Tire’de yaşayan Karadenizliler, komşu çevre ilçelerdeki Karadenizli vatandaşları da içine alacak şekilde, “Küçük Menderes Havzası Karadenizliler Derneği” adı altında birleşerek, kurdukları derneğin tanıtım gecesinde bol bol horon oynadı. Haziran ayı içerisinde kurulan ve ilk olarak Ramazan ayında bir araya gelen Karadenizli vatandaşlar, önceki gece ikinci kez buluştu, tanıştı ve kaynaştı. 
Kısa sürede üye sayısını hızla yükselten, sadece Tire’de değil, Selçuk, Torbalı, Ödemiş, Bayındır, Kiraz ve Beydağ ilçelerindeki Karadenizli vatandaşları da kucaklayan Derneğin geçici yönetimi tarafından organize edilen yemekli tanışma toplantısı, Kesikbaş mevkiinde Selçuk yolu çıkışında bulunan Sultan Sofrası adlı piknik açık hava işletmesinde gerçekleşti.


TAYFUR ÇİÇEK, BABA TARAFINDAN KARADENİZLİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ
Geceye eşi Yüksel Çiçek ile birlikte katılan Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında kendisinin de baba tarafından Karadenizli olduğunu söyleyerek, “Şöyle etrafıma bakıyorum da hep işinde gücünde, çalışan dürüst insanlar görüyorum. Karadeniz’in ortak özelliği budur. Tabi başka bir takım özelliklerimiz daha var. Çabuk sinirleniriz, çabuk parlarız. Ama uzlaşırız yani sonuçta uzlaşırız” dedi.


DAVUTOĞLU’NDAN ‘FESTİVAL’ ÖNERİSİ 
Daha sonra konuşan derneğin kurucularından Emre Davutoğlu, ulusal festivaller düzenlemek istediklerini kaydederek, “Ulusal sanatçıların da yer aldığı festivallerle hem Tire’nin hem Karadeniz’in adını duyuracağız, hem birlik beraberlik sağlayacağız, güzel Tire’yi Yeşil Tire’yi daha güzel bir ortama çevirmeye çalışacağız” dedi.


TİRE’DE ‘KARADENİZ ORMANI’
Derneğin Kurucu Üyelerinden Yakup Aydın ise, “Tavla festivali, Tire’de bir Karadeniz ormanı fidanlamayı düşünür müyüz” diye sorduğu katılımcılardan alkışlarla evet cevabı aldı. Aydın Tire’deki iş adamlarını da desteğe çağırdı.


‘LAZ BÖREĞİ’ SATILDI
Daha sonra tulum ve kemençe eşliğinde horon oynandı. Karadeniz denilince ilk akla gelenlerden biri olan fıkra kültürü de unutulmadı. Gece boyunca fıkralar anlatıldı. Derneğe gelir getirmesi amacıyla da açık artırma ile 3 tepsi ‘Laz Böreği’ satışa sunuldu. Gecede ayrıca İzmir’in zeybek kültürü de unutulmadı ve Kerimoğlu Zeybeği oynandı.


KATILIM YÜKSEK OLDU
Karadenizliler gecesine Tire Belediyesi Meclis Üyeleri Selman İçelli ve Mustafa Maltepe, CHP Tire İlçe Başkanı Hakan Şenoyar, Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, işadamı Salih Atakan Duran ile iş ve siyaset dünyasından isimler katıldı.


 

Editör: Haber Merkezi