İzmir’in tarımda önemli merkezlerinden olan Tire’de Kaymakamlık, Tarım İlçe Müdürlüğü ve Ziraat Odası işbirliği ile Birinci Tire Ot Festivali ve Dünya Çiftçiler günü görkemli bir törenle kutlandı. Festivale İzmir Vali Yardımcısı Erol Türkmen, Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, Tire Belediye Başkan Yardımcısı Mengü Önler, Tire İlçe Emniyet Müdürü Engin Tetik, , Tire İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mutlu Tıraş, Tire İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Erkut, İzmir Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı, Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, Akparti İlçe Başkanı Mehmet Çeltikçioğlu, Muhtarlar ve çok sayıda vatandaşlar katıldılar. 


Bir Milyon TL Tire’ye
Törende konuşan Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, İlçenin kendine özgü ot çeşitleri ile adından söz ettirdiğini belitti.
İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, Tire ilçesinin tarım ve hayvancılık alanında diğer ilçelere göre bir adım önde gittiğini belirtti.  Gürdal, “Bunun ispatı olarak ilimizde hazırlanan projelerin içinden en büyük payı alan ilçelerden biri Tire’dir.  Son olarak dağıtılan 2 milyon TL’lik projenin 1 Milyon TL si Tire tarafından kullanılmıştır. İlçemize desteğimiz artarak devam edecektir” dedi.

TANRISEVEN “TARIMIN MERKEZİ TİRE”
Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, Tirede ilk kez Kaymakamlık öncülüğünde Ot Şenliğini düzenlediklerini ve bunu da Çiftçiler Gününü kutlaması ile birleştirdiklerini söyledi. Tanrıseven şunları kaydetti:
“Tirenin otları, Salı Pazarı, Yöresel yemek servis eden restoranları ülke çapında meşhurdur. Ot Festivali ile tarımsal ürünlerle geçimini sağlayan çiftçilerimizin ürünlerini tanıtma fırsatı vermek ve yeni pazarlara açılmalarını sağlamak hedefindeyiz. 

“TİRE AGRO VE GASTRO TURİZM MERKEZİ OLACAK”
“Son yıllarda deniz ve güneş turizminin yanı sıra kültür turizmi, gastronomi (yemek) turizmi ve agro turizm (tarımsal turizm) ön plana çıkmaktadır. Bu boyutu ile baktığımız zaman ilçemiz gastronomi, tarım, doğal güzellik ve kültür turizmi için çok uygun olduğu görülmektedir. İlçemize İstanbul, Ankara gibi uzak illerden ot yemeklerini yemeye gelen misafirlerimiz var. Amacımız Tire’mizi ot yemekleri ile daha da tanıtmak ve turizmden hak ettiği payı almasını sağlamaktır. Bu vesile ile üreticilerimizde ürünlerini daha iyi fiyata satma imkanı bulacaklar.”

YÖRESEL YEMEKLER YARIŞIYOR
Konuşmaların ardından ot yemekleri yarışmasına geçildi. Emel Sezen Şevketi Bostan, Şenay Dağyarar Sarmaşık Kavurması, Melike Özel Menengiç haşlaması, Demet Acar Karışık Ot Kavurması, Gamze Akdoğan Yumurtalı pırasa kavurması, Ebru Dağdelen Fırın Pidesi, Süreyya Pınaraltı Ebegümeci sarması, Maide Soylu Şevketi Bostan, Zübeyde Tekin İçli Köfte, Zehra Öztürk Kabak Çiçeği Dolması ile yarışmaya katıldılar.

ŞEVKETİ BOSTAN BİRİNCİ
Doç. Dr. Gülcan Demiroğlu Topçu, Yard. Doç. Dr. Melike Yılmazer, Tangör Tan ve Lütfü Çakır oluşan jüri kararını verdi. Yemek Yarışmasında Zehra Öztürk Kabak Çiçeği Dolması ile birinci, Demet Acar Karışık Ot Kavurması ile ikinci, Mahide Soylu Kuzu Etli Şevketi Bostan İle üçüncü olarak çeşitli ödüller aldılar.
Yerel sanatçı Muammer Çalışkan yöreye özgü türkülerle vatandaşı coşturdu. Eski Oba Mahallesi Zeybek Ekibi Halk oyunları gösterisi yaparken, resim yarışmasında derece alan öğrencilere ödül verildi.
 

YÖRESEL OTLARA YOĞUN İLGİ
Daha sonra protokol üyeleri tarafından yöresel otların sergilenip satıldığı stantların açılışı gerçekleşti. Tireli üreticilerin yetiştirdiği yöresel otlar büyük ilgi gördü.
 

ORGANİZASYONA TAM NOT
İzmir Vali Yardımcısı Erol Türkmen ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Gürdal, organizasyondan dolayı Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven’i tebrik etti. Kaymakam Tanrıseven de Tire Ot Şenliğini geleneksel hale getireceklerini belirterek destek sunan kuruluşlara teşekkür etti. 
 

Editör: Haber Merkezi