Zeybek AteşiBu yıl ikincisi düzenlenen Zeybek Ateşi Efe Kurultayı etkinlikleri Gaziemir’deki iki geceye yayılan programlar ile yapıldı. Birinci gecede Ege Folklor Dernekleri Federasyonu ödül gecesi ve grup mecaz konseri, ikinci gecede Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı Final programı yapıldı.

Ahmet ŞENKİ / Yerel Güç Gazetesi

FOTO GALERİ HABERİN ALT KISMINDADIR

Konuşmaların ardından federasyonun çalışmaları ile Zeybek Ateşi Efe Kurultayı’na katkıda bulunan Teco Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yalçınkaya adına Serhat Tanyel, Ege Kültür Derneği Başkanı Ali Rıza Türkmen, Eğridere Gökçen Efe Derneği Başkanı Serdar Günay, Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı ve Tire Kültür Derneği’nin kurucu üyeleri Önder Özden ile Levent Ertekin, Sabah Gazetesi Egeli İlavesi Haber Müdürü İlker Çoban adına Fırat Soylu’ya plaket ve ödülleri sunuldu.

ZEYBEK ATEŞİ GÖSTERİSİNİ BİNLERCE KİŞİ GÖZYAŞLARI İÇİNDE İZLEDİ.

Teco Petrolcülüğün Ana Sponsorluğunda Bu yıl ikincisi düzenlenen Zeybek Ateşi Efe Kurultayı, Gaziemir’deki renkli kortej, ayakta alkışlanan gösteriler ve Türk Halk Müziği Sanatçısı Tolga Çandar’ın konseri ile sona erdi.
Bu yıl ikincisi düzenlenen Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı’nın Gaziemir’deki bölümü, halk oyunları ekiplerinin yer aldıkları kortej, zeybek gösterileri ve Tolga Çandar’ın verdiği konserle sona erdi. etkinlikler, Ressam Mustafa Ali Kasap’a ait ‘Efe Kadınlarımız’ isimli serginin Optimum AVM’de açılmasıyla başladı. Abdullah Arda Meydanı’nda toplanan zeybek ekipleri ve vatandaşların ellerinde Türk bayraklarıyla katıldıkları kortej, festival alanına kadar vatandaşların alkışları eşliğinde yürüdü.

 

TÜRK TARİHİNİN KAHRAMANLARI ATATÜRK’TEN OĞUZ KAAN’A KADAR KURULTAYDA BULUŞTU
Kurultayda daha sonra Gaziemir Folklor Eğitim Merkezi, Gaziemir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu, Tire Eğridere Köyü Gökçen Efe Derneği Zeybek Ekibi, Ödemiş Anadolu Gençlik Halk Oyunları Topluluğu, Buca Kara Zeybekler Zeybek Ekibi, Orhanlı Köyü Zeybek Ekibi, Torbalı Efem Derneği’nin gösterileri izleyiciler tarafından coşkuyla izlendi.
Senaryosunu Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı’nın yazdığı Zeybek Ateşi Gösterisinde ise izleyicilerin coşkusu zirveye ulaştı. Gösterinin yönetmenliğini Ömer Ersagun Güldamla yaparken şiirlerini ise ünlü sanatçı Arif Nazım seslendirdi.
Gösteride Türk tarihinin önemli simaları Oğuz Kaan, Kültigin, Dede Korkut, Hоca Ahmet Yesevi, Hakim Ata, Barak Baba, Hacı Bektaş Veli, Sarı Saltuk, Taptuk Emre, Yunuѕ, Ahі Evran, Haсı Baуram Velі, Pir Sultan Abdal, Şeуh Bedrettin, Dadaloğlu, Köroğlu, Atçalı Kel Mehmet Efe, Yörük Ali, Gökçen Efe, Demirci Mehmet Efe ile Mustafa Kemal Atatürk gibi kahramanlar canlandırıldı. Seyircilerin, Tarihi kahramanların hep birlikte Zeybek Ateşini yakmasını gözyaşları içerisinde izlediği gösteri dakikalarca ayakta alkışlandı.
Daha sonra sahneye gelen Türk Halk Müziği sanatçısı Tolga Çandar, Ege’nin birbirinden güzel zeybek türkülerini izleyicilerle birlikte seslendirdi.
Etkinliğe, Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, Gaziemir Belediye Başkan Vekili Tahsin Çuhadar, CHP İzmir İl Yöneticisi Hüseyin Saygılı, CHP Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin, Gaziemir Gıda Bankası Yardımlaşma Derneği Başkanı Birsen Şenol, Ege Folklör Dernekleri Federasyonu Başkanı Nebi Kayan, Ege Ege Kültür Derneği Başkanı Ali Rıza Türkmen, Eğridere Gökçen Efe Derneği Başkanı Serdar Günay, Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ile yaklaşık 8 bin kişi katıldı.
Kurultayda, geçen yıldan bu yana desteklerini hiç esirgemeyen Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi’ye, Etkinliğin Ana Sponsoru Teco Petrolcülük Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yalçınkaya adına Serhat Tanyel’e, Türk Tarihinde Efe ve Zeybek Kültürü Sempozyumu’na ev sahipliği yapan Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin’e ve Zeybek Ateşi 2. Ulusal Efe Kurultayı’nın Gaziemir’de gerçekleştirilmesini sağlayan ve büyük emek veren Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’a Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı birer plaket vererek teşekkürlerini sundu.

Hüseyin Ergi;
“KURULTAYIMIZA EMEK VERENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Kaymakam Hüseyin Ergi yaptığı konuşmada Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı ve ekibini kutlayarak, “Geçen yıl Tire’de ilk kez yapılan Zeybek Ateşi’nin bu kadar etkili ve görkemli bir hale dönüşeceğini ben bile hayal edemiyordum. Arkadaşlarımız güzel bir işi başardılar. Çok emek verdiler. Ödemiş ve Gaziemir Belediyeleri bizleri çok iyi ağırladı. Kendilerine teşekkür etmek istiyorum. Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı’nı inşallah bundan sonra daha başka il ya da ilçelerde daha coşkulu bir şekilde gerçekleştireceğiz” dedi.

Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, vatanın gerçek sevdalısının, efendisinin ve sahibi olan efe yüreklilerin geçmişte olduğu gibi bugün de vatan için canlarını seve seve feda etmeye hazır olduklarını ifade ederek, “İçimizdeki ve dışımızdaki hainler efelerin sabırlarını zorlamaya devam ederken aslında kendi sonlarını hazırlamaktadır. Bu nedenle Tire Kültür Derneği ve birlikte çalıştığımız diğer STK’lar olarak, Tire’de yapılan ilk kurultaydan bu yana yapmış olduğumuz tüm çalışmalarda, efelik kültürünün asli özelliklerini ve özellikle de yaşadığımız süreçte ihtiyacımız olan duruş ve tavırlarını ortaya çıkarmaya çalıştık” şeklinde konuştu.

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin;
“TARİHE KAYIT DÜŞTÜK”

Zeybeklerin, tarihin kritik dönemlerinde ortaya çıkarak vatan ve millet için canlarını feda ettiğini ifade eden Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, “Bugün burada ne denli büyük bir iş gerçekleştirdiğimizi görmenin mutluluğu içerisindeyim. Zeybek Ateşi’nin ilk adımını 2 gün boyunca Ödemiş’teki sempozyumda gerçekleştirdik. 50’ye yakın akademisyenin katılımı ile zeybek kültürünün ayrıntılarını gelecek nesillere aktardığımızı düşünüyorum. Sempozyumun kitabını en kısa sürede yayınlayarak tüm kültür severlere armağan edeceğiz” dedi.

 

FOTO GALERİ:

Editör: Haber Merkezi