Tariş Kuru İncir Birliği, önceki gün kuru incir alım fiyatlarını açıklamıştı. Açıklanan fiyatlar üreticinin beklentisini karşılamazken Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu’ndan dikkat çeken bir açıklama geldi. Bu yıl bölgede etkili olan lokal yağışların incirin kalitesini olumsuz etkilediğini söyleyen İbişoğlu, girdi maliyetlerindeki artışların da göz önünde bulundurulması gerektiğini hatırlattı. Fiyatların önümüzdeki günlerde Tariş’in açıkladığı rakamların çok daha üstüne çıkacağını belirten İbişoğlu, üreticilere ihtiyacı kadar incir satmalarını ihtiyacından fazlasını bekletmeleri gerektiğini vurguladı.

LOKAL YAĞIŞLAR KALİTEYİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Bu yılın incir sezonu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, HaberTire’ye yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Dün itibarıyla TARİŞ bir fiyat açıkladı. Bu fiyattan çiftçilerimiz ve üreticilerimiz çok memnun olmadı. Bana göre memnun olmamasının nedeni şudur; Bu yıl ilk başlarda rekolte geçen yıla göre yüzde 20 fazla görünüyordu. Son 15 gün içerisinde ilçemizin bazı bölgelerinde lokal yağışlar oldu. Bu yağışların arkasından batıdan esen yöresel tabir ile deniz rüzgarının yaklaşık 7-8 gün esmesi incirlerimizde çatlamalar oluşmasına neden oldu. Bu çatlamaların sonucunda incirlerimizin bir kısmı da akarak hurda haline geldi. Gezdiğimiz üretim alanlarındaki incir depolarına baktığımız zaman incirin yaklaşık yüzde 30 civarında kaliteli incir, yüzde 30 civarında çatlak incir ve yüzde 30 civarında da hurda incir olduğunu gözlemliyoruz. Tabii ki bu da sonuçta burada kaliteli incirin açıklanan fiyatın çok daha üzerinde olması gerektiğini gösteriyor. Bu bölgesel yağışlar sadece Tire’de olmadı. Aydın’ın ilçelerinde de yağışlar oldu. O bölgenin kalitesi daha da bozuldu. Buna bağlı olarak incirin fiyatının özellikle kaliteli ve iyi incirin fiyatının bunun daha üzerinde olması gerektiğini düşünüyorum.

İHTİYACINIZDAN FAZLASINI SATMAYIN

Ben her yıl üreticimize tavsiyede bulunuyorum. Bugün tavsiyemi tekrarlıyorum. Üreticimiz elindeki incirini iyi muhafaza etsin. Paniğe kapılmasın. Zaman içerisinde incir fiyatları TARİŞ’in açıkladığı fiyatların çok çok üzerine çıkacaktır. Bunu geçtiğimiz yıllarda hep gördük. Zaman içerisinde 15-20 gün fiyatlar düştü. Üreticimiz paniğe kapılıp incirini sattı. Ama arkasından incirin fiyatı 2-3 kat daha arttı.

MALİYETLER ARTTI

Tabi üreticimizin fiyatı düşük bulmasının bir başka nedeni de bu yıl için girdi maliyetlerinin çok artmış olması.  Özellikle işçilik ücretleri 2,5 kat arttı. Yevmiyeci ücretleri yüzde 100’ün üzerinde arttı. Çiftçimizin kullandığı zirai ilaç ve gübre fiyatları bazı çeşitlerde 3 kat gibi orantısız artışlar gösterdi. Tabii ki üreticimiz de bu maliyetlerin göz önünde bulundurulmasını bekliyordu. Ama açıklanan fiyatlar üreticimizi çok tatmin etmedi. Bundan dolayı üreticimiz bu incir fiyatlarını çok olumlu karşılamadı. Tekrar ediyorum. Üreticimiz ürününe sahip çıksın. İhtiyacının fazlasını elinde tutsun muhafaza etsin. Özellikle kaliteli incir fiyatları önümüzdeki günlerde ciddi bir şekilde artacak. Çiftçimize bereketli bol kazançlı bir sezon diliyorum. 

Editör: Haber Merkezi