Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, “Tarım sektöründe ‘Koronavirüs’ salgınını fırsata çevirebiliriz” dedi. İbişoğlu, “Bölgelerin kendilerine özgü özellikleri, iklim ve verimli toprak yapımızla tarımsal üretimde çok alternatifli büyük bir potansiyele sahibiz” diye konuştu. Salgınla birlikte, dünya ölçeğinde tarımın öneminin bir kez daha anlaşıldığını belirten İbişoğlu, “Yeterli üretimi yapmazsak aç kalırız, üretirsek dünyayı besleriz, bu güce sahibiz. Dünya pazarlarına ihraç ettiğimiz çok sayıda tarımsal ürünümüz mevcut. Hemen hemen her çeşit yaş meyve ve sebze, fındık, üzüm, kayısı ve incir gibi kuru meyve üretiminde rakibimiz bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

“SALGINDAN DERS ÇIKARDIK”
Buna karşın, dane mısır, ayçiçeği, pirinç, bakliyat ürünleri ve buğdayda yeterli üretim olmadığından açığın ithalatla karşılandığını hatırlatan başkan İbişoğlu, “Dünyadaki ‘Covid-19’ salgını bize çok şey öğretti. Gün gelir de bazı ürünleri ithal edemezsek bu açığımızı yeni bir üretim planlaması ile karşılayabilmemiz gerekebilir. İhtiyaç fazlası tarımsal ürünleri de dış pazarlara satabiliriz. Bugün nasıl tıbbi cihaz ve sağlık gereçlerini ABD dahil birçok ülkeye gönderiyorsak tarımda stratejik güç olabiliriz” dedi.

ÜRETİM TAM GAZ
Küçükmenderes ovasında birkaç ürünün dışında hemen tüm ürünlerin yetiştirildiğine dikkat çeken İbişoğlu, “Salgınla mücadele ettiğimiz şu günlerde Tarım Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli ve İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun çiftçimizin tarlasında üretimi devam etmesi yönünde aldıkları karar memnuniyet verici. Uygulamada, Valiler, Kaymakamlıklar,  Tarım Orman Müdürlükleri ve Ziraat Odaları koordinasyon içinde çalışarak çiftçimize gerekli desteği sağlıyor. Ekim ve dikim döneminin son hızla sürdüğü bu günlerde çiftçimizi toprağından, bağından, bahçesinden koparmamak en akılcı davranış.” şeklinde konuştu. İbişoğlu, mazot, gübre, sulamada kullanılan elektrik ve zirai ilaç gibi kalemlerde vergi indirimi yapılmasını isteyerek, “Yapılacak fazla üretimle verilen destekler misliyle geri alınacaktır” görüşünü savundu.
 

Editör: Haber Merkezi