Eğitim Sen Tire Başkanı Necmi Uçer’in de hazır bulunduğu basın açıklaması etkinliğinde, hazırlanan basın açıklamasını okuyan isim, Temsilciliğin Kadın Sekreteri görevinde bulunan Dilber Yener oldu. Basın açıklaması içinde sık sık sloganlar da atıldı. Yapılan basın açıklamasında özellikle Hükümetin hedef alındığı gözlemlendi. Basın açıklamasının kadınlar ilgili bölümlerinde şu ifadelere yer verildi.

“2016 YILININ GERİDE KALAN GÜNLERİNDE, 53 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ”
“1 Kasım seçimlerinin hemen akabinde gündeme getirilen kıdem tazminatı ve 657 sayılı yasada var olan iş güvencesinin kaldırılmasına yönelik planlamalar, hükümetin emek düşmanı politikalarının en önemli göstergesidir.
Aile ve iş yaşamı uyumu altında, yarı zamanlı-esnek çalışma modelleriyle kadınların daha düşük ücretlerle, güvencesiz ve sendikasız istihdam edilmesinin önü açılmaktadır. Aynı gerekçelerle modern kölelik anlamına gelen kiralık işçilik dönemi başlatılmak istenmektedir. Meclis gündemine getirilen ve geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verilen özel istihdam büroları ile kadınlar çok daha ağır şartlarda, çok daha düşük ücretlerle, güvencesiz çalışmaya mecbur kılınmak istenmektedir.
Ülkemizde, kadın cinayetlerinde, taciz ve tecavüz vakalarında, cinsel istismar suçlarında gün geçtikçe yaşanan artışın birincil elden sorumlusu, AKP hükümeti ve onun kadın düşmanı politikalarıdır. 2016 yılının ilk iki ayında 53 kadın, erkek eliyle katledilmiş olmasına rağmen kadına yönelik şiddet hala münferit olarak adlandırılmakta, bizzat Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı tarafından ‘kadına şiddet yoktur, algıda seçicilik vardır’ gibi akla ziyan açıklamalar yapılmaktadır. Kadınların yükselttiği her itiraz ve karşı duruş, erkek-devlet şiddeti ile bastırılmaya çalışılmaktadır.”

EĞİTİM SEN’LİLER KENDİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SUNDULAR
Tire Eğitim Sen üyesi kadınlar, yaptıkları basın açıklamasının sonunda, ülkemizde kadın hakları noktasında eksik, yetersiz, yanlış ve suç olarak gördüklerini iddia ettikleri konular hakkında kendi alternatif çözüm önerilerini de sundular. Yaptıkları önerileri maddeler halinde şu şekilde sıraladılar:
“Kadınların istihdamda var olmasını esnek ve güvencesiz çalışma koşuluna bağlayan yasal düzenlemelerden vazgeçilerek, kadınlara güvenceli istihdam olanakları yaratacak yasal düzenlemeler yapılmalı. 
Kadın istihdamının önünde en büyük engel olan bakım sorumluluğunun erkek-devlet ve iş veren tarafından paylaşılmasını sağlayan politikalar geliştirilmeli.
Çocuk, yaşlı ve engelli bakım sorumluluğunu tek başına kadına yükleyen anlayıştan vazgeçilmeli, tüm ebeveynlere nitelikli, ücretsiz, anadilinde ve 7/24 hizmet veren mahalle ve işyeri kreşleri imkanı sağlanmalı.
Yürütülen kirli savaş politikalarına derhal son verilmeli, acilen sokağa çıkma yasakları ve ablukalar kaldırılarak çatışmasızlık sağlanmalı.
Kürt sorununda imha ve inkar anlayışından vazgeçilerek müzakere koşullarına dönüş sağlanmalı ve kadınlar bu sürecin tarafı olmalı.
Aylardır yürütülen savaşta ve bugüne kadar yaşanan katliamların sorumlularını açığa çıkaracak soruşturma, hakikat ve yüzleşme süreci başlatılmalı.
Kadın cinayetlerini ve kadına yönelik şiddeti engelleyecek gerekli yasal düzenlemeler derhal yapılmalı, İstanbul sözleşmesi başta olmak üzere imza atılan uluslararası sözleşmelerin gereği yerine getirilmeli.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kaldırılarak, yerine Kadın Bakanlığı kurulmalıdır.”

Editör: Haber Merkezi