Ergün ÇELİK - ÖZEL HABER | Tire bölgesinde zeytin ve ceviz ağaçlarında yaşanan hastalıklardan sonra bir hastalık haberi de karaduttan geldi. Tire’nin önemli geçim kaynaklarından biri olan ve Türkiye’de en çok Tire’de yetiştirilen karadut, 33 yılın en kötü dönemini yaşıyor. Uzmanlar bu duruma ağaç hastalıkları yağışlı havaların yol açtığını söylerken üretici yetkililerin konuyu araştırmasını istiyor.

HEM KALİTE HEM VERİM DÜŞTÜ

Ağaçlarda yaşanan hastalıklara bir de olumsuz hava koşulları eklenince verim önemli ölçüde düştü. Karadut hasadı bu yıl tam 40 gün önce sona erdi. Ağaçlardaki mevcut meyvelerin kalitesinde de önemli ölçüde düşüş gözlendi. Tire genelinde önceki yıllarda 100 TON civarında ürün işlenirken bu rakamın bu yıl 40 TON civarına gerilediği düşünülüyor. Hal böyle olunca karadut üreticileri ve işletmeleri büyük sıkıntı yaşıyor.

‘PERİŞAN OLDUK’

Tire’de 33 yıldan bu yana karadut işiyle uğraşan 61 yaşındaki Ziya Azak, bu güne kadar böylesine kötü bir sezon yaşamadığını söyledi. HaberTire Gazetesi’ne konuşan Azak, açıklamalarını şu cümlelerle sürdürdü;

“Uzun yıllardır Tire’de karadut işliyorum. Tire’nin çeşitli bölgelerinden karadut alıp onları reçel ve şurup haline getiriyorum. Meslek hayatım boyunca böyle kötü bir sezon yaşamadım. Ağaçların mevcut hastalığıyla birlikte bu yıl kava koşulları da karadut için olumsuzdu. Yağışların uzun sürmesi ve rutubet karadutu bitirdi. Her yıl 3 ton karadut üreten bir arkadaşımız bu yıl sadece 600 kg üretebildi. Bölgemizde geçimini karaduttan sağlayan birçok üreticimiz var. Yetkililerin bu konuyu derinlemesine araştırıp hastalıkları çözüme kavuşturmasını istiyoruz”

Editör: Haber Merkezi