Ercan ÇELİK

Geçtiğimiz gün Tire’de meydana gelen olayda, bir grup sokak köpeği, bir apartmanın bahçesinde sahipli evcil bir köpeği parçalayarak öldürmüştü. Köğeğin sahibi ve civarda oturan vatandaşlar, duruma tepki göstererek, Gölet civarında çok fazla başı boş sokak köpeği olduğunu söylemişler ve bu durumdan da Gölet içerisinde, Tire Doğal Yaşamı ve Hayvanları Koruma Derneği’ne ait binayı sorumlu tutmuşlar, binanın oradan kaldırılmasını istemişlerdi.

Konuyla suçlamalara yanıt niteliğinde yazılı bir açıklama yapan dernek yönetimi, çevre sakinlerine bilgilendirme yaptı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı;
“Bu sitede bugün  yayımlanan  haberde yer  alan, Gölet civarında  sokakta  bakılan  küçük  ırk bir köpeğin  sokak köpekleri  tarafından  öldürülmesi olayı  hayvansever olarak en çok bizi üzmüştür. 

Bu üzücü olayla ilgili olarak, sadece  dernek binamızın  o bölgeye yakın  olmasından  dolayı derneğimizin  suçlanması  ve hedef gösterilmesini anlamsız  buluyor  ve  kabul  etmiyoruz. Dernek olarak Gölet  alanındaki  büromuzun  bahçesinde hasta,  yaralı veya aç olarak sokakta bulduğumuz köpeklerin tedavi sonrası  bakımını  yapmaktayız. Bu köpekler tedavileri tamamlanınca 5199  sayılı  kanun gereği  kısırlaştırilıp  yaşam  alanlarına  salınmaktadir. Dolayısıyla bu hayvanların  büromuzun bahçesinde  tutulduğu müddetçe başka  bir  hayvana zarar vermesi mümkün  değildir. Zaten kaydedilen  görüntülerdeki   hayvanlar  bizim baktığımız  köpekler değildir.

Ne yazık ki hayatını  kaybeden pincher cinsi küçük  ırk bir  köpeğin  sokakta sağlıklı  olarak  bakılması  mümkün  olmamakla beraber birçok  tehlikeye açıktır.  Nitekim bu  köpeğin kısırlaştırma yapılmayıp  bir de sokakta bakıldığı  için  birkaç  kez hamile  kaldığı  ayrıca  dört  yıl  önce  trafik kazası  geçirdiği  yönünde  bilgimiz var. Keşke  sahipli olduğu  iddia edilen bu cana ırkının gerektirdiği  şartlarda bakılsaydı  da  bu elim olay hiç  yaşanmasaydı.

Sonuç olarak, bu üzücü olayla ilgili dernek olarak  bir sorumluluğumuz yoktur. Sadece dernek binamızın  o bölgeye  yakın  olması hedef gösterilmemizi gerektirmez.”

Editör: Haber Merkezi