Eyyam özellikle futbolu bilen, takip eden bireylerin zihin dünyalarına hiç de yabancı gelmeyen, hemen hemen her 15-20 futbol programında en az bir kez hakemlerin yaptığı savunulan, ancak aslında hayatımızın her anlamında varlığını belki de bize hissettirmeden devam ettiren bir olgudur..

               “Peki insan günlük hayatında nasıl eyyam yapar?” sorusunun cevabını örneklerle açıkladığımız da eyyam kelimesinin manasını da kavramış olacağız..

               Bir gün, çok değer verdiği ve gözü gibi baktığı bisikleti çalınan pastaneci Veli, hırsızın yakalanması ve bisikletinin bulunması ümidiyle karakola gider ve ifade verir.. Bisikletinin rengini, modelini, şeklini şemalini bir güzel anlatıverir.. Dikkatle Veli’yi dinleyen polis memuru Birol, ifadeyi mağdura imzalatır ve gerekli araştırmanın yapılacağını, suçluların adalete teslim edilmesi için ekiplere bilgi verileceğini söyleyerek, Veli’yi evine gönderir.. Veli eve doğru yola koyulunca;  içeri sivil polis memuru Sadık girer ve Birol ona aynen şöyle der.. “Ya kardeşim elli tane derdimiz var.. Cinayet var, hırsızlık var, Kız kaçırma var, araba hırsızlığı var.. Adama bak işimiz gücümüz yok bisikletimi bulun diyor.. Nerden bulacaz biz senin  bisikletini yahu!!”..

               Trafikte seyahat halinde Bankacı Gürkan geç kaldığı işine doğru hızlı bir şekilde yol alırken hatalı park eden bir araç yüzünden durmak zorunda kalır ve sinirlenir.. Kornaya basmaya başlar.. “ daaaaatt!! Daadaaaaaaatt!!”  Hatalı park eden aracın şöförü tüm heybetiyle araçtan iner ve korna çalan Gürkan’a şöyle seslenir.. “İki dakika beklesen ölür müsün lan ...... “.. kendisinden daha güçlü bu adamdan afiyetle küfürü yiyen Gürkan, bu adamla baş edilemeyeceğini anlar ve cevabı da gecikmez “Abi yanlış anladın, ben büfeci arkadaşa selam vermek için korna çaldım!” der..

               Çocuk gelişim kitaplarını bolca okuyan ev hanımı  Nermin, bir gün oğlu Kamil ile markette dolaşırken oğlu bir çikolata ister. Nermin de çikolatayı alır.. Ancak Kamil’in gözü bir çikolatayla doymaz ve bir tane daha ister.. Ancak Nermin bu sefer bu isteği geri çevirir.. Çocuk ağlamaya başlayınca önce bir süre çocuğun tavırlarını görmezden gelip davranışın sönmesini umar.. Ancak Kamil inat eder ve çikolata için marketi ayağa kaldırır.. Nermin ise çaresiz bir yalan bulur.. “Çok çikolata yersen büyünce Arap olursun.. Seni büyülü ormandaki kara canavar gece yer..”

               Eyyam kimseyle kötü olmama gayretidir.. Eyyam yalan söylemektir.. Eyyam insanları başından savmak, hiç olmadığını bile bile oldu demektir.. Eyyam menfaat için gerçeği saklamak, yerine göre onu ortadan kaldırmaktır.. Eyyam tribüne oynamaktır, kimi zaman geri vites yapmak kimi zaman doğru bildiğinden vazgeçmektir..

               Buradan Deniz Ateş Bitnel’e yapılan her türlü futbol dışı kabalığı mazur gören futbolcu, yönetici, spor yorumcusu ve taraftara sesleniyorum.. Caner’e, Volkan’a, ve Beck’e gösterilmeyen kırmızı kartların ve önümüzdeki maçlarda da muhtemelen gösterilemeyerek EYYAM yapılacak maçların vebali sizin üzerinizedir..

Sağlıcakla kalın!! Sporla kalın!!

*****YAZIDA BAHSE KONU OLAYLAR ÖRNEKLENDİRME YAPABİLMEK İÇİN TARAFIMCA YAPILMIŞ KURGULARDAN İBARETTİR.GERÇEK KİŞİ YA DA KURUMLARLA İLGİLİ HERHANGİ BİR YAŞANMIŞ OLAY SÖZ KONUSU DEĞİLDİR*****