Zeybek Ateşi TRTTRT Türk Kanalı’nda canlı yayınlanan Memleket Anadolu adlı programda Zeybek Ateşi tanıtıldı.

Ahmet ŞENKİ / Yerel Güç Gazetesi

TRT Türk Kanalı’nda canlı yayınlanan Memleket Anadolu adlı programda Zeybek Ateşi tanıtıldı.

Programda; İzmir, İzmir’in efeleri, Efe ve zeybek nedir konularının anlatılmasının yanı sıra, Zeybek Ateşi 2. Ulusal Efe Kurultayı da tanıtıldı.

Canlı yayına katılan Tire Eğridere Gökçen Efe Derneği, Ege Efe Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri ve Ödemiş Efeleri Zeybek gösterisi sundu. Gösterinin ardından Ege Efe Kültür Derneği Gençlik Kolları Başkanı Çağrı Pala Efe zeybek kime denir ve bu kültür günümüze kadar nasıl aktarılmıştır konularında bilgiler verdi.

 

ZEYBEK ATEŞİ’NE TÜM TÜRKİYE DAVETLİ

Efe ve Zeybek Kültürü Platformu Üyesi olan Ege Efe Kültür Derneği’nin Başkanı Ali Rıza Türkmen ise, Türkiye’de ilk kez Tire Kültür Derneği tarafından geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Zeybek Ateşi 2. Ulusal Efe Kurultayı’nın bu sene Gaziemir ve Ödemiş Belediyelerinin destekleri ile gerçekleşeceğini söyledi. Türkmen, “Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı bu yıl 3 güne yayılmış durumda. Ödemiş Belediyesi’nin destekleri ile 6–7 Eylül tarihlerinde Ödemiş’te, yine Türkiye’de ilk kez gerçekleşen Türk Tarihinde Efe ve Zeybek Kültürü konulu bir sempozyum yapılacak. 7 Eylül gecesi TFDF Ödül töreni ve Grup Mecaz konseri yapılacak. 8 Eylül gecesi de final gecesi olarak gerçekleştirilecek ve bu gecede zeybek gösterileri ile Tolga Çandar Konseri düzenlenecek. Zeybek Ateşi yakılarak finalin gerçekleşeceği gecede zengin sahne gösterileri yapılacak. Tüm halkımızı bu muhteşem geceye bekliyoruz” dedi.

 

YİĞİT EFELERE SONSUZ TEŞEKKÜRLER

Programın ardından görüşlerini aldığımız Tire Kültür Derneği ve Efe ve Zeybek Kültürü Platformu Başkanı Seyfullah Ayvalı, “Programda Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayını tanıtan Tire ve Ödemiş'in yiğit efeleri, bizlere ve izleyenlere 9 Eylül'ü yeniden hissettirdiler. Ege Efe Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Özbey'in girişimleri ile İzmir Konak Meydanından canlı olarak yayımlanan programda derneğimizce her yıl farklı il ve ilçede yapılmakta olan Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayını Ege Efe Kültür Derneği Başkanı Ali Rıza Türkmen’e ve gençlik kolları başkanı Çağrı Pala tarafından anlatıldı. Tire Kültür Derneği olarak, Efe Kültürüne ve Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayına böylesine güzel katkılarından dolayı başta TRT Türk ekibine, Ege Efe Kültür Derneği’ne, Ödemiş ve Tire'nin yiğit efelerine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi