Merhaba değerli okuyucular, bu yazımızda bana göre işe yarayacağını umduğum bir konu seçtim. Dijital fotoğraf makinesi almadan önce nelere dikkat etmeliyiz? Ne gibi kriterleri göz önünde bulundurmalıyız. Dilimiz döndüğünce başlayalım. Dijital fotoğraf makineleri artık hayatımızın vazgeçilmez cihazlarından bir tanesi. Artan teknolojik yenilikler, rekabetçi Pazar alışkanlıkları sayesinde bir çok model bir çok marka makine mevcut. İçlerinden seçim yapmak ise bir hayli zor ve bilgi gerektirmekte. Her bütçeye ve her kullanıcı kesimine hitap eden bir çok cihaz teknoloji marketlerde sunulmakta. Satın almadan önce kısa bir araştırma hem paranızın boşa gitmemesini sağlar, hemde tam işinize yarayacak cihazı bulmanıza yardımcı olacaktır.

Dijital fotoğraf makinelerini amatör ve profesyonel olarak ikiye ayırabiliriz. Profesyonel cihazlar zaten halihazırda satış pazarının %2 si gibi bir rakamı oluşturmaktadır.

Piyasada yüzlerce üründen ihtiyaçlarınızı en iyi karşılayabilecek modeli bulmanın ilk adımı ne tür bir fotoğrafçı, fotoğraf meraklısı olduğunuzu bilmenizden geçer. Kullanıcıları temel olarak 3 başlık altında toplarsak bunlar;

Tüketici: Tüketiciye yönelik bir çok kamera, objektifi (lensi) hedefe çevirip çekme tuşuna basarak kaliteli fotoğraflar çekmelerini sağlayacak kadar basittirler. Yani cihazlar pozlama, flaş, odaklama, ve renk ayarı gibi konuları ortamın durumuna göre otomatik olarak yapar ve kullanıcının bu ayarlar hakkında fikir sahibi olmadan fotoğraf çekebilmelerini sağlarlar. Özetle fotoğraf çekmek hakkında fazla fikir sahibi olmanıza gerek kalmadan fotoğraf çekmek istiyorsanız bu gruptasınızdır.

Profesyonel: Filmli fotoğraf makinelerinde olduğu gibi profesyonel dijital fotoğraf makineleri de değiştirilebilir lensleri ve bir çok manuel kontrol özellikleri sayesinde tüketici grubu cihazlardan belirgin olarak üstündürler. Şayet fotoğraf çekme konusunda ve bu sanata ileri derecede bir merakınız varsa bu cihazlar size göredir.  Ancak unutulmamalıdır ki, profesyonel makineler birden çok aksesuarı ve ekipmanı ile bütçenize ekstra mali ağırlık getirebilir.

Profesyonel Tüketici: Bu tür cihazlar profesyonel ve tüketici sınıfı cihazların ara versiyonudurlar. Bu tip cihazlarda tam manuel kontrol, yüksek performans ve yüksek fotoğraf kalitesi söz konusudur. Değiştirilebilir lensleri yoktur. Bunun yerine daha ucuz olan ancak diğerleri kadar iyi bir kaliteye sahip olmayan opsiyonel takılabilir lensleri vardır. Bu tip makineler hayatlarını fotoğrafçılıktan kazanmayan fakat çektiği fotoğrafların iyi olmasını isteyen kişiler tarafından tercih edilirler…

Dijital SLR Fotoğraf Makinesi Nedir?

Dijital ortamda görüntüyü elde eden ve istenildiğinde manuel ayarlama imkanı sağlayan profesyonel ve yarı profesyonel fotoğraf makineleridir. Temel fotoğraf bilgilerini öğrenmek ve pekiştirmek için bu cihazlar idealdir. Manuel ayar seçeneği bir hayli fazladır. Manuel ayar olanağınız ne kadar fazla ise iyi fotoğrafa ulaşma şansınız o kadar fazladır.  Dijital SLR makineler farklı objektifleri kullanabileceğiniz bir makine türüdür.

 

Dijital Kompakt Fotoğraf Makinesi Nedir?

Fotoğraf çekmek için hemen hemen hiç teknik bilgi gerektirmeyen cihaz türleridir. Manuel ayar çok fazla tercih edilmediği için mekanizmaları içinde yer alan otomatik algılayıcılar ile çekim yapılır. Bir nevi bas-çek cihazlardır. Tatmin edici görüntü sağlamakla birlikte sınırları bellidir.

 

Lens Tipleri (CCD ve CMOS) Nelerdir?

CCD veya CMOS, bildiğimiz elektronik devreler gibidir. Sürekli kullanılan “elektronik film” vazifesi görürler. Bu cihazların üzerinde, en az cihazın çözünürlüğü kadar sensör/devre barındırır. Ve bu devreler, o noktaya düşen ışığı piksel cinsinden dijital ortama yansıtırlar. Yani 5mp bir fotoğraf makinesi üzerinde 2560×1920 yani yaklaşık olarak 5 milyon minik sensör bulundururlar.

Piksel, Megapiksel

Piksel her fotoğraftaelde edilen rengin bir noktası anlamına gelmektedir. Bu noktalar dijital fotoğraf çekiminde bir mozaik gibi görünürler. Bir milyon adet piksel, bir megapiksel anlamına gelir. Fotoğraf makinesi alırken ne kadar bir çözünürlüğe ihtiyacınız var olduğunu belirlemenizde yarar vardır. Yani yüksek çözünürlük iyidir demek yanılgıya düşmektir. Ve tabi ödenecek fazla ücrete… Şayet bir binayı çektiğiniz fotoğrafla kaplamayacaksanız 14 megapiksel bir fotoğraf makinesi almak için çabalamaya gerek yoktur. 5-6 Mp de işinizi gayet güzel görebilir…

Bir çok kişi kullandığı 7 Mp fotoğraf makinesinin arkadaşındaki 5 Mp makineden daha kötü fotoğraf çektiğinden şikayetçidir. Bu konuda uyanık olunması gerekmektedir. Zira Uzakdoğu üretimi bir çok cihazın üzerinde 7.2 Mp yazmasına rağmen sensörleri 3 civarındadır. Cihaza atılan yazılım sayesinde ise megapiksel sayısı 7.2 görünmektedir. Haliyle kalite kaybı dikkat çekici bir şekilde göze çarpıyor.

Zoom Nedir?

Makinelerdeki zoom kavramı iki şekilde ele alınabilir. “optik zoom” ve “dijital zoom”. Optik zoom cihazın içindeki mercekler ve lenslerin kullanılarak görüntünün büyütülmesi yani hakiki zomdur. Optik zoom ise zahiri, yani cihazın işlemcisi kullanılarak tahmini oranlarda görüntünün büyütülmesi anlamına gelir. Yani sanal, sahte bir zomdur. Piyasada satılan cihazların bir çoğunda 22x zoom 55x zoom gibi akıl almayacak oranlar yazmaktadır. Bunun optik yani gerçek bir zoommu yoksa dijital bir zoommu olduğu iyi araştırılmalıdır.

Kayıt Türleri

Fotoğraf makinesinin çektiği fotoğraflar bir sıkıştırma formatı kullanılarak bilgisayara aktarılır. Bu format genelde JPEG türüdür. Yaygın olarak kullanılmaktadır.

JPEG: Sıkıştırılmış dijital fotoğraf formatıdır. Genelde bu sıkıştırma sırasında gözle fark edilmeyecek bazı kayıplar sözkonusu olur. Ancak yerden kazanıldığı için buna göz yumulur.

TIFF: Dijital makine ile çekilen fotoğrafın herhangi bir sıkıştırma işlemine tabi tutulmamış halidir. Sıkıştırma olmadığı içinde herhangi bir kayıp yaşanmamaktadır.

RAW: Raw fotoğraf dijital fotoğraf makinelerin negatifi olarak tarif edilir. CCD veya CMOS sensör üzerindeki ham veriyi, yani fotoğrafı hiçbir işleme tabi tutmadan bilgisayara aktarılmasını sağlayan türdür. Beyaz ayarı, keskinlik vb. gibi işlemler bu türde yapılmaz. Bilgisayara attığımızda herhangi bir raw editörü ile bizim tarafımızdan yapılır. RAW tüm fotoğraf makineleri tarafından desteklenmeyebilir. Bu format daha çok profesyonel makineler tarafından çekilebilir ve profesyonel işler için kullanılırlar. İyi bir özelliktir. Ama olmasa da olur…

ISO

Cihaz almadan önce iso, yani fotoğraf makinesinin ışığa olan hassasiyet aralığının fazla olması iyi bir özelliktir. Çekim yaparken esnek olmanızı ve fotoğraftaki ışık oranlarını iyi elde edebilmenizi sağlar.

Görüntü Sabitleyici (Image Stabilization)

Yüksek zoom oranlarıyla çekilmiş fotoğraflarda cihazın titreşime hassasiyeti artar. Bu durumda ya çekimi yaparken bir tripod kullanmalısınız yada bu özelliğe sahip olan bir makine edinmelisiniz. Zira her zaman tripod kullanmanı mümkün olmayabilir.

AF Assist Lamp (Netleme Yardımcı Işığı) Nedir?

Fotoğraf makinelerinde denklanşöre yarım basılınca netleme yapılır. Netleme objenin, konunun nerede olduğun referans alınarak uygulanır. Ancak ışığın az olduğu bazı durumlarda makine konuyu netleyemez. İşte bu gibi zamanlarda netleme yardımcı ışığı konuya hafif bir ışık göndererek fotoğrafı çekmek için gerekli referans ayarlamaları yapar. Özetle bu ışığın üzerinde bulunduğu cihazları tercih etmek akıllıca olacaktır.

Hafıza Kartları

Bir çok çeşit hafıza kartı kullanan fotoğraf makineleri mevcuttur. Ancak bunlar arasında en mantıklı seçim piyasa kolayca bulabileceğiniz. Az yer kaplayan ve fiyat olarak uygun olanı seçmektir. SD olarak tabir edilen hafıza kartları en çok kullanılan ve yaygın olarak bulunan kartlardır.

Bataryalar

Genellikle şarj edilebilir 2A pillerin kullanıldığı makineler yaygındır. Fiyat olarak uygun olmakla birlikte çekim ömrü açısından tam tatmin edici olmayabilirler. Eğer çok sık fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, özellikle medeniyetten uzun süre ayrı kalacaksanız, kalem piller ile çalışan modelleri tercih etmenizde yarar vardır. Bir gezi esnasında biten pillerinizi bir bakkaldan satın alabileceğiniz piller ile çok çabuk değiştirip, çekimlerinize devam edebilirsiniz.

Öte yandan blok batarya kullanan, o fotoğraf makinesine özgü üretilmiş piller daha uzun ömürlüdürler. Tercih edeceğiniz modelin blok batarya yada kalem pil kullanıyor olmasına kullanacağınız tercihe göre karar vermenizde fayda vardır.

Yazımızın sonlarına yaklaşırken toparlamak gerekirse;

a)      İhtiyaçlarınızı doğru belirleyip, ona göre bir cihaz tercih edin

b)     CCD ve CMOS sensörleri iyi araştırın. Zira bu konu önemlidir

c)      Megapiksele aldanmayın. Yüksek megapiksel her zaman iyi fotoğraf demek değildir.

d)     Fotoğraf çekimine ileri derecede meraklıysanız manuel ayarları bol bir makine tercih edin.

e)     Değerlendirmenizde digital zoom yerine optik zoomu tercih edin.

f)       Pil seçimi konusunda kullanış tarzınıza göre cihaz seçimi yapmalısınız…

Önemli olduğunu düşündüğüm noktaları kısaca aktarmaya çalıştım. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…