Tire Galericiler Derneği, Türkiye Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) ile iş birliği içinde Tire’de Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavını gerçekleştirdi. Ankara’dan gelen 4 kişilik sınav heyeti Tire’de 3 gün boyunca Galericileri çeşitli sınavlara tabii tuttu.

Yaklaşık 40 galericinin katıldığı sınavlarda adaylar kendilerine yöneltilen iş güvenliği soruları ve mesleki bilgilerden oluşan teorik sınav sorularını cevapladı. Aynı zamanda 2. el araç alım-satım konusuna yönelik hazırlanmış mesleki yeterlilik performans uygulamalarını gerçekleştirdi.

Tire Galericiler Derneği Başkan Mehmet İnce ve sınava oldukça yoğun ilgi gösteren Tireli galericiler, yapılan uygulamanın ve mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğunun sektörleri için çok önem arz ettiğini belirterek yeni çıkan yönetmeliği memnuniyetle karşıladıklarını kaydettiler.

SADECE BELGEYİ ALMAK YETMİYOR

Konuyla ilgili açıklama yapan Tire Galericiler Derneği Başkanı Mehme İnce, ikinci el araç alım satımı yapabilmek için belge sahibi olmanın yetmediğini söyledi. İnce, açıklamalarını şöyle sürdürdü;

“2019 Ağustos Ayı’ndan sonra belgesi olmayan hiç kimse araç alım satım işi yapamayacak. Sınavlar sonucu belgeyi almakla iş bitmiyor. Belge sahipleri belgeleriyle birlikte bağlı oldukları illerin ticaret müdürlüklerine kayıt yaptırmaları ve belgelerini onaylatmaları gerekiyor. Bundan böyle ancak gerçek işyeri ve galeri sahipleri ikinci el araç alım satım işi yapabilecek”

BELGESİZ SATIŞ YAPANLARA CEZA UYGULANACAK

Buna göre, belge sahibi olmak isteyen ikinci el oto satıcılarının, iş sağlığı ve güvenliğinin yanı sıra müşteri ilişkileri, alım-satımı yapılacak araçlara ilişkin değer tespiti yapabilme, Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi'ni (ASBİS) kullanabilme ve satış sonrası memnuniyetin değerlendirilmesi gibi konularda oluşan teorik ve pratik sınavlardan başarılı olması gerekecek. Yaklaşık 65 bin ikinci el oto satıcısını ilgilendiren düzenlemeye göre, bir yıl sonra belgesiz ikinci el satışı yapanlara cezai işlem uygulanacak.

Editör: Haber Merkezi