Temizlik, Hijyen , bakım ve Medeniyet ;
Sonuçta insanız ,yaş, meslek, cinsiyet, dil, din, ırk, boy, pos vs. ayrım gözetmeksizin yere çöp atmamamız gerekir. Gerekir de peki çöp (kağıt, sigara izmariti, pet şişe ve bilumum materyal) atan bir çok kişi var. Yerlere tüküren onlarca kişiyiz.
Bunları gördüğümüzde kınarız eleştiririz hatta ayıplarız . Peki kendimiz yaptığında bir  şey olmaz nasılsa kirli deriz.
Son günlerde broşür dağıtılan meydanlarda kendisine kolaylıkla rastlanır. Önümüzde seçim var partilerin broşür levha , flama kirliliklerine göreceğiz.
Hadi gelin biz ilçemizde bu kirliliğe meydan vermeyelim.
 Eviniz ofisiniz  işyeriniz sizin fakat sokaklar hepimizin.
Yerlere çöp atanın görün tüyerek sosyal medyada teşhir etmek mi gerek.
Yerlere tüküren çöp atanların evi de çöp evi gibidir. yere atıyorsa çöpü, bil ki evin içine de atıyordur. çöp kutusu bulamayıp, yediğim şeylerimi çantama doldurup evde ki çöp kutusuna atıyorum bunu yapmak bu kadar zor olmamalı.
Elinizdeki çöpü yerlere atmak yerine poşet veya çöp bidonlarına atmak eğitimli ve medeniyet li insan işidir.
Sigara izmaritlerinin bitkilere gübre olduğunu, doğada yok olduğunu, vs. sanan ya da nereye gittiğini düşünmeyen insan. yere çöp atmamaya dikkat eden ama her biten sigaradan sonra onu toprakla buluşturan insanlar yok değil. 
Kapı önlerinde falan da asıl pisliği o izmaritler oluşturuyor. bunlarla birlikte elindeki her çöpü oraya buraya atanların zaten kendileri çöp.
Arabanın camından çöp atan insandan farkı yoktur. dil , din ve ırk farkı gözetmeden tiksinme duygusu uyandırır insanda. genelde çocukken bu eğitim verilmediyse ömür boyu aynı şekilde devam eder.

Yerlere çöp atmamalıyız çünkü doğa her şeyimizdir  Ayrıca çiğnenmiş sakız, kuşların ölümüne yerlerin kirlenmesine sebep.

Biz doğada yaşıyoruz sadece bizde değil tabi ki de bir çok canlı doğada yaşıyor buna bitkiler ve ağaçlar da dahildir!
Çöp atarak doğamızı çevremizi çok büyük hasara neden sokarız buda kötüdür doğa yani çevreyi zehirleyebiliriz 

Çevremiz ve Doğa bunların yüzünden çok kötü hale geliyor! Mesela o çöpleri toplayanları düşündünüz mü? O temizlik işçilerimizin durumuna .
Ülkemizde her yıl 10 milyon ton üzerinde atık kaynak olduğu tespit edilmiş. Bunların % 40 ancak geri dönüşüm yapılarak ekonomiye kazanıldığı oda karışık atıldığından maliyet oluşturduğu görüşündeler uzmanlar.
Bu dönüşümden dolayı hava kirliliği su ve toprak kirliliği çabası. Kullanılan temiz su miktarı kağıt hamuru için kesilen yüzlerce ağaç önlenebilir.
Lütfen Yerlere çöp atmayalım. Atanlara uyaralım. Çöplerimize ayrıştırarak kutulara koyalım.
Seçim geliyor gelin Kentimizde bu seçim kirliliğine son verelim. Saygılar.

Süleyman ÖVÜL
Abalı Zeybek EFE
Tire Çevre Koruma ve Yeşillendirme Dernek Başkanı