zeybek-atesi-2012Zeybek Ateşi 2. Ulusal Efe Kurultayı için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Tire Kültür Derneğinin girişimleri ile bir araya gelerek  Efe ve Zeybek Kültürü platformu ismiyle çalışmalarını sürdüren onlarca efe derneği, Zeybek ateşi  2. ulusal efe kurultayı için hazırlık çalışmalarını  tüm hızıyla sürdürüyor.

 Efe Kültürünü tüm detayları ile ele almayı hedefleyen organizasyonda, yüzlerce sivil toplum kuruluşu, akademisyen ve binlerce efe kültürü sevdalısı bir araya gelecek.  Türkiyede ilk kez geçtiğimiz yıl İzmir’in Tire ilçesinde yapılan Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayının ikincisi,  bu yıl 6, 7 ve 8 eylül tarihlerinde İzmir’in Ödemiş ve Gaziemir ilçelerinde yapılacak olan etkinlikler ile gerçekleştirilecek. Etkinliğin ana sponsorluğunu geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Teco Petrolcülük A.Ş. üstlendi.

Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı;
“EFELİK TÜM TÜRK TARİHİNDE VAR OLAN SOSYAL BİR REFLEKSTİR”

Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı organizasyonunun efe kültürünü tüm yönleri ile ele almayı ve bu konuda en doğru mesajları vermeyi amaçladığını ifade eden Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, “Efelik kavramı uzunca bir süredir sadece halk oyunları, kostüm ve bir takım dans yarışmaları ile ifade edilmek isteniyor. Bu bilinçli propaganda sonucunda da Efe denildiğinde halkımızın büyük çoğunluğunun aklına, farklı  kıyafetler giyen, eli silahlı, batı Anadolu’da devlete kafa tutmuş eşkiyalar geliyor. Halkımızın Efeler hakkında hatırladığı tek olumlu şey maalesef,  milli mücadelede gösterdikleri yararlılıklar olarak biliniyor. Oysa Efelik ve Efe kültürü Türk Tarihinin başından itibaren yaşadığımız sürece kadar var olan köklü ve onurlu bir kültürdür. Tarih boyunca Türk milletinin toplumsal reflekslerini en iyi şekilde tarif ve temsil ettiğini bildiğimiz efelik kültürünün bu gün getirildiği nokta ya da dönüştürülmek istenen hali,  gerçek efelik kültürü ile asla örtüşmemektedir.  Efelik kültürünü sadece eğlence veya sektörel bir alan olarak ele almak, tarihimize ve kültürümüze büyük bir ihanettir. ”dedi


BİR EFENİN DAĞA ÇIKMASI İLE ATATÜRKÜN SAMSUNA ÇIKMASI
AYNI ANLAMDADIR

Efe ve Zeybeklik kültürünün Türklerin tarih sahnesinde var olduğu yüzyıllardan bu yana  mertliği, adaleti,  kahramanlığı ve haksızlığa karşı başkaldırıyı  temsil etmesi açısından Türklerle özdeşleşen ve Türklerin ayak bastığı her coğrafyada farklı isim, şekil ve olaylarla kendini gösteren sosyolojik bir davranış biçimi olduğunu ifade eden Ayvalı, “Bu görüş doğrultusunda Efe denildiğinde Atçalı Kel Mehmet, Çakıcı Mehmet, Yörük Ali, Demirci Mehmet, Gökçen Efe gibi yüzlerce kahraman isimle birlikte, Oğuz Kaan’dan Kültigin’e,  Dede Korkut’tan Hoca Ahmet Yesevi’ye, Hakim Ata’dan Barak Baba’ya, Hacı Bektaş Veli’den  Sarı Saltuk’a, Taptuk Emre’den Yunus’a, Ahi Evran’dan Hacı Bayram Veli’ye, Pir Sultan Abdal’dan Şeyh Bedrettin’e, Dadaloğlu’dan Köroğlu’ya kadar pek çok kahramanımızı da hatırlamamız gerekir. Ve tabi ki Türk tarihinin en büyük Efe yüreklilerinden biri olan Mustafa Kemal’i de bu tarihi silsilenin zirvesinde değerlendirmek durumundayız. Bu kahramanlarımızın hepsinin de ortak özelliği; devlet düzeni ve otoritesinin sarsıldığı, başta kamu düzeni olmak üzere din, siyaset, hukuk, ekonomi hatta eğitim gibi alanlarda adaletsizliğin, zulmün, eşitsizliğin, yalanın, ahlaksızlığın, ihanetin, esaretin  hüküm sürdüğü dönemlerde ortaya çıkarak canlarını ortaya koymaları ve adaleti , hürriyeti , hakkaniyeti savunmaları olmuştur. Bu öylesine ilginç bir ortak davranış biçimidir ki, Korkut Ata’nın önerdiği sosyal düzen ile, Yesevi’nin Emevi yobazlığına karşı duran öğretisi arasında hiçbir fark yoktur. Tarihte Köroğlu’nun, Pir Sultanın  mücadelesi ile Çakıcının mücadelesi arasında sosyolojik olarak ciddi farklar göremeyiz. Kısacası bir efenin dağa çıkması ne anlama geliyorsa işgal altındaki bir ülkede Atatürk’ün Samsun’a çıkması da aynı anlamdadır.”şeklinde konuştu.

BİR YILDIR KURULTAYA HAZIRLANIYORLAR
Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayını, bu önemli gerçekleri vurgulamak, efelik kültürünü yaygınlaştırmak ve gelecek nesillere doğru bir yaşama biçimi olarak aktarmak amacıya  gerçekleştirdiklerini hatırlatan Ayvalı,  “Bu amaç doğrultusunda ilk kurultayımızdan bu yana ülke genelinde  bir çok akademisyen, yazar, araştırmacı, sanatçı ile çalışmalar yürüttük. Onların görüşlerini aldık.  Efe ve Zeybeklik kültürü  ile ilgili Dernek, vakıf, topluluk ve halk oyunları ekipleri ile işbirlikleri oluşturduk. Etkinliğimizin isim ve içeriğini resmi olarak tescil ettirdik.  Bu yıl başında Efe ve Zeybek Kültürü platformunu kurduk. Nihayetinde Ege Folklor Dernekleri Federasyonu ile de işbirliği içerisinde bu yılki etkinliklerimizi aylar öncesinden hazırlamaya başladık. Oldukça yoğun ve yorucu çalışmalarımız sonucunda her yıl farklı bir il veya ilçemizde yapılacak olan Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayının ikincisini bu yıl, Ödemiş ve Gaziemir ilçelerinde gerçekleştireceğiz.”dedi.
Ayvalı , Zeybek Ateşi 2. Ulusal Efe Kurultayı’nın,  tecrübeli ve uzman isimlerden oluşan çok geniş bir ekip tarafından hazırlandığını vurgulayarak, “Efe ve Zeybeklik kültürü hazırladığımız etkinlikler ile Türkiye gündeminde hak ettiği yeri bulacaktır. Tüm halkımızı Gaziemir ve Ödemiş Belediyelerinin  ev sahipliğinde kurultayımıza bekliyoruz. Projemize verdiği destekten dolayı başta Gaziemir belediye başkanımız Sayın Halil İbrahim Şenol ve Ödemiş Belediye Başkanımız Bekir Keskin olmak üzere,  Ana Sponsorumuz Teco Petrolcülük Yönetim Kurulu başkanı Mustafa Yalçınkaya’ya, Ege Folklor Dernekleri Federasyonu Başkanı Sayın Nebi Kayan ve  Ege Efe Kültür Derneği Başkanı Ali Rıza Türkmen’e de çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

ZEYBEK ATEŞİ 2. ULUSAL EFE KURULTAYINDA NELER YAPILACAK ?  
TÜRK TARİHİNDE EFE VE ZEYBEK KÜLTÜRÜ SEMPOZYUMU
Zeybek Ateşi 2. Ulusal Efe Kurultayı kapsamında  düzenlenen, Türk Tarihinde Efe ve Zeybek Kültürü Sempozyumu Ödemiş Belediyesinin ev sahipliğinde 6 ve 7 Eylül tarihlerinde Ödemiş’te yapılacak.  
Türkiye’de ilk kez 17 Eylül 2011 tarihinde Tire ilçesinde gerçekleştirilen Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı’nda bu yıl yine bir ilk yaşanacak. Kurultay kapsamında düzenlenen Türk Tarihinde Efe ve Zeybek Kültürü Sempozyumu, içeriği bakımından Türkiye’de ilk kez ele alınıyor. 38 akademisyenin bildiri sunacağı sempozyumda  “Efe ve zeybeklerin kökeni, Anadoluda efelik ve zeybeklik kültürü, folklor ve yaşamda efe ve zeybekler” gibi başlıklarda  Efelik ve zeybekliğin tarihsel ve sosyolojik özellikleri dile getirilecek.


TOLGA ÇANDAR VE GRUP MECAZ ZEYBEK ATEŞİ’NDE
Zeybek Ateşi 2. Ulusal Efe Kurultayı kapsamında Gaziemir’de yapılacak olan etkinlikler 7 ve 8 Eylül Tarihlerinde Gaziemir Festival alanında gerçekleştirilecek.  7 Eylül gecesi Ege folklor Dernekleri Federasyonu tarafından verilen Kültür Sanat Ödülleri gecesinde federasyon tarafından belirlenen kültür adamlarına ödüllendirilecek.  Gecede bir çok dernek ve halk oyunları ekibinin zeybek gösterilerinin yanı sıra müzikseverler r tarafından çok sevilen Grup Mecaz, ege yöresi türkülerinden oluşan bir konser verecek.

ZEYBEK ATEŞİNDE COŞKULU FİNAL …
OĞUZ KAAN ATATÜRK İLE BULUŞUYOR
Zeybek Ateşi 2. Ulusal Efe Kurultayı’nın final gecesi ise yine Gaziemir Festival Alanı’nda yapılacak.  Zeybek Ateşi Kurultayı’nda bulunmak için Gaziemir’e gelen efe ve zeybekler, Abdullah Arda Meydanı’ndan Festival Alanı’na kadar Zeybek Yürüyüşü kortejine katılacaklar. . Efe ve Zeybeklerin etkinlik alanına gelmesinin ardından yapılacak olan Zeybek Ateşi gösterisinde, Dede Korkut, Hoca Ahmet Yesevi, Köroğlu, Pir sultan, Çaka Bey, Atçalı Kel Mehmet, Çakıcı Mehmet Efe, Demirci Mehmet Efe, Yörük Ali Efe ve Gökçen Efe gibi  bir çok tarihi kahraman aynı sahnede temsil edilerek Zeybek Ateşini törenle yakacaklar. Oğuz Kaan ile Atatürk aynı sahnede karşılıklı zeybek gösterisi yapacak.
Zeybek Ateşi 2. Ulusal Efe Kurultayı,  Efe türkülerinin en sevilen sanatçısı Tolga Çandar’ın  vereceği konser ile son bulacak.


ZEYBEK ATEŞİ ULUSAL EFE KURULTAYI PROGRAMI
6 Eylül 2012 Perşembe ÖDEMİŞ / İZMİR

Saat 10.00    Resmi Açılış töreni  / Ödemiş Hükümet Meydanı
Saat 10.00    Sempozyum Gökçen Efe Oturumu  / Ödemiş Belediyesi Kültür Evi
Saat 13.30    Sempozyum Yörük Ali Efe Oturumu  / Ödemiş Belediyesi Kültür Evi
Saat 15.30     Sempozyum Atçalı Kel Mehmet Oturumu / Ödemiş Belediyesi Kültür Evi
Saat 17.15     Sempozyum Çakıcı Mehmet Efe Oturumu / Ödemiş Belediyesi Kültür Evi
Saat 20.00     Zeybek Türküleri konseri ve Zeybek Gösterileri / Ödemiş Belediyesi Kültür Evi

7 Eylül 2012 Cuma ÖDEMİŞ / İZMİR

Saat 09.30      Sempozyum Demirci Mehmet Efe Oturumu / Ödemiş Belediyesi Kültür Evi
Saat 10.45    Sempozyum Poslu Mestan Efe  Oturumu / Ödemiş Belediyesi Kültür Evi
Saat 14.00    Sempozyum Değerlendirme Toplantısı
Saat 15.00    Birgi Kültür Gezisi
Saat 17.00     Ödemiş Yıldız Kent Müzesi Gezisi
        Ressam Mustafa Ali Kasap / Efe Kadınlarımız Resim Sergisi


7 Eylül 2012 Cuma GAZİEMİR / İZMİR
Gaziemir Festival Alanı

20.00  Kültür Sanat Ödülleri Töreni
21.00  KONSER / Grup Mecaz  


8 Eylül 2012 Cumartesi GAZİEMİR / İZMİR
Gaziemir Festival Alanı

17.00      Zeybeklerin Buluşması , Karşılama Töreni (Gaziemir Abdullah Arda Meydanı)
18.00   Zeybek Ateşi Resmi Açılış Töreni (Gaziemir Abdullah Arda Meydanı)
18.15    ZEYBEK YÜRÜYÜŞÜ (Türkan Saylan caddesi - Festival alanı)
19.00    Açılış
19.40   Oranlı Köyü Zeybek Akibi
20.00   Protokol Konuşmaları
20.30   Gaziemir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi
20.45   Eğridere Köyü Gökçen Efe Derneği Ekibi
21.00   Tire Halk Eğitim Merkezi Zeybek Ekibi
21.15   Ödemiş Halk Oyunları Zeybek Ekibi
21.15   Buharkent Zeybek Ekibi
21.30    ZEYBEK ATEŞİ TÖRENİ GÖSTERİSİ  
22.15     KONSER / Tolga Çandar.



NELER DEDİLER ?

Gaziemir Belediye Başkanı HALİL İBRAHİM ŞENOL;
“ZEYBEK ATEŞİ’Nİ ON BİNLERCE KİŞİ İZLEYECEK”
Ulusal Efe Kurultayı projesini ekip arkadaşları vasıtasıyla duyduğunu ve çok beğendiğini anlatan Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, “hepimizi heyecanlandıran böylesine güzel bir projeye Gaziemir belediyesi olarak destek vermek bizim görevimizdir. Bu etkinliğin en güzel şekilde yapılması ve faydalı olabilmesi için belediye olarak elimizden ne geliyorsa yapmak istiyoruz” dedi.  Gaziemir Belediyesi olarak bu gibi büyük organizasyonlarda oldukça tecrübeli olduklarını hatırlatan başkan Halil İbrahim Şenol, “Belediye olarak bu projenin her aşamasında görev almak boynumuzun borcudur. Bu organizasyon ile hem ilçemizi tanıtma fırsatı bulacağız hem de kültürümüze katkı sağlamış olacağız. İnanıyorum ki, 7 ve 8 Eylül tarihlerinde Gaziemir’de yanacak olan Zeybek Ateşi’ni on binlerce kişi izleme şansına sahip olacak” şeklinde konuştu.

Ödemiş Belediye Başkanı BEKİR KESKİN;
“EFE KÜLTÜRÜ İÇİN TÜM İMKÂNLARIMIZI HER ZAMAN SEFERBER EDERİZ”
Efeler diyarı Ödemiş’te Efe ve Zeybek kültürü ile ilgili bir sempozyuma ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını ifade eden Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, “Ödemiş, tarihi boyunca efe kültürü ile iç içe yaşamış bir kenttir. İlçemizde böylesine önemli bir sempozyumun  düzenlenmesinin gerek Türk kültürüne gerekse de ilçe kültürümüze ciddi kazanımlar sağlayacağına inanıyorum” dedi.  Sempozyuma katılan bilim adamı, araştırmacı, sanatçı ve diğer katılımcıları Efelik kültürünün en önemli merkezlerinden biri olan Ödemiş’te ağırlamaktan büyük bir onur duyduklarını söyleyen Keskin, “Ödemiş belediyesi olarak bu tür kültürel etkinlikler için tüm imkânlarımızı seferber etmeye her zaman hazırız” şeklinde konuştu.

İzmir Milletvekili AHMET KENAN TANRIKULU;
“ZEYBEK ATEŞİ MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ İÇİN ÖNEMLİ BİR PROJEDİR”
Tire Kültür Derneği Yönetim Kurulu’na milli kültüre katkılarından dolayı tekrar teşekkür eden Tanrıkulu, “Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı milli kültürümüz için çok önemli bir proje olmuştur. Böylesine önemli bir programı başarıyla uygulayan Tire Kültür Derneği bu yıl bu etkinliği ikinci kez gerçekleştiriyor. Emeği geçen herkese Türk milleti adına minnettarım. Zeybek ateşini hasretle bekliyoruz. Geçen yıl maalesef çok istediğim halde partimizin MYK Toplantısı nedeniyle kurultaya katılamadım. Bu yıl elimden gelen her türlü katkıyı sağlayacağım” şeklinde konuştu.

Ege Efe Kültür Derneği Başkanı Ali Rıza TÜRKMEN;
“ZEYBEK ATEŞİNE EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTAN ONUR DUYUYORUZ”
Zeybek Ateşi 2. Ulusal Efe Kurultayının Gaziemir’de yapılması için çok mücadele verdiklerini ifade eden Ege Efe Kültür Derneği Başkanı Ali Rıza Türkmen, “Ege ve yurdun bir çok yerinden Gaziemir’e gelecek olan misafir ve katılımcılara ev sahipliği yapmanın telaşı içindeyiz. Zeybek Ateşi’nin ilelebet yanması için herkesin üzerine büyük sorumluluklar düşüyor. Amacımız bu kültürün güçlü ve etkin bir şekilde gelecek nesillere aktarılmasıdır. Yoğun bir şekilde bu yılki etkinlikler için çalıştık. Tüm halkımızı 7 ve 8 Eylül tarihlerinde Gaziemir Festival alanına bekliyoruz”dedi.

Ege Folklor Dernekleri Federasyonu Başkanı NEBİ KAYAN;
“ZEYBEK KÜLTÜRÜ KONUSUNDA GENİŞ KAPSAMLI ÇALIŞMALARA İHTİYAÇ VAR”
Efe ve Zeybek kültürü konusundaki çalışmaların Türkiye’de çok geç başladığını ve bir çok değerin yitirilmek üzere olduğunu ifade eden Efe Folklor Dernekleri Federasyonu Başkanı Nebi Kayan, “ Efelik kültürünün çok geniş kapsamlı çalışmalar ile ele alınıp gelecek nesillere aktarılması gerekiyor. Bu konuda üniversitelerimize, akademisyenlerimize ve biz sivil toplum kuruluşlarına çok önemli görevler düşüyor. Federasyon olarak Zeybek Ateşi projesini bu nedenle destekliyoruz. Etkinlikler kapsamında federasyon olarak kültürümüze ve halk oyunlarımıza gerek araştırmaları, gerek üretimleri, gerekse çalışmaları ile hizmet eden kültür insanlarına ödül vereceğiz. Amacımız kültür sanat alanında yapılacak olan çalışmaları teşvik etmek” dedi.

Teco Petrolcülük Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yalçınkaya;
“ZEYBEK ATEŞİ’NE DESTEĞİMİZ SÜRECEK”
Çok uzun yıllardır gerek iş hayatındaki gerekse özel ilgi alanları nedeniyle Anadolu kültürü üzerinde kapsamlı gözlemler ve araştırmalar yapma şansı bulduğunu ifade eden Yalçınkaya, “ben Anadolu kültürünün Orta Asya’dan başlayarak Dadaloğlu, Yunus Emre, Köroğlu ve nihayetinde Ege’nin şanlı efelerinin davranış biçimleriyle şekillendiğini açık bir şekilde gördüm. Efe kültürü kökleri Orta Asya’ya kadar dayanan büyük ve zengin bir kültürdür. Bu kültürün içinde çirkinlikler ve kötülükler asla barınamaz. Efelik zulme karşı duruşun bütün Anadolu’daki ortak ismidir. Bizler bu nedenle gerçek Anadolu kültürünün özüne inmek ve gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Efe kültürü birlik olmanın birleştirici olmanın en belirgin yollarından bir tanesidir. Bu sebeple Zeybek Ateşi’ne sahip çıkmalıyız. Teco Petrolcülük olarak geçen yıl desteğimizin süreceğine söz vermiştik. Bu yıl bu sözümüzü tutarak yine ana sponsor olarak bu onurlu etkinliğe katkı sağlamak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Editör: Haber Merkezi