Serkan ÇİÇEK


Tarihte İlk olarak 1821 yılında Anadolu Hisarı’nda başlatılan Ramazan Topu geleneği Tire’de günümüze kadar uzanıyor. Aradan geçen 200 yılın ardından teknolojin de ilerlemesiyle topun cinsi ses bombasına dönüşürken kulaklara gelen seste değişen bir şey olmadı.

Tire’de 7 yıldır Ramazan Topu’nun fitilini ateşleyen belediye personeli Abdullah Özcan top atışının bilinmeyenlerini HaberTire’ye anlattı. Özcan açıklamasında şu cümlelere yer verdi;

“Tire’de 7 yıldır Ramazan Topu’nu ben patlatıyorum. Osmanlı arşivlerine baktığımız zaman 1821 yılında ilk top atışı Anadolu Hisarı’nda yapıldığı söyleniyor. O günden bu güne kadar süregelen bir gelenektir bu. Zaman geçtikçe, teknoloji ilerledikçe Ramazan Topu’nun yerini ses bombası almıştır. Bizler de her Ramazan Ayı bu geleneği sürdürmeye devam ediyoruz. Bu güne kadar hiç vakitsiz top ateşlemedim. İftar vakti ezan ile birlikte top atışını gerçekleştiriyoruz.

5 saniye gibi kısa bir sürede fitil tamamen yanıyor ve patlama 70-80 metre yukarda gerçekleşiyor. Top atışını yaptığımız zaman hemen hemen şehrimizin büyük bir kısmından duyuluyor”

Editör: Haber Merkezi