Trafik şüphesiz Tire’nin ve Tire ile birlikte gelişen dünyanın en önemli sorunlarından biri haline geldi. Biz dünyayı şimdilik bir kenara bırakalım, yaşadığımız kent olan Tire’yi, Yeşil Tire’mizi ele alalım. Çok geçmedi. Daha düne kadar ne bir korna sesi duyulurdu sokaklarımızda, ne bir egzoz gürültüsü kulaklarımızda. Son yıllarda trafikte artan araç sayısıyla birlikte trafik sorunu aldı başını yürüdü. En kalabalık caddelerde bile son sürat gider oldu sürücüler. Kural tanımayan motosiklet çetelerinin ise ne zaman nereden çıkacağı belli değil. Peki bu karmaşanın önüne nasıl geçilir? Nasıl kurtaracağız gençlerimizi? Aslında bunun cevabı çok basit; “Gerçek kurtuluş, ancak cehaletin ortadan kaldırılmasıyla olur. Cehalet kaldırılmadıkça toplum yerinde kalıyor demektir, yerinde duran bir şey ise geriye gidiyor demektir.” Yani bizim bu kargaşayı ortadan kaldırmamız için önce cehalete karşı hakikatli bir savaş açmamız gerekiyor. Mesleğimiz gereği her gün onlarca ihbar telefonu alıyoruz. Yok motosikletçiler egzozunu bağırtıyor yok önünü kaldırıyor, yok otomobil sürücüleri yayaya saygı duymuyor gibi hemen her gün onlarca ihbar. Beni bu yazıyı yazmaya sevk eden son ihbar ise kendini ilçenin huzuruna adamış değerli eğitimcimiz, Sayın Hocam Mehmet Ekşin’den geldi. Uzun zamandır kendisi de ilçede yaşanan bu durumlardan fazlasıyla rahatsızlık duyuyor.

Cehaletten bahsetmiştik, eğitimsizlikten. İlçenin huzurunun sağlanması, daha yaşanılabilir bir kent olması için her şeyi yetkililerden beklemek de olmaz. Bizler de birer birey olarak üstümüze düşeni yapmalıyız. Mesela anne ve babalar çocuklarını daha sıkı takibe almalı. Çocukları motosikletiyle ya da otomobiliyle evden çıktığında “Bu çocuk ne yapıyor? Nereye gidiyor? Motosikletini ya da arabasını nasıl kullanıyor?” diye sormalı kendi kendine. Hatta sadece sormakla kalmayıp uzun uzun anlatmalı. Doğru yolu bulmasında yardımcı olmalı. Mesleğimiz icabı birçok ölümlü-yaralanmalı trafik kazalarına şahit oluyoruz. İnanın gencecik fidanlar sadece eğitimsizlik nedeniyle o kahrolası trafik kazalarında yitip gidiyor. Hâlbuki İlçemizde profesyonel anlamda faaliyet gösteren, Tire Motosiklet Kulübü (TİMOK) adı altında resmi bir dernek de var.  Anne ve babaların çocuklarını bu gibi derneklere yönlendirerek,  daha güvenli sürüşlere özendirmesi gerekiyor. Aksi halde egzozu açık motosiklet ile bir gün önünü kaldırıp, bir gün arkasını kaydırmakla pek hayırlı yerlere varılmadığı apaçık ortadadır.

Şimdi gelelim asıl meseleye.

İlçemizde yaşanan bu olumsuzluklar, haliyle benim gibi bazı vatandaşlarımızı da ziyadesiyle rahatsız ediyor. Bu durumlarda yapılması gereken tek şey ise 155 Polis İmdat Hattı’nı aramak ve yardım istemek. Yok efendim Polis ilgilenmiyor. Yok efendim polisi aradım gelmedi. Yok efendim polis şöyle polis böyle. Şüphesiz bu durumlarda birçok vatandaşımız eleştiri oklarını polise çeviriyor. Arkadaşlar böyle bir şey yok. Son zamanlarda 155’i en fazla arayan insanlardan biri olarak ben daha böyle bir durumla karşılaşmadım. Ne zaman böyle bir durumla karşılaşsam kaldırıyorum telefonu,3 dakika, bilemedin 5 dakika içinde damlıyor polis. Hatta konuyla ilgili geri arayıp bilgi bile veriyorlar bazen. Dediğim gibi her şeyi polisten, jandarmadan, yetkililerden beklemekle olmaz. Bireysel olarak bizler de bir şeyler yapmalıyız. Toplumu bilinçlendirmeliyiz. Dediğim gibi burada en büyük görev anne ve babalara düşüyor. Lütfen çocuklarımızla daha fazla ilgilenelim. Lütfen onları başıboş bırakmayalım. Gelin el ele verelim, Tire’nin huzuruna katkı sağlayalım. Bir yerlerden başlamazsak çocuklarımıza kavga ve gürültüden başka miras bırakamayacağız.