Özellikle koronavirüs salgının etkisi ile sıfır araç tedarikinde yaşanan sıkıntı sonrası ikinci el araç fiyatları geçtiğimiz yıl rekor artışlar kaydetmiş kimi modellerde fiyat artışları neredeyse yüzde 100'e kadar çıkmıştı. Ancak ikinci el araç tarafında ortaya çıkan bu rüzgar tersine döndü, sektör durağanlaştı. Tire Galericiler Derneği Başkanı Mehmet İnce ise ikinci el araç almak isteyen vatandaşların bu düşüşü fırsata çevirmesi gerektiğini söyledi.

REKOR DÜŞÜŞ YAŞANDI

Bıçak gibi kesilen talepler satış rakamlarına da çok açık bir şekilde yansıdı. İkinci el araç pazarında 2020 yılı ekim ayında başlayan düşüş geçtiğimiz ay rekor düzeylere yükseldi. 2020 Aralık ayında ikinci el otomobil satışlarında yüzde 53'ün üzerinde kayıp yaşandı.

TİRE’DE DE DURUM AYNI

İkinci el araç satış ve fiyatlarındaki düşüşlerle ilgili HaberTire Gazetesi’ne konuşan Tire Galericiler Derneği Başkanı Mehmet İnce, ülke genelindeki düşüşün Tire’ye de yansıdığını söyledi. İnce, açıklamalarını şu cümlelerle sürdürdü;

“İkinci el araçta Türkiye genelinde olduğu gibi Tire’de de düşüş yaşandı. Bu durum lüks otomobilden tutun da orta kesim ve düşün modelleri de kapsıyor. Pandemiden dolayı yaşanan kısıtlamalar, faiz oranlarının yükselmesi ve en önemlisi sıfır araç bayilerinin elinde araç olmaması satışları ve fiyatları bu seviyelere geriletti.

2020 yılının Mayıs, Haziran aylarında bayilerin elinde sıfır araç yoktu. Ama şu an bayilerin elindeki sıfır araç var. Ancak bu sıfır araçlar da sınırlı sayıda. Bayilerin elinde şu an sınırlı sayıda bulunan sıfır araçlar tükendiğinde 2021 ayının ilk 6 ayında yine sıfır araçta sıkıntı yaşanmaya başlayacak. Sıfır araçta sıkıntı yaşanmaya başladığında ikinci el araçlarda da yukarı yönlü bir ivme yaşanacak.

‘FİYATLAR DAHA FAZLA DÜŞMEZ’

Araç fiyatlarının sürekli düşmekte olduğuna, daha da düşeceğine dair söylentiler duyuyoruz. Aslında şu anda bu düşüşün taban notasındayız. Fiyatların buradan daha geriye düşeceğini zannetmiyoruz. Satışlar ve fiyatlar, bu seviyeden sonra tekrar yukarı yönlü bir ivme kazanacak.

‘İKİNCİ EL ARAÇ ALMANIN TAM ZAMANI’

İkinci el araç almak isteyen vatandaşlar için en ideal zamandayız. Fiyatlardaki bu düşüş araç almak isteyenler için fırsata çevrilebilir. Tahmin ediyoruz fiyatlar bu seviyelerde en fazla 2 ay seyir eder. Mart ve Nisan ayından sonra Bayilerin elindeki sıfır araç stoku tükenecek ve ikinci el araç fiyatlarında artışlar yaşanacak.

Editör: Haber Merkezi