Toki MahalleTire’nin yeni mahallelerinden olan TOKİ Mahallesi’nde ikamet eden vatandaşlar, Ramazan ayında ibadetlerini eksiksiz yerine getirmek isteyerek, mahallelerinde görevli imam bulunmayışına ‘imam kiralayarak’ çözüm buldular.

Kamuran KIZILBOĞA / Büyük Tire Gazetesi

Bu yıl başında mahalle vasfı alan ve yapılan seçimle ilk muhtarı görev başı yapan TOKİ Mahallesi, nüfusu her geçen gün hızla artan, yeni etapların yaşam alanı olarak açılması ile daha da artacak olan Tire’nin yeni yerleşim yeri. İlçe merkezinin biraz dışında kalan ve bu özelliği ile ulaşımın ve sosyal imkanların yeterli olmadığı TOKİ Mahallesi’nde ikamet eden vatandaşlar, zorluklara rağmen Ramazan ayını inançları gereğim en iyi şekilde yaşamaya çalışıyor.

GEÇEN YIL DA İMAM KİRALAMIŞLAR

Sıcak havalara rağmen oruçlarını eksik etmeyen TOKİ vatandaşları, orucun yanı sıra Ramazan ayında teravih ve beş vakit namazları da camide, imam öncülüğünde cemaatle kılmak ve bunun hayrını kazanmak isteğinde. Camileri tam olarak tamamlanamadığı için kapalı mekanda toplu olarak ibadet etme şansları bulunmayan mahalle sakinleri, TOKİ İlköğretim Okulu bahçesinde, açık havada teravih namazı kıldıracak bir imam da bulamadıklarını ifade ettiler. İmam ihtiyacı taleplerini Tire Müftülüğüne de bildirdiklerini ifade eden TOKİ sakinleri, mahallelerinde kullanımı olan bir cami olmaması sebebiyle olumsuz yanıt aldıklarını belirttiler. Bunun üzerine geçen yıllarda olduğu gibi bir aylığına, alanında hakim birini imam olarak belli bir ücret mukabilinde bir aylığına tutuklarını ifade eden mahalle sakinleri, “Geçen yıl emekli imam olan bir hocamızı imamlık yapması için Ramazan ayı için tutmuştuk. Bu yıl da imam hatip lisesi mezunu olan genç bir arkadaşımızı imamlık hizmeti vermesi için kiraladık. Ramazan ayı içerisinde ibadetlerimizi aksatmadan yerine getirmek, teravih namazlarımızı cemaat olarak kılmak istiyoruz” dedi.

“CAMİİ OLMADIĞI İÇİN PERSONEL GÖNDERME ŞANSIMIZ YOK”

Durumdan haberdar olduğunu ve gelen talebi değerlendirdikten sonra, yerine getirme şansları olmadığı için olumsuz yanıt verdiklerini ifade eden Tire Müftüsü Salih Sağlam ise, “TOKİ’de oturan vatandaşlarımızın kullanması için bir camimiz özel bir inşaat şirketi tarafından yapılmakta. Yapımı devam eden caminin ne zaman biteceğini biz bilemiyoruz. Cami bittiğinde özel şirket camiyi TOKİ Genel Müdürlüğü’ne teslim edecek. TOKİ’de Diyanet İşleri Başkanlığı’na teslim edecek. Sonra bize Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan gelecek atama yazısı ile gerekli personeli görevlendirebileceğiz. Kaldı ki şuan için Tire’deki bazı camilerimizde bulunan görevli sayımız da yeterli düzeyde değildir. Bu sebeplerden dolayı, TOKİ’de yaşayan vatandaşlarımızın bu isteğini şuan için giderme şansımız maalesef yok.” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi