Ergün ÇELİK

 

“ZORLA POLEMİK MALZEMESİ YAPIYORLAR”

HaberTire Gazetesi’ne hal polemiği ile ilgili olarak açıklama yapan Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, bu konunun zorla birileri tarafından gündeme getirildiğini ve polemik malzemesi yapıldığını vurgulayarak, “Hal yasası 2010 yılında mevcut hükümet tarafından çıkarılmış bir yasadır. Bu yasada bir halin toptancı hali olabilmesi için içerisinde 30 tane komisyoncu olması lazım. Tire’de maalesef 5 tane komisyoncu var. Ödemiş’te 8, Selçuk’ta da 3-4 tane varmış ama bunlar 30’a bi şekilde tamamlamışlar. Mesela faal olmayan birtakım kiralamalar yapmışlar ve bu açığı kapatmışlar. Bizim toptancı hali olarak kullanılan bina, çıkartılan 6360 sayılı bütünşehir yasasıyla Büyükşehirin mülkiyetine geçti. Büyükşehir bu binada birtakım atölyeler, depolar yapmak istiyor ve özetle ‘benim yerimi boşaltın. Başka bi yerde faaliyetinizi gösterin’ diyor. Belediyemizin de kantarı vardı. Onu da sökmemizi söylediler. Kantarı aldık oradan. Elemanlarımızı da aldık başka yerlere dağıttık.” Dedi.

 

“BİRİLERİ FARKLI KONUŞUYOR”

Halcilerin, bu yasanın çıktığı 2011 yılından itibaren önlemlerini almaları gerektiğini belirten Başkan Çiçek, “Halciler, Aziz bey ile görüştüklerini söylediler bana. Aziz bey onlara güya ‘Tire yakınlarında bir yer bulun. Ben size 1-2 ay içerisinde bir hal yaparım’ sözü vermiş. Biz de bu söz üzerine araştırmaya başladık ve Boynuyoğun Köyü yakınlarında 6 bin metrekare bir yer için bizden talepte bulundular. Biz her zaman esnafımızın yanındayız. Aziz bey de ‘yaparım’ dedikten sonra biz her türlü arsayı veririz dedik. Sonra Aziz bey ile görüştüm. Aziz bey ‘hayır ben böyle bir söz vermedim. Bir yanlışlık var.’ Dedi. Burada bir kopukluk var. Birileri farklı konuşuyor. Burada yapılacak olan iş bellidir. Hal esnafına ihtiyacımız var. Kimse onları gözden çıkarmıyor. Ama onların da yaptıkları işle ilgili kanunlarla beraber tedbirlerini alması gerekiyor. Neticede bir ticaret yapıyorlar. Nerede ticaret yapacaklarını ve çeşitli tedbirleri almaları lazım.” Dedi.

 

“KANUNLARIN ÜSTÜNDE DEĞİLİZ”

Halcilerin şu anda Büyükşehir Belediyesine ait olan bu binayı tahliye etmeleri gerektiğini söyleyen Başkan Çiçek, “Kimse esnafın hamiliğine soyunmasın. Böyle bir şey yok. Kimse esnafın karşısında değil. Herkes ekmek parası peşinde. Ama mevcut kanunların üstünde de değiliz. Kanunlar neyse onlara hepimiz uyum sağlayacağız.”

 

KOCAOĞLU: “HAL YAPMAK İŞ DEĞİL”

Toptancı hali yasasından dolayı hallerin kümelenmesi gerektiğini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Tire’de hal isteniyorsa 4-5 kişi için hal yapılıp yapılmayacağı konusunu Başkanımız Tayfur Çiçek ile görüşürüz. Burada bir gelişme, Tire’nin ekonomisine bir katkısı olacaksa hal yapmak iş değil. 3 ay içerisinde yapılır. Yapılacak 10 tane yazahanedir. Polemik konusu olmasına gerek yok. Bu konuyu başkanımızla, Ticaret Odamızla ve esnafımızla birlikte değerlendirir, çözeriz. 

Editör: Haber Merkezi