri, yüzme havuzları, kaplıca, hamam, sauna, SPA merkezleri vb. işletmelerin faaliyetlerini 22.00’a kadar,

Kamuoyunda sosyete pazarı olarak adlandırılanlar başta olmak üzere sergi ve tezgâhlarda giyim, oyuncak, süs eşyası, çanta vb. zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı tüm pazarların faaliyetlerini 22.00’a kadar;

Spor merkezleri/ tesislerinin faaliyetlerini kendi iç düzenlemeleri çerçevesinde en geç saat 24.00’a kadar sürdürecek ve bu saatten sonra faaliyetlerini sonlandıracaktır.

Pandeminin (salgının) yayılmaması ve kontrol altında tutulması için Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından her bir faaliyet alanı için ayrı ayrı belirlenen işletme/faaliyet kuralları ve ilgili bakanlık ve kurumlar tarafından yapılan veya yapılabilecek yeni/ilave düzenlemeler göz önünde tutularak anılan faaliyetler için Sağlık Bakanlığı tarafından https://covid19bilgi.saglik.gov.tr/tr/salgin-yonetimi-ve-calisma-rehberi.html adresinde yayımlanan “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi” nde her bir işletme için belirlenen usul ve esaslara işletmelerimizin ve vatandaşlarımızın uyması büyük önem arz etmektedir.

Belirtilen tedbirlere ve kurallara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacaktır.

İlçemizde bugüne kadar alınan tedbir ve kısıtlamalara büyük ölçüde riayet eden özellikle 65 yaş ve üstü ile 20 yaş altı gençlerimiz başta olmak üzere vatandaşlarımıza teşekkür ediyor, Yeni Normalleşme Döneminde de vatandaşlarımızın tedbiri elden bırakmayarak Maske, Sosyal Mesafe ve Temizlik konularına hassasiyet göstermelerini bekliyoruz. Tüm vatandaşlarımıza sağlıklı günler diliyorum.”

Editör: Haber Merkezi