18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümünde yurt genelinde yapılan coşkulu kutlama ve şehitleri kabirlerinde anma programlarının bir benzeri de Tire’de yapıldı.


Sadece 20. yy’ın değil, tüm zamanların en önemli ve destansı savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşı Zaferi’nin 100. yıl dönümü, yurt genelinde yapılan coşkulu törenlerle kutlandı. İlçemizde de bir dizi etkinlikle kutlandı ve şehitler anıldı. 

ANITA ÇELENK BIRAKILDI
Tire’de yapılan, Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü etkinlik programında şunlar yer aldı. Sabah saat 09:00’de Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önünde çelenk töreni yapıldı. Kaymakam Mehmet Usta, Garnizon Komutanı Yzb. Fırat Rıza Cihan, Belediye Başkan Yardımcısı Mengü Önler ve Tire Başsavcısı Fatih Geliş başta olmak üzere protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve kurum-kuruluş müdürlerinin hazır bulundukları çelenk töreninde; Kaymakam Usta, Garnizon Komutanı Cihan, Belediye Başkanı Yardımcısı Önler ve Tire Gaziler ve Şehitler Derneği yöneticileri anıta çelenk bıraktı. Meydandaki tören, Çanakkale şehitleri anısına saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı eşliğinde göndere Türk bayraklarının çekilmesi ile son buldu.
Akabinde, Tire Asri Kabristanlığı içinde yer alan Şehitliğe geçildi. Şehitlikteki kısa törende; saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu. Müftü Salih Sağlam, şehitler için topluluğa dua ettirdi. Akabinde şehit yakınları ve protokol üyeleri, şehit kabirlerine karanfil bıraktı.

ÇANAKKALE PROGRAMINI İNKILAP OKULU ORGANİZE ETTİ
Çanakkale törenlerinin 3. bölümü, Belediye Gösteri Merkezi Konferans Salonu’nda yapıldı. Yine protokol üyelerinin hazır bulunduğu salon programını İnkılap İlk ve Orta Okulu organize etti. Salon programında sırası ile Okul Müdürü Kadir Çatakdere, günün anlam ve önemini belirten konuşması ve Tire İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli Jandarma Astsubay Bş. Çvş. Erol Özarpacı’nın Çanakkale Zaferi’nin askeri yönünü anlattığı konuşması gerçekleştirildi.
“ÇANAKKALE BİR DESTAN YAZILDI”
Astsubay Özarpacı konuşmasında, “Türk’ün ulusal savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümünü kutlamanın ve mukaddes vatanımız için canlarını seve seve feda eden şehitlerimizin, Şehitler Günü’nü idrak etmenin onurunu ve gururunu yaşamaktayız. 
I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale Cephesi’nde yapılan savaşlar; 19 Şubat’tan başlayarak 18 Mart 1915 günü Türk zaferi ile sona eren deniz harekatı ve 25 Nisan 1915’te başlayıp 8,5 ay kara savaşlarının sürdürüldüğü ve ikinci büyük Türk zaferi ile sonuçlanan kara harekatı olmak üzere iki aşamada cereyan etmiştir. Bu savaşlarda iki taraf da tüm gücünü kullanarak büyük bir mücadele ortaya koymuştur. Çünkü Çanakkale Cephesi, birinci dünya savaşının kaderini değiştirecek önemli bir cephe olmuştur. 
Çanakkale Savaşları’nda İngilizler 205.000; Fransızlar 47.000 kişi olmak üzere toplam 252.000 asker zayiat vermiştir. Osmanlı askeri birliklerinin zayiatı ise 207.516’dır. Bu sadece cephenin insan kaybıdır. Bu kayıplara, insani ve vicdani yıkımın yanı sıra, yaklaşık on beş ay boyunca her iki tarafın askeri, sıhhı ve geri hizmet gibi birçok teçhizat giderleri eklendiğinde, Çanakkale Cephesi’nin boyutları anlaşılabilir. 
Çanakkale Zaferi gibi büyük bir mirasa sahip olan, bir millet, onunla ne kadar iftihar etse azdır. Böyle bir destanı yaratabilen bir toplum, en zor şartlarda bir daima toparlanıp dirilme kabiliyetine sahip demektir.” dedi.
YARIŞMALARDA DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERE ÖDÜL VERİLDİ
Salon programının devamında; öğretmen ve öğrencilerin hazırladığı oratoryo sunuldu ve ‘Çanakkale Zaferi’ni konu edinen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında derece olan ilk, orta ve lise dereceli okul öğrencilerine protokol üyeleri tarafından hediyeleri verildi.

MEHTER TAKIMI MARŞ ÇALDI, LOKMA DAĞITILDI, ŞEHİT YAKINLARINA YEMEK VERİLDİ
Tire’de Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma programı resmi etkinlikleri çerçevesinde şunlar da gerçekleştirildi: Öğlen saatlerinde Öğretmenevi bahçesi önünde kurulan lokma tezgahından vatandaşlara ‘şehitlerin hayrına’ lokma dağıtıldı. Saat 14:00’de Cumhuriyet Meydanı’nda Mehteran gösterisi yapıldı. Belediye, Derekahve tesisinde şehit yakınlarına öğle yemeği verdi.

Editör: Haber Merkezi