Tire Otomobilciler Yapı Kooperatifi, geçtiğimiz günlerde Çayırlı Köyü’nde bulunan ve mülkiyeti Tire Süt Kooperatifi’ne ait olan TÜDAŞ’ın arsasını satın almak için Tire Süt Kooperatifiyle anlaşmaya vardığını duyurmuştu. Geçmişte TÜDAŞ’tan hisse alan bazı ortaklar, haberin ardından TÜDAŞ ile ilgili mağduriyetlerini dile getirmiş, haber sosyal medyada en çok konuşulanlar arasında girmişti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, TÜDAŞ’ın kurulduğu günden bu yana gelinen süreci HaberTire’ye anlattı. Bahse konu arsanın 2 kez ihaleye çıktığını, tam hazineye devrolacakken Tire Süt Kooperatifi tarafından parası ödenerek satın alındığını söyleyen Eskiyörük, açıklamalarını şu cümlelerle sürdürdü;

“Tüdaş 80’li yıllarda büyük umutla kurulan günde 200 TON süt işleme kapasiteli güzel bir tesisti. Tire halkı bileziğini satarak, cebindeki parasını vererek hisseler aldı. Tüdaş 7 BİN 600 hisseli bir şirket olarak kuruldu. Ama sonradan sürdüremediler ve kapandı. Zaman içerisinde de harabeliğe döndü. Sonra devlet orayı ele aldı ve satışa çıkardı. İlk iki satış ihalesine kimse girmedi. Üçüncü de de girilmeseydi hazineye devrolacaktı. Biz de Tire Süt Kooperatifi olarak burası Tirelilerindir diyerek satın aldık. Amacımız oraya et entegre tesisi kurmaktı. Ne yazık ki o dönemki belediye başkanımız bize tadilat ruhsatı vermedi. Ruhsat verilmeyince biz de yatırımımızı Tire Organize Sanayii’ne yapmak zorunda kaldık. Şu an Organize Sanayi’de 20 TON et işleyebilecek kapasitede bölgenin en büyük ve modern tesisini kurduk.

Şu an Organize Sanayi’deki fabrikamızın kapasitesi bize yetmiyor. TÜDAŞ’ın olduğu yer de atıl kaldı. Biz de burayı satıp Organize Sanayi’de bir fabrika daha satın alıp üretimimizi artırmayı planladık.

Bahse konu yere dışarıdan da alıcılar geldi ama burası Tirelilerin olduğu için biz de Tirelilerde kalsın istedik. Bu sebeple Tire’deki galericilerin kurduğu bir kooperatifle bugünkü bedelle anlaştık. Keşke ilk zamanlarda et tesisimizi oraya kurabilseydik. Biz TÜDAŞ’ı satın aldığımız gün bedelini kuruşu kuruşuna Ziraat Bankası’na yatırdık. Oradan kooperatifin de alacağı vardı. Şu an herkes hisselerinin bedellerini alıyor. Hisse sahiplerinin artık orayla bir ilgisi kalmadı. Bizim kooperatifimizle de ilgisi yok. Biz orayı hissedarlardan değil devletten satın aldık.

Editör: Haber Merkezi