Manisa Soma’da yaşanan facianın ardından Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Tire’de de sivil toplum kuruluşları, faciayla ilgili basın açıklaması yaptılar.

 
Ergün ÇELİK

Bugün saat 17:00’de düzenledikleri kortejle Cumhuriyet Meydanı’na gelen Eğitim İş Sendikası mensubu vatandaşlar, burada 1 dakikalık saygı duruşu yaptılar. Oldukça kalabalık olduğu gözlenen basın açıklamasında, madenciliğin dünyanın en zor mesleği olduğu ve bu sektörde insan yaşamanın değerinin olmadığını vurgu yapıldı.

 

Eğitim İş adına basın açıklamasını yapan, Tire Temsilcisi Zekayi Kolay, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;  “Manisa’nın Soma ilçesinden gelen kara haber tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Soma Maden Ocaklarında resmi rakamlara göre şimdiye kadar 205 işçi yaşamını yitirdi.

Soma madenlerinde çalışan işçiler çalışma ortamlarının güvensizliği ve çalışma koşullarının çok kötü olması hakkında çok uzun süredir çığlıklarını duyurmaya çalışıyorlardı. Tüm Türkiye bu çığlığı duydu. Galiba bunu duymayan tek kurum iktidar partisiydi. 2 hafta önce Soma madenlerinin durumu ile ilgili muhalefet partisi tarafından verilen meclis araştırma önergesi AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedilmiştir. Hatta iktidar partisi milletvekili Şamil TAYYAR ‘’Böyle eften püften önergelerle meclisi meşgul etmeyiniz. Bizim çok daha önemli işlerimiz var.’’ demiştir. İnsan hayatı eften püften değildir. Hiçbir iş insan canından daha değerli olamaz. Bu çığlığı duymanız için illaki yüzlerce işçinin ölmesi mi gerekmektedir?

            Bugün Soma’da yaşananlar iş kazası değildir, kader değildir. Bugün yaşanan durumun adı işçi katliamıdır, insan katliamıdır. Bu katliamın baş sorumlusu tam 12 yıldır bu ülkeyi ne yazık ki yönetemeyen, kendisinin ve yandaşlarının çıkarlarını düşünen iktidar partisidir.

            Türkiye iş kazalarında Avrupa’da birinci, Dünya’da üçüncü sıradadır. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından 2013 yılı sonuna kadar sekiz yüz bin iş kazası olmuştur. Bu kazalarda tam 13.442 işçi yaşamını yitirmiştir. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında 872 işçi yaşamını yitirmişken bu rakam 2013 yılında 1235’e çıkmıştır. Bu durum iktidar partisinin iş ve işçi güvenliğine önem vermediğinin kanıtıdır.

            Soma’da 16.000 maden işçisi çalışmaktadır. Bunların 14.000’i özel sektörde çalışmaktadır.2013 yılında Soma’da 5000 iş kazası meydana gelmiştir. Bu kazaların %90’ı maden ocaklarında meydana gelmektedir.

            Bugün yaşananlar tüm iş kollarında ama özellikle ağır ve tehlikeli işlerde taşeron işçilik uygulamasına artık son vermek gerektiğini göstermektedir.

            Eğitim-İş olarak Soma’da yaşanan acıları  paylaşmak için, insanca yaşamak için, kölelik düzeni olan taşeronlaşmaya ‘’hayır’’ demek için, işçi katliamlarına ‘’hayır’’ demek için;  iş, emek, özgürlük mücadelesini yükseltmek için,  acılarımızı ve öfkemizi tüm Tire halkıyla paylaşmak için örgütlendiğimiz tüm kurumlarda;

-         14-15-16 Mayıs tarihlerinde siyah kurdele takacağız.

-         15 Mayıs 2014 tarihinde 1 günlük iş bırakacağız.

-         16 Mayıs Cuma günü 1 ders saati öğrencilerimize işçi katliamlarını anlatacağız.

 Tüm emek ve demokrasi güçlerini iş cinayetlerine ve işçi katliamlarına karşı mücadeleye çağırıyoruz.

Eğitim-İş Tire Temsilciliği olarak Soma’da hayatını kaybeden işçilerimize Tanrı’dan rahmet, yakınlarına ve ulusumuza başsağlığı, yaralı işçilerimize acil şifalar diliyoruz.

Tüm Türkiye kamuoyuna ve Türk halkına saygıyla duyurulur.”

Editör: Haber Merkezi