Tire'ye özgü cevizler, Köylülerin doğaçlama olarak açmış olduğu pazarda satışa sunuluyor. Türkiye'nin dört bir yanından gelen alıcılar, bu pazarda üretici ile buluşuyor.  Ağustos sonunda başlayan pazar Eylül sonuna kadar devam ediyor. Ceviz kilo fiyatları 8 ila 13 TL arasında değişiyor.
Işıklı mahalle muhtarı Veysel Aktürk; "Üretici hiç pazar payı endişesi taşımadan ürettiği ürününü kolaylıkla burada satabilme imkanı buluyor. Günlük kabuklu olarak 100 ton civarında kabuksuz 40-50 ton civarında ceviz çıkıyor. Genelde toptan olarak satış yapılıyor. Çeşitli illerden gelen alıcılar istedikleri cevizleri araçlarına yükleyip götürüyorlar " dedi.


“BU PAZARDAN HERKES MEMNUN”
Işıklı köyü olarak çalışkan bir köy olduklarını bölge ekonomisine önemli katkı sağladıklarını söyleyen Aktürk, ceviz pazarından herkesin memnun olduğunu, üreticinin ürününü soydurup satabileceği bir alan olduğu için mutlu olduğunu, Ceviz soyma işi ile uğraşan arkadaşlarımızın buraya gelen üreticinin cevizlerini soydukları ve sirkülasyon sağladıkları için mutlu olduğunu, tüketici ve tüccar'ın ise tek bir yerde üretici ile  bu pazar sayesinde bir araya gelip ürün almaktan mutlu olduğunu, pazarın bulunduğu alanda işyeri bulunan esnaf arkadaşlarımızın da yoğunluktan ve satışlardan mutlu olduğunu söyledi.
 

"BÜTÜN ÜRÜNLERE ZAM VAR ANCAK ÇİFTÇİ'NİN ÜRÜNLERİNE ZAM YOK!"
Ceviz pazarında ceviz soyma makinesi olan ve çiftçilikle uğraşan Mutlu Şengün ise üretici'nin zor durumda olduğunu bütün ürünlere zam geldiğini ancak çiftçinin ürünlerine zam olmadığını söyledi. Fiyatların artması gerektiğini söyleyen  Şengün, dışarıdan ithalat yapılacağına kendi ülkemizin üreticisine destek sağlanması gerektiğini dile getirdi. 
Üretici Emin Aktaş ise siyasilere seslenerek çiftçi zor durumda sadece seçim zamanı bizi hatırlamayın biz her zaman köyümüzdeyiz. Seçim de değil her zaman bizim yanımızda olun şeklinde konuştu. Aktaş, "Burada kurulan pazardan memnunuz ancak fiyatlardan yana dertliyiz. Bu marketlerde tezgahlarda görünen fiyatlar üreticinin cebine girmiyor." dedi.
Pazar yerinde kahve işletmecisi olan Mehmet Acun, ceviz pazarından memnun olduklarını pazardan kaynaklı hareketlilik 'ten kendilerinin de faydalandıklarını işlerinin arttığını söyledi.


 

Editör: Haber Merkezi